Lentiből érkeztek testvérvárosi vendégeink

Személyesen köszönte meg Ipacs Bence, testvérvárosunk, Lenti Szent Mihály-templomának plébánosa, Kaszás Csaba Richárd káplán és Héra József, Lenti városának önkormányzati képviselője azt a támogatást, amelyet a terézvárosi önkormányzat nyújtott a több mint 320 esztendős Szent Mihály-templom külső állagmegóvásához.

Az 1692-ben megépült Szent Mihály templomot utoljára 20 éve restaurálták, külső falain már jócskán akad javítanivaló. A plébánia és a sekrestye felújítására az egyházmegye biztosította a kért forrásokat, azonban a sok segélykérelem miatt már nem tudott hozzájárulnia templom megóvását szolgáló munkálatokhoz.

 

A plébánia ezért arra az elhatározásra jutott, hogy gyűjtésbe kezdenek. Nehéz helyzetüket ismertetve azzal a kéréssel fordultak Terézváros polgármesteréhez, hogy amennyiben lehetséges, adományukkal járuljanak hozzá az értékes templomépület állagmegóvásához szükséges pénz előteremtéséhez.

 

Ipacs Bence plébános elmondása szerint pár nappal később megérkezett a minden reményüket felülmúló válasz. A terézvárosi önkormányzat április 26-i testületi ülésén igazi testvéri döntésként a képviselők megszavazták részükre azt a nyolcszáz-ötvenezer forintos támogatást, amelyből a halaszthatatlan javítások elvégeztethetők. A látogatás alkalmával Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ipacs Bence kézjegyével látta el a nevezett összegről szóló támogatási szerződést.

 

Április 26-án a testület más egyházi támogatásokról is döntést hozott. Az önkormányzat ötmillió-ötszázezer forinttal járul hozzá a Szent Család-plébániatemplom közösségi termének tetőjavításához, huszonkétmillió forinttal pedig az Avilai Nagy Szent Teréz-templom falait károsító vizesedés megszüntetéséhez. Ötmillió forintos önkormányzati segítséggel újulhat meg az Egységes Izraelita Szövetség Vasvári Pál utcai zsinagógája, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség pedig a Dessewffy utcai zsinagógájának fűtéskorszerűsítéséhez kért és kapott ötszázezer forintos támogatást.