Lakók kontra kocsmák

Lakossági fórumot tartott csütörtök délután a terézvárosi önkormányzat a Jókai utca elején lévő vendéglátóhelyekkel kapcsolatos panaszok alapján: az itt élők a teraszok miatti folyamatos, éjszakába nyúló hangoskodást és az utcai dorbézolások nyomait kifogásolták. A fórumon közel 20 panaszos, a Davy Byrne's Irish Pub tulajdonosai, valamint az önkormányzat köztisztviselői is megjelentek. A konszenzus felé, afféle moderátorként, Töreki Milán, a kereskedelemért és vendéglátásért felelős alpolgármester titkárságvezetője terelte a feleket. A fórum végére a Bakegér Borozó tulajdonosa is becsatlakozott.

Több mint 60-nál jár az az aláírást gyűjtő ív, melyen Bujtás Irén közös képviselő gyűjti a Jókai utca 1., illetve 4-es számú ház lakóinak szignóját: az itt élők az önkormányzat támogatását kérik egyre ellehetetlenülő életkörülményeik javítása érdekében.

 

Hangos, koszos, bajos

 

A panaszok végeláthatatlan sorát Bujtás Irén foglalta össze a jelen lévőknek, hangsúlyozva, hogy az utcai hangoskodás, a vendéglátóhelyek működéséből adódó zaj és a mulatozással járó mocsok nem új keletű probléma, csak most, az ideiglenes teraszok megnyitása után az eddiginél is elviselhetetlenebbé fokozódott. Amióta a Teréz körút egyik sávja biciklisáv lett, a Jókai utcában, menekülő-útvonal lévén, amúgy is megnövekedett a nagyobb forgalommal járó zaj, erre tesz rá a kényszerű bulinegyed-életérzés, amiből a lakók, köszönik, nem kérnek.

 

 

Bujtás Irén

 

 

A közös képviselő a lakók nevében elsősorban azt sérelmezte, hogy a rengeteg felmerülő és rendszeresen jelzett gond ellenére az önkormányzat mintha a vendéglátóegységeket védené, és nem foglalkozna a lakók alapvető jogaival. „Április 24-től, a nyitás óta lényegében nem tudunk szellőztetni a teraszok nyitvatartási idejében, mert egy idő után zúg a fejünk a zajtól, és nyugovóra térni is csak zárás után tudunk, ami olykor éjfélt jelent. Volt, hogy olyan hangerővel zajlott lent az élet, például az utcai sportközvetítések, hogy a második emeleti lakásban – nem hivatalosan ugyan, csak egy telefonos applikációval – 74 decibelt mértem” (éjjel 40, nappal 50 decibel a megengedett) – mondta, hozzátéve, hogy számtalanszor jelezték a közterület-felügyeletnek, illetve a rendőrségnek a vélhető szabálysértést, de azon túl, hogy megjelentek a bejelentésre, említésre méltó intézkedés nem történt.

 

Választ kapni a kérdésekre

 

A felvetésre a Davy Byrne's Irish Pub tulajdonosai reagáltak elsőként, kiemelve, hogy a rendőri intézkedés hiányának az oka nyilvánvalóan az, hogy nem találtak szabálysértést. Akadt egy-két olyan lakó is, aki nem a felháborodott többséget képviselte – szerintük egyes vádak, például az ír pubbal szemben, kifejezetten túlzóak, így a környék vendéglátóhelyeinek összemosása igazságtalan.

 

Az egyre hevesebb, patthelyzetnek tűnő, „mindenki hajtogatja a maga igazát” vitában a lakók az önkormányzattól szerettek volna választ kapni többek között olyan kérdésekre, hogy 1) Meddig lehetnek nyitva a teraszok? 2) Mikor követnek el szabálysértést? 3) Milyen intézkedésekkel tudna az önkormányzat olyan kereteket biztosítani, szabályokat hozni, amelyek a lakókra is tekintettel vannak? „Szeretnénk mi eldönteni, hogy a munkából hazaesve, fáradtan, sporteseményeket hallgatunk vagy pihenünk, és szeretnénk, ha ezt az igényünket a vendéglátóhelyek és az önkormányzat is akceptálná” – mondták egyöntetűen. Hozzátéve, hogy elviekben egyet tudnak érteni a vendéglátóegységek támogatásával – a terasznyitáshoz szükséges parkolóhely megszerzését például Bujtás Irén személyesen segítette az ír pubnak –, de a működésük nem mehet az ott élők nyugalmának és pihenésének rovására.

 

 

Bodó Krisztina, a városüzemeltetési osztály vezetője

 

 

A fórumon, melyen Malinás László alezredes és Valkó Tamás körzeti megbízott is jelen volt, az önkormányzat részéről Perényi Lászlóné Máriát, a kereskedelmi osztály vezetőjét, Dobos Ágnest, a rendészeti osztály vezetőjét, Bodó Krisztinát, a városüzemeltetési osztály vezetőjét és dr. Vilics Csilla aljegyzőt kérdezhették a résztvevők.

 

Bodó Krisztina vázolta a teraszengedélyek kiadásának körülményeit. Elmondta, hogy a teraszok csakis ebben az évben, a járványra való tekintettel, este 10-ig lehetnek nyitva, kivéve azokon az estéken, amikor nemzetközi bajnokságok (Európa-bajnokság, olimpia) eseményeit közvetítik és azok vége este 22 óra utánra húzódik.

 

Konszenzus felé

 

Bár többen indulatosan adtak hangot sértettségüknek, és a lakók szeretnének egy olyan szabályozást az önkormányzattól, ami a bioritmusra is tekintettel van, a felek között láthatólag megvolt a nyitottság egymás igényeinek a figyelembe vételére.

 

 

Dr. Vilics Csilla, aljegyző

 

 

1) A Davy Byrne's Irish Pub ígéretet tett rá, hogy az olimpiai eseményeket nem a teraszon, hanem lent a kocsmában, zárt ajtók mögött fogja közvetíteni.

 

2) A Bakegér később csatlakozó tulajdonosával együtt arra is lehetőséget biztosítanak a lakóknak, hogy zavaró szituációban személyesen őket érjék el és ne az alkalmazottakkal kelljen hadakozniuk: nyilvánosan kiírják az elérhetőségeiket és kitesznek egy tájékoztatót is arról, mikor nyitnak, zárnak, milyen eseményük lesz.

 

3) Dr. Vilics Csilla aljegyző azt garantálta, hogy környezetvédelmi zajszintmérést kezdeményez – akár független kerület, szintén független szakértője végzi el a zajszintmérést, a lakókkal egyeztetett időpontban, gyanúsan hangos eseményhez igazítva.

 

4) Dobos Ágnes, az önkormányzat rendészeti osztályának vezetője, illetve Malinás László alezredes, a kerület rendészeti osztályvezetője egyetértésben azt javasolták, hogy ha a lakók utcai italozást, hangoskodást észlelnek, és a kerületi megbízott épp valahol intézkedésben van, hívják a 112-t.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Hartyányi Norbert kepszerk.hu