Köztisztasági, környezetvédelmi és parkolási javaslatok az asztalon

Legyen zöldebb, tisztább, rendezettebb! Ez a hármas cél vezérelte azt a tanácskozást, amelyen az önkormányzati vezetők Terézváros közterületi fejlesztéseiről egyeztettek. A megbeszélésen a polgármester, az alpolgármesterek és az önkormányzati cégek vezetői megkezdték annak az intézkedési tervnek az összeállítását, amelynek megvalósítása a kerület zöldfelületeinek jelentős növekedését, a köztisztaság javulását és a kerületiek parkolási gondjainak enyhítését szolgálja majd.

Abban, hogy Terézváros Budapest egyik legtisztább kerülete legyen, egyaránt feladatot kell vállalnia a kerületi önkormányzatnak, Budapest vezetésének és az itt élőknek is – hangzott el a megbeszélésen. A kerületi önkormányzat biztosítja az utcák, terek még gyakoribb takarítását, új szemetesek kihelyezését, valamint megkezdi az egyeztetést a fővárossal is arról, hogy ehhez a munkához milyen segítséget tud biztosítani a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A közös képviselőktől kérne segítséget a kerületvezetés ahhoz, hogy minden társasházban elegendő kuka legyen, mivel a mostani tapasztalatok szerint a szemétszállítási napokon sok szemét kerül a kukák mellé zsákokban, ami aztán ott is marad, mert nem viszik el.

 

 

A megbeszélésen az önkormányzat és a hivatal vezetői vettek részt
 

 

A megbeszélés résztvevői szerint a zöldterületek növelése is csak a kerület, a főváros és a lakosság hármas összefogásának jegyében lehet eredményes. A kerületi önkormányzat megkezdte a Csengery és a Szondi utca fásítási munkáinak előkészítését, de a Podmaniczky utca esetén már mindenképpen kell a főváros együttműködése is ahhoz, hogy a rozsdaövezet helyén zöld ligetet lehessen kialakítani. A terézvárosiak elsősorban az udvarok, utcafrontok vagy akár a tetők beültetésével, cserjék, virágok ültetésével tehetik zöldebbé, élhetőbbé lakókörnyezetüket.

 

 

Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

 

A parkolási gondok mérséklése volt a szakmai eszmecsere harmadik és talán legösszetettebb napirendi pontja, hiszen egyszerre kellett jogi, környezetvédelmi és közlekedési szempontokat is figyelembe venni. A terézvárosiak parkolási gondjainak enyhítésénél az a cél, hogy a helybeliek tudjanak parkolni lakóhelyük közelében. Ez most szinte lehetetlen, hiszen a parkolóhelyek számához képest sok az autó, nagyon magas a kerületen kívülről érkező autósok száma. A kizárólagos parkolási engedélyek felülvizsgálata és visszavonása mellett ki kell alakítani egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a helyiek előnyt élvezzenek, és bizonyos parkolóhelyeket csak itt élők használhassanak.

 

 

Dr. Bodó Krisztina, a városüzemeltetési főosztály vezetője

 

A megbeszélés résztvevői a parkolási gondok megoldásáról, a köztisztasági, valamint a fásítási munkákról még további egyeztetéseket követően a képviselő-testület februári ülésére készítenek javaslatcsomagot.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester