Legyen pad és játék is a piacon!

A Hunyadi téri vásárcsarnok belső felújítását, a szolgáltatások fejlesztését a helyiek igényeit figyelembe véve tervezi az önkormányzat. Június 12-én délelőtt például óvodások és a kerületi nyugdíjasok egy csoportja mondhatta el, mit szeretnének látni, használni a piacon.

Péntek délelőtt mindig nagy a nyüzsgés a csarnokban, most pedig egy óvodásokból álló csoport és a Benczúr utcai nyugdíjasklub tagjai is a vásárlók közé vegyültek, hogy vezetőikkel körbejárják a standokat és jól átbeszéljék, milyen ötleteik, igényeik vannak.

A Fasori Kicsinyek Óvodájából érkezett csapatot Csikai Mária, a közösségi tervezéssel megbízott Jóügy Kft. munkatársa vezette, aki arról is megkérdezte a kis kosarakkal felszerelkezett gyerekeket, tudják-e, mit csinál a piacfelügyelő, Mészáros László, aki ezúttal az időseket vezette körbe?

 

 

A kicsik besegítettek a rakodásban is

 

„Őrzi a piacot. Vigyáz a rendre. Fejleszti a dolgokat. Kamerával nézi a lopósokat…” – jöttek a jobbnál jobb válaszok az ovisoktól, akik az áru útját járták be a csarnok ódon falai között. Az utcán még egy furgonnal tejterméket szállító fiatalembernek is lelkesen segítettek üres dobozokat pakolni, cserébe kipróbálhatták a gurulós kiskocsit. A zöldséges standnál kiderült, hogy a belvárosi srácok közül páran úgy gondolják, hogy nálunk terem az ananász és a citrom is, de azok, akik a nagymama kertjében sokat időznek, most ügyesen sorolták a hazai idény-gyümölcsöket a cseresznyét és az epret. Beszélgetés közben kiderült, hogy jól tudják, miért kéne kevesebb nylonzacskót használni, ezt például a házhoz szállítást végző árusokkal is megosztották.

„Kéne még a piacra játszóház, meg hinta, meg valami kis szék, hogy mi is elérjük a pultokat” – sorjáztak a jogos kívánságok a kicsik részéről, akik óriási lelkesedéssel vettek részt a közösségi tervezésben, még, ha ők még nem is tudják, hogy mi az.

 

 

Bárki elmondhatja, leírhatja véleményét

 

A terézvárosi nyugdíjasok Mészáros László piacfelügyelőnek idézték fel évtizedekkel korábbi emlékeiket a Hunyadi téri csarnokról. Ők még látták a hátsó részen a Lacipecsenyést, a tejest, a hentest. „Nagyon jó lenne, ha megint működne itt KÖZÉRT, ahol mindent kapni, meg fűszeres, virágárus, és az újságost is hiányoljuk, meg a lottózót” – fogalmazódtak meg az igények. Többen felvetették, hogy alapvető a tiszta és elérhető illemhely is a piacon és az idősebb, nehezen mozgó korosztály néhány padnak is nagyon örülne, hogy a vásárlásban megfáradva kicsit leülhessenek.

Mint azt Csikai Máriától megtudtuk, a közösségi tervezés keretében az előttünk álló hetekben, hónapokban munkatársaik kérdőívek kitöltésével, interjúk készítésével és különleges csoportok (mint az óvodások és az idősek) fogadásával igyekeznek összegyűjteni az emberek véleményét, kéréseit. Mindez ahhoz segít majd, hogy a Hunyadi téri csarnok belülről is az itt élők és az ide rendszeresen eljárók igényeit figyelembe véve újulhasson meg. Olyan hely legyen a piac, ahova szívesen járunk!

 

Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/képszerk.hu

 

 

Séták különleges csoportoknak

 

A Hunyadi téri vásárcsarnok és termelői piac közösségi bevonással történő fejlesztése első fázisának végéhez érkezik június-július fordulóján. Terézváros önkormányzatának munkatársai online, helyszíni kérdőívezéssel, valamint különleges csoportokat megszólító sétákon gyűjtik az ötleteket a csarnok belső megújításához. Június 12. és július 3. között az önkormányzat munkatársai személyesen, valamint online is gyűjtik a piacot használók, illetve a csarnokban dolgozók véleményét, tapasztalatait. A különleges csoportokkal megvalósuló „bejárások” révén megismerhető lesz az eltérő lakossági csoportok véleménye, tapasztalatai. Lesznek séták mozgáskorlátozottak és látássérültek számára, de gyerekeknek és időseknek is, hogy kiderüljön, a speciális igényű csoportok számára hogyan tehető élménnyé a csarnokba járás. A begyűjtött információk alapján a tervezés második fázisában már konkrét ötleteket és miniakciókat dolgoznak ki a szakemberek a lakosság bevonásával. „A piac felújítása során mindenképpen szeretnénk megismerni azoknak a véleményét is, akikről sokszor elfeledkeznek. Vajon hogyan látja a csarnokot egy óvodás, egy mozgáskorlátozott vagy egy hallássérült ember? Milyen problémákkal szembesül egy látássérült, amikor vásárolni megy a piacra? Hogyan tudjuk megkönnyíteni az életüket? A séták során ezekre a kérdésekre remélünk válaszokat kapni, amelyek később segítségünkre lesznek a tervezésben” – mondja Temesvári Szilvia alpolgármester. A különleges csoportok mellett minden, a piacot rendszeresen használó, illetve a csarnokban dolgozó véleményére, igényeire kíváncsi az önkormányzat.  Ezek megosztásában egy kérdőív segít, amelyet online a bit.ly/piackerdoiv címen tölthetnek ki. A személyes véleménynyilvánításra minden pénteken és szombaton 8 és 14 óra között van lehetőség: az önkormányzat munkatársai a Hunyadi téri csarnoknál várják azon lakosokat, akik részt kívánnak venni az ötletelésben.

 

 

Sétáljon és ötleteljen velünk!

 

Minden pénteken vezetett sétát szervezünk, amelyre várjuk az érdeklődők jelentkezését. A csoportok létszámát 10 főben korlátoztuk, ezért előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken: https://bit.ly/tematikus-seta

Kiket és mikor várunk:

Június 19., péntek, 9 óra: 7 éven aluli gyerekek kísérővel Június 26., péntek, 9 óra: 7 és 15 év közötti gyerekek kísérővel Június 26., péntek, 11 óra: mozgáskorlátozottak (kézi hajtású és elektromos kerekesszékkel közlekedők jelentkezését is várjuk) Július 3., péntek, 9 óra: hallássérültek Július 3., péntek, 10 óra: látássérültek

A találkozó helyszíne: a Hunyadi téri csarnok főbejárata (a Hunyadi tér felől)