Közös fellépés a nők védelmében

Egyeztető megbeszélést tartottak az önkormányzat vezetői női érdekvédő szervezetek képviselőivel február 13-án, a polgármesteri hivatalban.

A közelmúltban Soproni Tamás, Terézváros polgármestere egy kerekasztal-beszélgetésen találkozott Spronz Júliával, a Patent Egyesület szakértőjével, akit arra kért, kezdjenek egyeztetéseket azzal kapcsolatban, hogy a kerületben a lehető leghatékonyabb rendszert dolgozzák ki a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés érdekében. 

 

Ennek első állomása volt a hivatal épületében megtartott egyeztetés, melyen Soproni Tamás polgármester, Temesvári Szilvia és Miyazaki Jun alpolgármester fogadta a családon belüli erőszak ellen, a női esélyegyenlőségért dolgozó szervezetek képviselőit.

 

 

A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az ilyen egyeztetéseket rendszeressé teszik

 

A megbeszélés résztevői megismerhették a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), a Patent és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség tevékenységét, az általuk nyújtott szolgáltatásokat, projektjeiket. Spronz Júlia, a Patent, Pap Enikő, a NANE, Juhász Borbála pedig a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviseletében biztosította terézvárosi döntéshozókat arról, hogy tapasztalataikkal, szaktudásukkal segítik majd az önkormányzat ilyen törekvéseit.

 

Az első találkozó során nyilvánvalóvá vált, hogy az együttműködés jól megvalósítható például a szemléletformálás területén.  Ennek terepei lehetnek a hivatalos szervek, rendőrség, gyermekvédelem, oktatási intézmények. Sor kerülhet a kerületben érzékenyítő programokra, speciális oktatásokra ezzel is elősegítve, hogy a konkrét intézkedéseket ellátó szakemberek kellő empátiával járjanak el a nők elleni erőszak bármely megnyilvánulása során.

 

Temesvári Szilvia, Terézváros civil ügyekért felelős alpolgármestere a találkozót követően elmondta: „Édesanyaként és női vezetőként egyaránt fontosnak tartom az esélyegyenlőség megteremtését minden területen. Ennek részeként a nők és gyermekek biztonságának megteremtése kiemelt feladatunk, felelősségünk. Ezért is örülök, hogy a komoly szakmai háttérrel rendelkező civil szervezetekkel sikerült felvenni a kapcsolatot és megkezdődhet a közös munka ezen a területen.”