Köszöntő: kilencvenöt év bölcsessége

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Baki Gézánét dr. Szili Kovács Tibor.

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Baki Gézánét dr. Szili Kovács Tibor önkormányzati képviselő és Kocsis Csabáné, a polgármesteri kabinet munkatársa. A humán bizottság alelnöke az ajándékok mellett átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét.

 

Az ünnepelt 1923-ban egy alig több mint kétezer lelkes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban látta meg a napvilágot. Elmondása szerint a Nyíregyházától mindössze 10 kilométerre lévő, méreteiben kicsiny Buj községben szüleihez hasonló, gazdálkodásból élő szorgalmas családok laktak. Mint mondta, bár Jolán névre anyakönyvezték, sokan édesanyja után Rebekának hívták és ez felnőttkorában is így maradt. Ám ő ezt, cseppet sem bánja, mindkét megszólítást egyformán szereti. Az ott töltött éveknek, édesanyjának, édesapjának, öt testvérének és a gyakran emlegetett nagymamának nagyon sokat köszönhet.

 

A beszélgetés során egyre pontosabban körvonalazódott, mi is az az egész életet meghatározó útravaló, amit a szülőfalujából Terézvárosba költöző Jolán néni magával hozott. Először is a szókimondó egyenesség, a munkaszeretet, a takarékosság, a másokért tenni akarás és valami olyan végtelen derű, amivel az ember valóban ritkán találkozik. Szavaiból kitűnik, hogy az idegességet, a szorongást csak hírből ismeri.

 

Jolán néni szívesen mesélt az életéről Szili Kovács Tibornak

 

Dolgosságát igazolja, hogy 95 esztendősen leginkább azt sajnálja, hogy már lassan öt esztendeje nincs munkahelye. Persze azért ez nem azt jelenti, hogy naphosszat tétlenül üldögél, naponta bevásárol, süt, főz, takarít. „Magad uram, ha szolgád nincs” – idézi a mondást, majd látva a vendégek arcán a csodálkozást sietve hozzáteszi: nem szabad, hogy az ember elhagyja magát, az öregség csak állapot, nem betegség.

 

Jolán néni nemcsak tenni-venni, de olvasni, tévézni és viccelődni is nagyon szeret. Lehet, hogy a humor egyfajta csodás életelixír, hiszen ránézésre akár 20-25 évet is letagadhatna.

 

A hosszú élet titkának a jó lelkiismeret alapjául szolgáló tisztességet, szeretetet tartja. Amikor erről esik szó, nagymamája egykori tanácsait idézi: „Ne kérj kölcsön! Ha két krajcárod van, egyet mindig tegyél félre, és akkor nem kell félni a holnaptól! Soha ne bánts senkit, ne mondj rosszat senkire, segíts, amiben csak tudsz". Jolán néni szerint, ha ezeket a szabályokat követjük, akkor nyugalomban, békességben, szeretetben élhetünk.