Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

Leglátványosabb szakaszába lép a Hunyadi téri vásárcsarnok rekonstrukciója, rövidesen megkezdődik az épület külső homlokzatának felújítása – hangzott el a december 20-i közmeghallgatáson. Az önkormányzat vezetőinek beszámolóiból az érdeklődők megtudhatták, mi mindent tett az önkormányzat a kerület, az itt élők érdekében.

Hassay Zsófia polgármester beszámolójában elmondta, megújult a kerület összes háziorvosi rendelője, így Terézvárosban a háziorvosok ma már mindenhol esztétikus, korszerű műszerekkel felszerelt rendelőkben fogadhatják a betegeket.

 

Az önkormányzat 2018-ban felújította a Bajza utcai Kincseskert Óvodát, amelynek az udvarán ovifocipályát alakított ki. A Szív Óvoda fűtésrendszere, játszóudvara is megújult, valamint megkezdődött a Patrona Óvoda teljes átalakítása, bővítése.  

 

Hassay Zsófia részletesen beszámolt a fejlesztésekről, szociális támogatásokról, az egészségügyi és kulturális programokról

 
Hassay Zsófia részletesen beszámolt a fejlesztésekről, a szociális támogatásokról, az egészségügyi és kulturális programokról

 

Elkészült a Hunyadi téri vásárcsarnok felújításának első két üteme. Az építkezés rövidesen a leglátványosabb szakaszába lép, amikor is megkezdődik a külső homlokzatok megújítása.

 

Az önkormányzat kiegészítette a fővárostól elnyert támogatást és tovább csinosította a Nyugati teret. A Jókai téren hamarosan egy a mostaninál tágasabb, zöldebb, irodalmi tartalmú közösségi tér születik.  

 

Elsődleges kérdés a közbiztonság

 

A kerületben élők nyugalmát és biztonságát az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti, ezért továbbra is jelentős összeggel támogatja a kerületi rendőrkapitányság munkáját. A közterületeken ennek köszönhetően nagyobb a rendőri jelenlét.

 

Gondoskodik lakóiról az önkormányzat

 

A polgármester hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy minden terézvárosi lakos személyesen érezze, hogy az önkormányzat a maga eszközeivel és lehetőségeivel igyekszik a helyzetén, az életminőségén javítani. Majd tételesen felsorolta, hogy milyen támogatásokat nyújt az önkormányzat a kerületben élőknek.  

 

 

Összefogással újulnak meg a társasházak

 

A társasházak felújítási támogatásáról szólva kifejtette: az önkormányzat az erre a célra szolgáló pályázatokra 2018-ban 400 millió forintos keretösszeget biztosított. Jelentős eredményként értékelte, hogy a társasházak ráfordításaival együtt közel 1 milliárd forint értékben gazdagodott a kerület.

 

Ingyenes programok sokasága

 

Összefoglalójának végén Hassay Zsófia örömmel nyugtázta, hogy a Terézvárosban élők szívesen vesznek részt az önkormányzat programjain, a tanfolyamokon, a prevenciós szűrőnapokon, illetve sokan látogatják rendszeresen a Hunyadi téri koncerteket. Nagy népszerűségnek örvend a Tökfesztivál, alkalmanként ezerötszázan fogadják el az önkormányzat meghívását a Fővárosi Nagycirkuszba és közel kétezren élnek az ingyenes állatkert-látogatás lehetőségével. Utóbbiból, a nagy érdeklődésre való tekintettel, jövőre kettőt tervez az önkormányzat.

 

 
Simonffy Márta szólt arról is, hogy az ingyenes hangversenyek értékes kulturális események

 

Fontos a humán- és a kulturális terület

 

Simonffy Márta alpolgármester fontosnak nevezte, hogy a gondjaira bízott humán- és kulturális területen az önkormányzat komoly eredményeket tud felmutatni. A kulturális programok közül a Hunyadi téri koncertsorozatot és a Liszt Ferenc téren a Zeneakadémia előtti hangversenyeket emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy a csarnok elkészülte után a Hunyadi téri kulturális események télen beköltözhetnek az épület egy részébe, s ily módon akár egész évessé válhatnak.

 

Új közösségi tér, kényelmesebb ügyintézés, átlátható lakásgazdálkodás

 

Bundula Csaba tájékoztatásért és ingatlangazdálkodásért felelős alpolgármester összefoglalójában elsőként a Jókai tér felújításának részleteiről számolt be. Ígérete szerint a megszépített, hangulatos teret a terézvárosiak 2019-ben vehetik birtokba. Az alpolgármester szólt arról is, hogy szebb, átláthatóbb és korszerűbb lett az önkormányzat megújult honlapja, amelyen az e-közigazgatás segítségével az ügyek intézése a lakosság számára egyszerűbbé és kényelmesebbé vált.

 

 
Bundula Csaba a lakásgazdálkodásra és a megújuló Jókai térre is kitért beszámolójában

 

A lakásgazdálkodásról szólva kifejtette: Terézvárosban az önkormányzat szociális bérlakásai hatékony, igazságos és teljesen transzparens pályázati rendszeren keresztül, objektív, előre megismerhető szempontok alapján vehetők bérbe. Évente 2-3 pályázatot írnak ki, alkalmanként 6-8-10 lakás bérleti jogát hirdetik meg. A 2018-as évtől már nemcsak szociális, hanem piaci alapon is lehetett bérelhető lakásokra pályázni.

 

Bundula Csaba arról is beszámolt, hogy a törvénytelen ingatlaneladások elítéltjei a jogerős bírósági végzés ellenére sem tettek eleget a mintegy 210 millió forintos fizetési kötelezettségüknek. Az önkormányzat ezért végrehajtási eljárást indított ellenük, így okkal reméli, hogy ez a pénz is rövidesen Terézvárost gyarapítja.

 

Látványos eredményekről tanúskodnak a számok

 

Papp László gazdálkodásért és fejlesztéspolitikáért felelős alpolgármester hangsúlyozta: a terézvárosi önkormányzat 2018-as eredményei önmagukban is büszkeségre adnak okot. Ám akkor látjuk igazán, hogy az önkormányzat mennyi mindennel járult hozzá a kerület fejlődéséhez, az itt lakók életminőségének javításához, ha a jelenlegi számokat összevetjük a 4-8 évvel ezelőttiekkel.  

 

 
Papp László tényszámokkal mutatta be a hét év alatt megtett utat

 

Éves szinten a terézvárosi önkormányzat közel 1 milliárd forintos fejlesztéseket hajt végre. Ez az összeg a karbantartások, javítások, intézményeknek, társasházaknak biztosított összegek hozzáadásával több mint 1,5 milliárd forint.

 

Az alpolgármester részletesen szólt az egészségügyi fejlesztésekről, a vásárcsarnok rekonstrukciójáról, valamint az egyenként 60, 80, 100 millió forintot is meghaladó óvodai beruházásokról.

 

Elmondta: a Patrona Óvodában egy jóval nagyobb léptékű beruházás kezdődött el, az egyszintes épületből kétszintes lesz, és új csoportszobákat alakítanak ki. Az intézmény jelenleg két helyen elhelyezett „kis lakói” így végre méltó körülmények közé, egy épületbe kerülhetnek.

 

A társasházak felújítási pályázatait illetően az alpolgármester beszédes számokkal mutatta be, honnan indult és néhány év alatt hova jutott az önkormányzat. Amíg 2011-ben 60 millió forintnyi támogatás állt rendelkezésre e célra, addig 2018-ban ez az összeg már megközelítette a 300 millió forintot. 2011-ben 48 társasházban 1400 albetét, 2018-ban 112 társasházban 3500 albetét részesült támogatásban. Az elmúlt 7 év alatt összesen 24 ezer lakástulajdonos élvezhetett valamilyen előnyt a társasház-felújítási pályázat keretein belül, és Terézvárosban valamivel több mint 4,5 milliárd forintot meghaladó lakásberuházás valósult meg az önkormányzat és a magántulajdonosok közreműködésével.

 


 

Kérdések, válaszok

 

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatban dolgozó orvosok munkakörülményeit kifogásoló felvetésre reagálva Czermann Imre, a TESZ igazgatója kifejtette: jelenleg egy 600-700 millió forintos beruházás zajlik, ami a betegek és ott dolgozók érdekeit egyaránt szolgálja. Szólt arról is, hogy az elmúlt két esztendőben az önkormányzat az utóbbi évtized legnagyobb eszközbeszerzését valósította meg, amelynek során korszerű diagnosztikai műszerekkel, kezelőeszközökkel gyarapodott a rendelőintézet.

 

A felújítás alatt folyamatos lesz az árusítás a Hunyadi téri vásárcsarnokban

 

A vásárcsarnok belső részének eredeti helyreállítását szorgalmazó kérdésre Matus István, Terézváros főépítésze elmondta, a több mint százhúsz esztendővel ezelőtti csarnok őstermelői piaci rendszerre épült, annak idején csak árusítóasztalok voltak, nem pedig lehatárolt üzletek. Kijelenthető, hogy az akkori körülmények a mai hentesek, zöldségesek, tejtermékekkel kereskedők igényeinek, az ÁNTSZ előírásainak nem felelnek meg. Éppen ezért arra törekednek, hogy az épület műemléki jellegének megtartása mellett 21. századi legyen.

 

 

Matus István elmondta, a vásárcsarnok belső terében nehéz feladat megteremteni a múlt és a jelen harmóniáját
 

A vásárcsarnok felújításának újabb szakaszára, a munkálatok alatt az árusítás mikéntjére, az építkezés alatti forgalomkorlátozásra vonatkozó kérdésekre Papp László válaszolt. Az alpolgármester elmondta, a rekonstrukció harmadik szakaszát nyolc hónapra tervezték, a munkaterület átadására a kivitelezői szerződés megkötését követően januárban kerülhet sor.  Az építkezéssel kapcsolatos forgalomtechnikai tervet jó ideje elkészítették, néhány órát, legfeljebb 1-2 napot kivéve a vásárcsarnokot határoló utcák egyik felében mindig lehet majd közlekedni.  A felújítás mostani szakaszában az árusítás 90 százalékban folyamatos lesz.

 

Számíthatnak a rendőrségre a terézvárosiak

 

A vendéglátóhelyek, éjjel-nappali közértek környékén élőket zavaró jelenségekkel kapcsolatban Kecskés Tamás, a kerület rendőrkapitánya hangsúlyozta: rendszeresen tartanak célzott akciókat, a bulinegyedben csütörtöktől vasárnapig nagyobb erőkkel járőröznek. Arra kért mindenkit, ha rendbontást észlel, jelentse a körzeti megbízottaknak vagy a kapitányságnak.  

 

 
A rendőrkapitány kijelentette, minden jelzésre azonnal reagálnak

 

Érvényt szerez az önkormányzat a szerződéses garanciáknak

 

Az Andrássy út 47. számú házat megvásárló tulajdonosok és az épületben lakók közötti problémákat felvető kérdésre válaszolva Bundula Csaba felidézte az ingatlan eladásának történetét, majd elmondta, hogy a ház sorsának rendezése érdekében a vevővel a lakók igényeit is messzemenően figyelembe vevő, korrekt, erős garanciákat tartalmazó szerződést kötöttek. A kérdéshez kapcsolódva Hassay Zsófia polgármester hangsúlyozta, hogy a szerződésbe foglalt garanciáknak érvényt fognak szerezni, az egyeztetéseket illetően pedig felajánlotta a lakóknak az önkormányzat segítségét. 

 

A parkolási gondokat felvető, a zöldpályázatok határidejét kifogásoló kérdező is megnyugtató választ kapott.

 

 


 

Kérések, javaslatok

 

A terézvárosiak a közmeghallgatáson nem csak kérdéseket tettek fel, javaslatokat, kéréseket is megfogalmaztak. Az egészségnapi szűrővizsgálatok, a Széchenyi fürdőben megtartott kihelyezett egészségnapok népszerűsége a hozzászólásokból is kiderült. A köszönő és elismerő szavakon túl többen kezdeményezték, hogy az önkormányzat bővítse ezeknek a rendezvényeknek a számát.

 

A kerületben élők örömmel fogadták a hírt, hogy az önkormányzat vásárolt egy 11 szobás siófoki üdülőt, amelyben a rászoruló családok, alacsony nyugdíjból élő szépkorúaknak kedvezményes áron nyaralhatnak. Többen kérdeztek rá arra, hogyan vehetnék igénybe az üdülési lehetőséget.

 

A SportPont és az Eötvös10 színes és tartalmas programjait is sokan dicsérték. Nem meglepő, hogy kedvező fogadtatásra talált az a bejelentés, hogy az Eötvös10 épületének pincéjében kialakított helyiségekben újabb kiállításokat és irodalmi rendezvényeket, zenés programokat tartanak majd.


 


 

A közmeghallgatás végén néhány felvetett probléma megoldása érdekében a polgármester személyes megkeresést javasolt.