Közös jövőnk legfontosabb dokumentumai

Kanadában 50 fokos hőség tombol, az Antarktiszon, ahol nyáron is mínusz 15 és mínusz 35 Celsius fok között alakul az átlaghőmérséklet, plusz 18 fokot mértek, az Északi-sarkvidéken pedig az olvadás miatt a jegesmedvék végveszélyben vannak. Ezernyi intőjel láttatja, hogy életterünket pusztítjuk – mondta Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere a kerület készülő környezetvédelmi, klíma és éghajlatváltozási cselekvési tervéről tartott szakmai beszélgetésen.

„A jövő generáció szempontjából az egész világon és Magyarországon sem tudok fontosabb és nagyobb horderejű problémát elképzelni annál, hogy gyakorlatilag az életterünket pusztítjuk. Élnek olyan generációk, akiknek ebbe a folyamatba még nincsen beleszólásuk, de negatív hatásait ők fogják elszenvedni. Azt gondolom, ma Magyarországon és a világ minden országában demokratának lenni azt jelenti, hogy gondolunk az utánunk jövő generációkra, akik most még a szavukat nem tudják felemelni” – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

Terézváros környezetvédelmi programja 2002-ben készült, azóta nemcsak a megvalósítása, de még a papíron történő frissítése sem történt meg. Ahhoz, hogy a kerület zöldítését hatékonyan és szakszerűen lehessen megvalósítani, időszerűvé vált a program aktualizálása.

 

 

Temesvári Szilvia, környezetvédelemért felelős alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy felelősséggel tartozunk a jövő nemzedékért

 

A konferencián Szőke Balázs, a Vibrocomp Kft. szakembere ismertette a környezetvédelmi program készítésének hátterét. Mint mondta, a dokumentum rendeltetése a fenntartható fejlődés alapelveinek érvényesítésével egy olyan környezettudatos közgondolkodás, városüzemeltetés és városfejlesztés kialakítása, amely az életminőség hosszú távú egyenletes javulását szolgálja az adott ökológiai keretek között.

 

A Klíma/éghajlati cselekvési terv a terézvárosi önkormányzat fenntartható energia- és klíma akciótervét (SECAP) gondolta tovább, mely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyek a klímaváltozás hatásait csillapíthatják és az ahhoz történő alkalmazkodást segítik.

 

 
 
Silló Szabolcs(háttérben Szőke Balázs) ismertette a kerület zaj- és levegőszennyezettségi adatait is

 

A cselekvési terv alapjául szolgáló dokumentumot az akciótervet kidolgozó Beleznay Éva foglalta össze, aki ismertette a lakossági konzultáció részleteit. Hangsúlyozta, a belátható közelségű jövőben szélsőségesen nagy melegekkel, hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű, intenzív esővel, jégesővel, a villámárvizek veszélyével és bizony vízhiánnyal is kell számolni.

 

Silló Szabolcs a zajvizsgálatokról és a levegőtisztaság védelméről szóló előadásában néhány meglepő tény is elhangzott. Például kiderült, hogy a kerület légszennyezettségi mutatói lényegesen jobbak, mint az ember sejtené: a 2016-tól 2020-ig terjedő időszakban csak a nitrogén-dioxid és a szálló por koncentrációja haladta meg a határértéket. A zajterhelés éjjel nappal a Teréz körúton és az Izabella utcában a legmagasabb. A pihenést és a közérzetet rontó hatásokat forgalomcsillapító intézkedésekkel, az útfelületek javításával, korszerűsítésével lehetne valamelyest enyhíteni.

 

Bár tudjuk, Terézvárosban rendkívül kevés a zöldfelület, de mégis megdöbbentő volt Szőke Balázs előadásában ismételten szembesülni azzal a ténnyel, hogy egy négyzetméternyi közpark sem jut egy lakosra. A meglévő zöldfelületek, fasorok karbantartásán, bővítésén kívül a Podmaniczky út és a Nyugati pályaudvar melletti terület zöldfelületinek fejlesztése hozhatna érzékelhető javulást.

 

 

Heltai László, a környezetvédelmi bizottság elnöke előadásában a nevelés, a szemléletformálás fontosságát emelte ki
 

A konferencia végére maradt, de fontosságát tekintve a sor elejére kívánkozik Heltai László, a környezetvédelmi bizottság elnökének a környezeti nevelés Terézvárosban címmel megtartott előadása.

 

Hangsúlyozta, az önkormányzat részéről az a leghatékonyabb szemléletváltozást eredményező intézkedés, amikor támogatásaival lakóit cselekvésre ösztönzi. Álláspontja szerint a szemléletformálás az az alap, amire a fenntartható energia- és klíma akció és cselekvési tervét, környezetvédelmi programját építeni lehet.

 

A konferencia előadásai a  https://www.youtube.com/watch?v=vD7R8bEXK-U linken nézhetőek meg.

 

Szöveg: D.Á.
Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu