Lámpások: a fehér bot napját ünnepelték

Ünnepélyes keretek között emlékezett meg a fehér bot nemzetközi napjáról a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) és a terézvárosi látássérültek klubja október 17-én az Eötvös10-ben.

Házigazdaként Lukács Erzsébet, a terézvárosi Lámpás klub vezetője köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Fodor Ágnesnek, a VGYKE elnökének.

 

 

Lukács Erzsébet üdvözölte a megjelenteket

 

A közhasznú civil szervezet vezetője rövid beszédében elmondta: az ENSZ és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1969-ben jelölte ki október 17-ét a fehér bot nemzetközi napjának azzal a szándékkal, hogy a vakok és a gyengén látók speciális helyzetének bemutatásán túl felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy megfelelő segítséggel, a szükséges eszközök biztosításával, nyitott és befogadó közegben a látássérült emberek is teljes értékű életet élhetnek. Hazánkban 1988 óta e napot országszerte különböző kulturális, sportrendezvényekkel az egészséges és a látássérült emberek közösen ünneplik.

 

Az egyesület elnöke köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek, a fellépő művészeknek, valamint a terézvárosi önkormányzatnak, hogy a közösség lámpásai mentori hálózaton belül segítették a kerületi látássérültek klubjának létrehozását és azóta is támogatják működtetését, programjaik megvalósítását.

 

Fodor Ágnes beszédének végén Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művét idézve az emberi kapcsolatok, az odafordulás és a felelősségvállalás fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: a látássérültek számára rendkívül nagy kincs a barátság, a család. Mint mondta: egyesületük valamennyi munkatársa szívvel-lélekkel azért dolgozik, hogy olyan közösségeket szervezzenek a látássérültek számára, amelyek kiteljesedésüket segíti és hozzájárulnak ahhoz, hogy saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását.

 

 

Bundula Csaba, a terézvárosi önkormányzat alpolgármestere szerint segíteni kötelesség

 

Bundula Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy amikor év elején Fodor Ágnes és Lukács Erzsébet a klub alapításához az önkormányzat támogatását kérte, ő azonnal a kezdeményezés mellé állt. Természetesnek nevezte, hogy a terézvárosi látássérültek klubjának otthont adó Eötvös10 is hasonló módon járt el. Álláspontja szerint ugyanis a körülményeik, élethelyzetük miatt segítségre szorulók felkarolása nem érdem, hanem kötelesség.

 

Hangsúlyozta: a fehér bot napjával kapcsolatban a legfontosabb üzenetnek azt tartja, hogy a látássérülteknek nem sajnálatra, hanem értelmes segítségre van szükségük. Biztosította a jelenlévőket arról, hogy a terézvárosi önkormányzat – ahogyan korábban, úgy a jövőben is – sajnálkozás helyett segítő kezet nyújt.

 

Szebellédiné Laczkó Erzsébet, az Eötvös10 rendezvényszervezői csoportjának vezetője elismeréssel szólt a Lámpás klub vezetőjének egész éves áldozatos munkájáról. Intézménye nevében ígéretet tett arra, hogy továbbra is minden tőlük telő segítséget megadnak ahhoz, hogy a klub tagjai örömöt lelve tevékenységükben, kiteljesedhessenek.

 

 

Géczy Dorottya sanzonokat énekelt

 

A beszédek elhangzását követően a színpadon a zenéé és a verseké lett a főszerep. Az ünnepi műsort Géczy Dorottya Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett színművész, Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekese, két látássérült művész: Ézsiás László Vörösmarty-díjas költő és előadóművész, valamint Jánoki Márió zongorista, énekes tette felejthetetlen élménnyé.

 

 

Ézsiás László versében a vakok által használt írás feltalálójának, Louis Braille-nek állított emléket