Le a maszkkal a szabadban!

Vasárnap reggel életbe léptek a kormány feloldó intézkedései, miután szombaton megkapta az ötmilliomodik ember is legalább az első koronavírus elleni vakcináját. A néhány napja bejelentett ígéret szerint mostantól vége a kijárási tilalomnak, nem kell az utcákon maszkot viselnünk és arra sem kell ügyelni, hogy tartsuk a szociális távolságot.

Mostantól szabad…

 

Nyitva lehetnek 11 után is a vendéglátóhelyek és a szabadidős létesítmények, lehet  szabadban csapatban sportolni, maximum 200 fős lagzit és 50 fős családi rendezvényeket tartani. A házasságkötési szertartás – a lakodalom kivételével – és a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik a létszámkorlátozás korlátozás alá.

 

A kulturális eseményeket – a zenés-táncos kivétel –, a sportrendezvényeket, a zárt térben tartott, illetve a szabadban lévő, 500 résztvevősnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. 16-18 évesek, ha van vakcinaigazolványuk, szabadon „bulizhatnak”.

 

Kültéren, 500 személyesnél kisebb rendezvényen bárki részt vehet.

 

A zenés-táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára lehet opció.

 

 

Továbbra is korlátozva…

 

Az üzletekben és a bevásárlóközpontokban (Terézvárosban különös tekintettel a Westendre) továbbra is él a másfél méteres távolságtartási és maszkviselési kötelezettség.

 

Minden olyan helyen – így a tömegközlekedési eszközökön is –, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, továbbra is kötelező a maszk viselése.

 

Nem védettek zárt térben lévő rendezvényen akkor vehetnek részt, ha biztosítható az elkülönítésük a többi vendégtől. A védettségi igazolás nélküli vendégek kötelesek a helyszínt a rendezvény/program után elhagyni.