Legyen pezsgő, de élhető a Liszt Ferenc tér!

A lakók és a vendéglátósok összebékítése volt a célja az önkormányzatnak azzal, hogy a napokban több egyeztetést és egy helyszíni bejárást is tartottak a Liszt Ferenc téren. Az álláspontok láthatóan közeledtek egymáshoz, ami bizakodásra ad okot.

A lakók csendet és nyugalmat szeretnének

 

- Az utóbbi időben számos lakossági jelzés érkezett az önkormányzathoz a téren élők és a vendéglátósok közötti vitákról. A jelenlegi konfliktusos helyzeten szeretnénk javítani, ezért az összes érintettel egyeztetéseket tartunk és szeretnénk olyan megoldást találni, amely a terület fejlesztését és a békés egymás mellett élést is szolgálja – vezette fel a február 19-ei, lakókkal tartott megbeszélést Soproni Tamás polgármester, aki ezt követően szót adott a panaszosoknak, majd sorra vette mindazokat a problémákat, melyeket előzőleg levélben juttattak el hozzá.

 

Ezek között volt például az, hogy a lakók szerint az éttermek teraszai túl sok helyet foglalnak el a térből, miattuk nehéz a közlekedés, a mentősök, tűzoltók sem tudnak bejutni szükség esetén. Azt is sérelmezték, hogy a napernyőket, teraszokat ráépítették a társasházak homlokzatára, a zöldövezetet határoló rácsokra cserepes virágokat, táblákat tettek ki, a növények közé helyenként világítótesteket helyeztek. Ugyancsak a panaszok között szerepelt, hogy bár az üzletek csak éjjel 12 óráig tartanak nyitva, a zaj ezt követően sem szűnik meg, nagy a jövés-menés, esetenként az éttermek személyzete hangoskodik az ablakok alatt.

 

A megbeszélésen a polgármester mellett ott volt Győrffy Máté, városfejlesztésért felelős alpolgármester is, valamint az illetékes szakemberek. Tőlük tudtuk meg egyebek mellett, hogy a városüzemeltetési főosztály a rendészettel együtt rendszeresen ellenőrzi a téren működő vendéglátóegységeket. A teraszokhoz az engedélyt szigorú szabályok betartását megkövetelve adják meg, s ezt visszatérően ellenőrzik. Amennyiben a társasházak észlelnek problémát, jelzést tehetnek az önkormányzatnak, s ezeket minden esetben kivizsgálják. Az éjszakai nyitva tartás határidejét is szigorúan betartatják. Ugyanakkor Soproni Tamás biztosította a lakókat, hogy az általuk felvetett problémákról a vendéglátósokkal is beszélnek, s közösen igyekeznek majd megoldást találni. A lakók helyszíni bejárást javasoltak, ami két nap múlva meg is történt.

 

 

 

Dr. Németh Mariann osztályvezető, Városi Péter és Tóth István a helyszíni bejáráson
 

 

Az éttermek közönsége nem buliturista

 

Egy nappal a lakókkal történt egyeztetés után a Liszt Ferenc téren éttermeket üzemeltetők képviselőit fogadta a polgármesteri hivatalban Soproni Tamás és Győrffy Máté. A vendéglátósok is megismerték a lakók által felvetett problémákat, majd elmondták saját véleményüket és felajánlásokat is tettek a helyzet rendezése érdekében.

 

Közülük Városi Péter elmondta, hogy ő maga közel 20 éve üzemeltet éttermet a téren, s ez idő alatt folyamatosa arra törekedett, hogy az ott élőkkel jó kapcsolatot ápoljon, hiszen ez közös érdekük.

- Úgy 15 évvel ezelőtt alakult ki a tér mai arca, akkor volt egy jelentősebb tereprendezés. Ehhez az akkor meg meglévő Broadway Egyesületben lévő éttermesek is hozzájárultak, komoly összegekkel támogattuk, hogy egy szép, zöld, jól bejárható tér alakuljon itt ki, ahol a teraszaink is működhetnek. Megnöveltük a padok számát, feljárókat alakíttatunk ki a tér közepén elvezető sétányhoz. Így kényelmesen átjárható a terület, a teraszok nem akadályozzák a forgalmat. A szabályokat természetesen betartjuk, ezt az önkormányzat és a katasztrófavédelem is rendszeresen ellenőrzi – sorolta az egyik legforgalmasabb éterem tulajdonosa, majd arra is kitért, hogy az utóbbi időben a tér látogatottsága jelentősen lecsökkent, így több vendéglátóhely be is zárt. Ennek oka, hogy a bulinegyed a VII. kerület, a Gozsdu udvar felé tolódott, a turisták ott jelennek meg tömegesen.

 

- Ebből adóik az is, hogy hozzánk nem a legénybúcsúra ideérkező, tomboló fiatalok ülnek be, hanem sokkal inkább a közép-, vagy időskorú, középosztálybeli vendégek, ráadásul sok itt lakó is szívesen időzik nálunk, aminek nagyon örülünk – hallhatták a megbeszélés résztvevői Városi Pétertől. A jelenlévő vendéglátósok mindannyian kihangsúlyozták, eltökélt céljuk, hogy békességben élhessenek a tér lakóival, s ezért mindent el is követnek. Hangos zenével nem zavarják a csendet, sőt akár ahhoz is hozzájárulnak, hogy biztonsági őrök vigyázzák a rendet a téren az éjszakai órákban.

 

Soproni Tamás polgármester is örömmel fogadta a vendéglátósok konstruktív hozzáállását, s elmondta, hogy az önkormányzat idén jelentősen megemeli a rendészeti osztály költségvetését, amellyel reményeik szerint sikerül megszüntetni az évek óta tartó létszámhiányt, egyúttal bevezetni az intenzívebb éjszakai járőrözést a téren is. Napirenden van a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése is, amire a hírek szerint kormányzati elképzelések is vannak, ezért megvárják ennek részleteit, hiszen helyi fejlesztést, beruházást csak ezzel összhangban lehet elkezdeni.

 

 

 

A tér minden szegletét megnézték, ellenőrizték 
 

 

 

Kézfogások a téren

 

 

Egy borús, hétköznap délután érkezett meg a Liszt Ferenc térre az önkormányzat Győrffy Máté alpolgármester vezette csapata kiegészülve az illetékes (városüzemeltetési, építésügyi) szakemberekkel, hogy ott találkozzon a lakókkal, akiket ezúttal a legtöbb panaszt felvető Tóth István és Merle Viktor képviselt, valamint a vendéglátósokkal, akik közül ezúttal is Városi Péter volt a legközreműködőbb.

 

A teraszok közül még csupán azok üzemeltek, melyek fedett résszel ellátottak, tömeg, kellemetlen zsúfoltság egyáltalán nem volt tapasztalható, se hangos szó, se zene nem hallatszott sehonnan, bár tény, hogy a forgalom is kicsi volt.

 

 

Városi Péter és Győrffy Máté alpolgármester
 

 

A kis csapat közelről nézhette meg a növényzetet is, melyet a lakók közül néhányan elhanyagoltnak, nem megfelelőnek tartanak. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a zöldterület növelése az egész kerületben kiemelt célja az önkormányzatnak, a növények szakszerű ápolása pedig alapvető, ezért hamarosan munkába áll Terézváros új főkertésze, így már az ő szakmai iránymutatása szerint rendezik majd a zöldfelületeket ezen a helyszínen is.

 

A tér kövezete itt-ott megsüllyedt, töredezett, ez is a lakók panaszai között szerepelt. Az önkormányzat információi szerint, a közelmúltban elkezdődött a Liszt Ferenc tér 12. szám alatti ház felújítása, s a munka 2022. március közepéig tart. A tér kövezetének felújítására az építkezés befejezése után érdemes sort keríteni.

 

A bejárás során egyetlen helyről sem szűrődött ki hangos zene, Tóth István viszont azt bizonygatta, hogy éjjelente előfordul, hogy az éttermek zaja zavarja a lakókat. Ekkor Városi Péter, az egyik étterem tulajdonosa arra kérte Tóh urat, hogy amennyiben ilyet tapasztal, azonnal hívja fel őt akár éjszaka is, s intézkedni fog, ha valóban az ő egysége okozza a ricsajt. A másik lakó, Merle Viktor ugyan még csak pár éve tulajdonosa itt egy lakásnak, de családja régóta itt él, ezért van bőven tapasztalata. Elmondta, hogy ő időnként élőzenét is hallott a vendéglátóhelyekről kiszűrődni, de szerinte a bulituristák átmenő forgalma, az ő viselkedésük okozza a legtöbb problémát.

 

A csapat végezetül, a Zeneakadémia épületéhez érve a Dohnányi utcába is benézett. A lakók azt is nehezményezték, hogy itt a tiltás ellenére szinte mindig parkolnak autósok. Most is így volt, erről meggyőződhettek a jelenlévők. Mint megtudtuk, ezt a helyzetet is vizsgálják az önkormányzat szakemberei, hiszen ez a parkolási probléma valóban sürgős intézkedést kíván. Már sorompó vagy süllyedő oszlop telepítése is felmerült, s az ígéretek szerint hamarosan döntenek arról, milyen módon rendezzék a helyzetet.

 

A terepszemle végül is baráti, jó hangulatban zárult. Úgy tűnt, az elmúlt három nap eseményei, az egyeztetések, a sok párbeszéd elindított egy jó folyamatot. Ezt bizonyították a kézfogások és a búcsúzásnál már egyre inkább érezhető nyugodt, bizakodó légkör is.

 

Fotó: Adrián Zoltán/képszerk.hu