Kultúra napi Esszencia az Eötvös10-ben

Az Esszencia Produkció fergeteges koncertjével ünnepelték a terézvárosiak a kultúra napját január 22-én, az Eötvös10-ben.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A terézvárosiak a kultúra kerületi központjában, az Eötvös10 nagytermében egy igazán izgalmas, szórakoztató esemény részesei lehettek, nagyszerű zenészeknek köszönhetően.

 

 

Fekete Péter államtitkár leveléből az est műsorvezetője, Kontha Nelli idézett

 

A program elején a kivetítőn nemzetünk egyik legnagyobb színésze, Terézváros 2018-as posztumusz díszpolgára, Darvas Iván tűnt fel, az ő előadásában hallgathatta meg a közönség Kölcsey Himnuszát.

 

Ezt követően az est műsorvezetője, Kontha Nelli köszöntötte a jelenlévőket, majd abból a levélből idézett, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumából, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól érkezett:

 

 

Az Esszencia formáció a jazzt, a klasszikus és a népzenét ötvözi

 

„Örökérvényű üzenettel bír az a tény, hogy a magyar kultúra ünnepe nemzeti imádságunk, a Himnusz emlékezetében született. A Nemzet – életért, megtartatásért – elmondott imája egybefoglalja a magyar múltat, jelent s jövendőt. Egybekarol nemzedékeket, korokat, sorsokat. Együtt látja Isten kezében a nemzet életét: eredményeit, harcait, bukásait, reményeit. Aki a magyar Himnuszt énekli, együtt imádkozik őseivel, kortársaival és együtt imádkozik a jövő nemzedékeivel.

 

A Himnusz az egész nemzeté! Azé a nemzeté, amelynek történelmét és létezésének lényegét foglalja össze, ábrázolja ki és örökíti tovább mindazt, amit magyar nemzeti kultúrának nevezünk. Kultúránk a történelmünk esszenciája. Ahogyan a magyar nemzeti imádság Isten elé emeli a nemzet egész sorsát, úgy foglalja magába a magyar nemzeti kultúra mindazt, ami magyar. Kultúránk: nemzetünk létének, történelmének, tudásának, szellemi-lelki értékeinek lényege.”

 

 

Az együttest Csík János (középen) alapította és vezeti

 

Az ünnepi gondolatok tolmácsolása után az Esszencia zenekar lépett a színpadra. A Csík János által alapított formáció nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz. Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek. Koncertjeiknek különleges atmoszférája van. Zenéjük elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít. Közönségük számára minden koncert maga egy ünnep, s ez így volt január 22-én, az Eötvös10-ben is. A közönség a koncert végén vastapssal jutalmazta a művészeket: Lakatos Róbertet, Balogh Kálmánt, Bognár Szilviát, Kunos Tamást, Kováts Gergőt, Bognár Andrást és a zenekar alapítóját, Csík Jánost.