Közterület-felügyelő fülelte le a táskatolvajt

Sokrétű feladataiknak köszönhetően unalomra ritkán panaszkodnak az egyebek mellett a kerület rendjének, tisztaságának megőrzéséért, a szabályok betartatásáért felelős közterület-felügyelők. Arról talán ritkán esik szó, hogy a járőrszolgálatot ellátók időnként egy-egy bűnöző lefülelésében is szerepet vállalnak. Ezt történt a Jókai utcában szolgálatot teljesítő közterület-felügyelőnővel is, aki a közzétett fényképfelvétel alapján felismert, majd átadott a rendőröknek egy keresett táskatolvajt.

A történet augusztus 11-re nyúlik vissza, amikor is egy Teréz körúti étteremben ismeretlen tettes elemelte az egyik vendég őrizetlenül hagyott táskáját, majd sietve távozott. Pechére azonban tettét egy biztonsági kamera rögzítette. A felvétel és a személyleírás utóbb kiválóan használhatónak bizonyult, a közterület-felügyelőnő ugyanis ezek alapján ismerte fel a múlt héten a Liszt Ferenc téren az illetőt. 

 

„Minden szolgálat kezdetekor eligazításon vesznek részt a közterület-felügyelők, kerületőrök, műszaki munkatársak. Amikor rendőrségi felhívást vagy közvetlen megkeresést kapunk a rendőrség részéről egy-egy ügy miatt, akkor a feltételezett elkövető személyleírását, vagy ha van, a fényképét megmutatjuk a kollégáknak, hiszen a közterületeken szolgálatot teljesítő felügyelők találkozhatnak a legvalószínűbben ezekkel a személyekkel” – mondta el Dobos Ágnes, a terézvárosi önkormányzat rendészeti osztályának vezetője.

 

Mint kiderült, a szolgálatot teljesítő, egyenruhás felügyelők a rendőrök érkezéséig nemcsak a körözött bűnözőket, de szükség esetén a szabálysértések elkövetőit is visszatarthatják a helyszínen, és arra is van jogosítványuk, hogy adott esetben a kapitányságra szállítsák. A rendészeti osztály vezetője szerint erre csak ritkán kényszerülnek. Az elcsípett tolvajnak szerencsére eszébe sem jutott ellenállni és a meneküléssel sem próbálkozott. Kihallgatását követően a rendőrök bűnügyi őrizetbe vették.

 

Kérdésünkre, miszerint gyakran előfordul-e, hogy egy-egy körzött bűnöző a közterület-felügyelőknek köszönhetően akad horogra, Malinás László rendőr alezredes, a kerületi kapitányság rendészeti osztályának vezetője azt a választ adta, hogy bár nem nevezhető mindennaposnak, nem is egyedi az eset.  Mind a szabálysértések, mind a bűncselekmények elkövetőinek beazonosításában számítanak a közteresek segítségére. Elmondása szerint a kerületben rendkívül szoros, példaértékű a rendőrök és a közterület-felügyelők együttműködése. Sokszor teljesítenek közösen járőrszolgálatot.