Közmeghallgatás táncos produkcióval

A Terézváros Szlovák Önkormányzat november 30-án, pénteken 17 órakor a Benczúr Házban közmeghallgatást tartott, s az azt követő kulturális programon lépett fel a szlovákiai Liptóújvár Alapfokú Művészeti Iskolájának Cindruska Gyermek Folklórcsoportja.

Az eseményen Sutyinszki Mária elnökhelyettes köszöntötte a vendégeket, majd röviden ismertette a közmeghallgatáson történteket. Beszámolójából egyebek mellett kiderült, hogy tavaly is sok, érdekes programot tartott a szlovák önkormányzat. Ilyen volt az április 19-i szlovák táncház a Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolában a 3. osztályos tanulóknak, illetve május 17-én, a Bajza utcai Általános Iskolában a gyerekek számára rendezett szlovák táncház. Mindkét helyszínen a betanító koreográfus Suba Éva volt, a Budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára. Nagy érdeklődés kísérte június 22-én Roszkos János fotóművész A bika és a szűz című kiállítását az Eötvös10-ben, amelyet Eifert János fotóművész nyitott meg. Június 30-án a Hunyadi téren, a Tér/Zene – Zene/Tér programsorozat keretében, a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar fellépését rendezték meg nagy sikerrel. A koncertet Krcsméri János karnagy vezényelte.

 

 

Nagy sikert arattak a Liptóújvárból érkezett táncosok

 

Szeptember 6-án Ján Palárik-emléktúrát szerveztek Szlovákiában (Majtény, Vlckovice és  Nagyszombat érintésével), november 22-én pedig az Eötvös 10-ben vettek részt a szlovákok a Nemzetiségi Kavalkádon, ahol a Püspökhatvani Népi Együttes mutatkozott be. Mindezek mellett a terézvárosi szlovákok 2018-ban is támogatták a Budapestiansky Slovák újság kiadását, a nyugdíjasklubbot, a szlovák ajkú evangélikus és katolikus egyházat, valamint a Tótkomlósiak Baráti Körét.

 

A közmeghallgatást követő műsort a liptóújvári Alapfokú Művészeti Iskolájának Cindruska Gyermek Folklórcsoportja mutatta be.

 

 

Sutyinszki Mária, a szlovák önkormányzat elnökhelyettese a közmeghallgatásról számolt be 

 

A csoportot elkísérte Liptóújvár delegációja. Dovalovo városrész (Terézváros posztumusz díszpolgára, Bobula János szülőfaluja) képviseletében Zdenka Jurcová köszöntötte a terézvárosi vendéglátókat, kiemelten a jelenlévő Simonffy Márta alpolgármestert. A terézvárosi önkormányzat ugyanis a szlovák önkormányzat tevékenységét rendszeresen támogatja, jó partnere az itt élő nemzetiségeknek.

 

 

Simonffy Márta alpolgármestert (balról) megajándékozták a liptóújvári vendégek

 

Mint ismeretes, Bobula János (1844–1903) építőmester, építész, szakíró, politikus és közember tizenhét évesen kezdett dolgozni a pesti építkezéseken, majd ösztöndíj segítségével elvégezte a Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karát. Az egyetem elvégzése után Németországban és Franciaországban tett nagyobb utazást. Onnan hazatérve kisebb emeletes és földszintes házakat épített. Építészeti tevékenységének súlypontja a nyolcvanas évek elejére esik. Fő műve az Andrássy út 62. alatt lévő palota, amely 1882-ben készült el. Az Országház fő felügyelője volt. Az 1885. évi országos őszi kiállítás épületeinek tervezője és kivitelezője, amelyért a Ferencz József-rend lovagkeresztjével tüntették ki. Halála előtt nem sokkal kinevezték a főrendi ház palota gondnokává is.