La Mancha lovagja az Operettszínházban

A Budapesti Operettszínház 2020 márciusában, közel 50 évvel a magyarországi premier után mutatja be a La Mancha lovagja musicalt.

Don Quijote szélmalomharca sokunk számára nem ismeretlen: a történet arra keresi a választ, hogy milyen lenne a világ, ha abban a szeretet, az elfogadás, a gyengédség és a szolidaritás uralkodna, illetve hogy mit tudunk kezdeni napjainkban a lovagi nemeslelkűséggel, tisztasággal, a lovagi eszményekkel.

 

 
A sajtónyilvános olvasópróbán ott volt a színház igazgatója, Kiss-B. Atilla és a darab rendező-koreográfusa, Vincze Balázs 
 

Érdekesség, hogy az eredeti musicalt 1965. november 22-én mutatták be a washingtoni Square Színházban, majd három esztendő múlva a Martin Beck Színházba költözött a produkció, amely összesen 2328 előadást élt meg. Az első európai bemutató helyszíne Madrid volt, de ami ennél is fontosabb, hogy a magyar ősbemutatót 1971-ben a Budapesti Operettszínházban tartották, Darvas Ivánnal a címszerepben.

 

 
Serbán Attila Sancho Panza szerepét alakítja a La Mancha lovagjában

 

Közel ötven év múltával, az idén március 20-án állítja újra színpadra a Nagymező utcai teátrum a búsképű lovag történetét, amelynek rendező-koreográfusa Vincze Balázs, a főbb szerepekben többek között Szabó P. Szilveszter, Németh Attila, Nagy Lóránt, Kerényi Miklós Máté, Serbán Attila, Sándor Péter, Peller Anna, Nádasi Veronika és Dancs Annamari lesz látható.

 

 
Maros Gábor főiskolásként szerepelt az 1971-ben bemutatott előadásban
 

Január 27-én az Operettszínház Csillártermében a sajtó képviselői előtt tartották meg az első olvasópróbát, amelyen részt vett Kiss-B. Atilla főigazgató, Vincze Balázs rendező, Fekete Katalin jelmeztervező, Erdős Júlia Luca látványtervező és a produkcióban szereplő művészek.

 

Meglepetésként a jelenlévők találkozhattak Maros Gáborral is, aki az 1971-es bemutatón Darvas Iván mellett Sancho Panzát alakította főiskolásként, s most meghatottan emlékezett vissza az öt évtizeddel ezelőtt átélt élményeire. Mint mondta, színinövendékként nagyon félt, hiszen színészóriásokkal lépett egy színpadra, de minden percét élvezte a próbáknak és az eladásoknak. Most pedig alig várja a darab új bemutatóját, amelyen természetesen ő is ott lesz az Operettszínházban, március 20-án.