Kultúra csőre töltve

A járvány miatt sokáig kérdéses volt, milyen programok és miként tarthatók meg, de per pillanat úgy néz ki, hogy az idén is lesz Hunyadi téri nyár, indul a kertmozi és augusztusban, hagyományteremtő szándékkal egy fesztiválra is beveszi a Kodály köröndöt a szervező Eötvös10. A részletekről Gálvölgyi Dorkával, az E10 igazgatójával beszélgettünk.

Számíthatnak-e az itt lakók egész nyáron szabadtéri kultúrára?

Most úgy néz ki, igen. Június 12-én az Életrevalókkal indul a szokásos kertmozi, de lesznek koncertek és egyéb zenés rendezvények is a Hunyadi téren. Bent a házban, a belső udvaron gyerekprogramokat tervezünk és szeretnénk visszahozni a színházi előadásokat is, amelyekre a terézvárosiak nagy kedvezménnyel tudnak majd jegyet váltani. Az ezeken való részvétel védettségi igazolványhoz lesz kötve. Hamarosan jövünk a részletekkel! 

 

Mi a helyzet a Terézvárosi Búcsúval?

A Teréz napon bent a házban fogunk ünnepelni, ott adjuk át a díszpolgári címeket, de a Búcsú helyett idén Terézvárosi Fesztivál lesz a Kodály köröndön augusztus 27–29-én koncertekkel, színházi produkciókkal. Lényegében az összes kerületi színház ott lesz, előadásrészletekkel, zenés produkciókkal készülnek. Elmondják, hogy mit terveznek a jövő évadra és lesz lehetőség kedvezményesen jegyet is vásárolni. Egyrészt olyan rendezvényben gondolkodtam – főleg ennyi bezártság után –, ami nincs kitéve az időjárás kénye-kedvének, mint tavaly októberben a Terézvárosi Búcsú. Másrészt szerettünk volna lehetőséget biztosítani a kerületi színházaknak, hogy egy-másfél év után végre élő emberrel találkozzanak. Bár nyithatnának, sokan zárva tartanak, és inkább kiböjtölik ezt az évadot – a Terézvárosi Fesztivál lesz az első lehetőségük, hogy találkozhassanak a közönséggel. Ilyen rendezvény még nem volt, nagyon remélem, hogy hagyományteremtő lesz. A végén nyílik meg a köröndön a már tavaly is ott lévő kortárs Standby-kiállítás, így képletesen és szó szerint is átadjuk a stafétát a képzőművészetnek.

 

Az E10-ben nem lesznek kiállítások?

Dehogynem! Június közepén nyílik egy nagyon izgalmas tárlat az alagsorunkban – a számítástechnikai játékok történetét dolgozza fel, némi retro életérzéssel kiegészítve. A különlegessége, hogy a játékokkal játszani is lehet majd. Lesz egy pár hetvenes évekbeli gép vitrinben, hiszen ezek már olyan értéket képviselnek, de a nyolcvanas évektől kezdve minden kipróbálható. Egyszerre 30-40 gyerek (vagy felnőtt) lehet majd a térben, ennyien játszani is tudnak, de nem csak a játékokból áll a kiállítás. Egy-egy fotón felelevenítjük a kort, amiben ezek a játékok születtek, egy idővonalon pedig nyomon lehet követni a fejlődésüket is. Igyekszünk megmutatni a kor egyéb vívmányait a régi tévéktől a VHS-ig, a kazettás magnótól a tárcsás telefonig, amelynek a működése egy mai gyerek számára már igazi talány. 

Iskolai vagy baráti csoportok számára oktató jelleggel vezetéseket is tartunk majd, amelyeken a szakemberek elmagyarázzák az érdeklődőknek, hogy működnek ezek a játékok, milyen elven működik a számítógép. Ha már a gyerek éjjel-nappal a telefont vagy a tabletet nyomkodja, legalább tudja, mivel és mit csinál. Így én is fogom érteni.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Berecz Valter/Képszerkesztőség