Közös gondolkodás a klímavédelemért

Terézváros klíma cselekvési tervéről tartottak workshopot szeptember 28-án az Eötvös10-ben.

A beszélgetésre összegyűlt szakembereket elsőként Temesvári Szilvia, zöld ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte, aki ismertette az előzményeket. Ebből kiderült, hogy a kerület környezeti programja, illetve klímastratégiája jelenleg 80 százalékos készültségi szinten van. Eljött az idő, hogy előbb a szakemberek, majd a szélesebb közvélemény is megismerje és formálja az anyagot, amelynek végleges változatát a képviselő-testületnek kell elfogni. A társadalmi egyeztetés első állomása az Eötvös10-ben megrendezett workshop.

 

A következőkben Szőke Balázs, a VIBROCOMP Kft. részéről röviden ismertette az eddig elkészült anyagot. Ezt megelőzően elmondta, hogy augusztus óta ezt online és személyes kérdőívezéssel is igyekeztek véleményeztetni, és javaslataikat az önkormányzat honlapján az elkövetkezendő hetekben is közzétehetik a terézvárosiak. Októberre egy lakossági fórumot is terveznek, amelyen ugyancsak minden érintett elmondhatja véleményét.

 

 

Szőke Balázs előadása vezette fel a kerekekasztal beszélgetést

 

 

Szőke Balázs előadásában sorra vette a környezetvédelmi program és klíma cselekvési terv főbb irányait. Szó esett a helyi közlekedésszervezés keretén belül egyebek mellett az autómegosztó rendszerek támogatásáról, a parkolóházak, mélygarázsok jobb kihasználásáról. Ugyancsak fontos az elektromos töltőhálózat fejlesztése, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése és a belvárosi forgalomcsillapítás is.

 

A javaslatok között szó esik még a zaj- és rezgésvédelemről, a levegőtisztaság javításáról, a hulladékgazdálkodásról és a köztisztaság javításáról is. Ezek mellett a vízgazdálkodás, a természetvédelem és zöld infrastruktúra, valamint a környezeti nevelés is szerepel a stratégia témakörei között, ezeket is érintették a workshop résztvevői, akik a program végén kerekasztal beszélgetés keretében cserélték ki gondolataikat.

 

Terézváros önkormányzata elkötelezte magát a környezet és a klímavédelem ügye mellett. Ezért döntött úgy, hogy felülvizsgálja környezetvédelmi programját, és készíttette el a Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét (SECAP) 2020-ban. A környezetvédelmi program és a klíma akcióterv konkrét megvalósításának kidolgozásával az önkormányzat a VIBROCOMP Kft-t bízta meg. A Klíma Cselekvési Terv és a Környezetvédelmi Program célja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen a kerület CO2-kibocsátása, és ezáltal a környezetileg is fenntartható Terézváros megteremtése.

 

A programot kidolgozó cég most is várja a VI. kerületben élők és itt dolgozók segítségét, hogy képet kapjon arról: melyek azok a klímavédelemmel kapcsolatos ügyek, akciók, tevékenységek, amelyeket támogatnának. Ehhez annyit kell tenni, hogy egy néhány perc alatt kitölthető kérdőív kérdéseire válaszolnak.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Ancsin Gábor/képszerk.hu