Köszönet Terézváros önkéntes őreinek

Talán különös, de a kitüntettek egyike sem lakik a kerületben, bár többük életében van előzménye annak, ami miatt éppen itt, a belváros szívében teljesítenek szolgálatot.

A kötetlen hangvételű, jó hangulatú találkozón az elismerő szavakon túl a közelmúlt sikeres, valamiért emlékezetes akcióiról és a hetente 2-3 alkalommal munka után a kerület utcáit járó fiatal polgárőrök motivációjáról is szó esett. Amikor beléptek a Terézváros Biztonságáért Egyesületbe legtöbbjüket az fűtötte, hogy tegyen valamit az itt élő emberek nyugalmáért. Fontos volt számukra, hogy kortársaikat megvédjék a rájuk leselkedő veszélyektől. Nem mellékesen az is csábítóan hatott rájuk, hogy járőrözés közben megannyi izgalmas, korábban legfeljebb filmekben látott szituáción keresztül a városrész egy másik, ritkábban látható arcát ismerhetik meg. A történetekből kiderült, késeléstől és baleseti helyszín biztosításától kezdve drogdílerek, örömlányok, zsebtolvajok lefülelésén, illetve gyújtogatók elkapásán át verekedés megakadályozásáig ezernyi kalandban volt már részük. Persze akadtak szelídebb, ugyanakkor éberségüket dicsérő élményeik is: például a Kodály köröndnél az arra járókat veszélyeztető elszabadult fémlemezről is ők értesítették a tűzoltókat.

 

 

Bényi Árpád, a terézvárosi polgárőrök vezetője a polgármesternek emlékezetesebb akcióikról is beszámolt

 

– Összesen tizenheten vagyunk, a működési költségeinken kívül más anyagi juttatást nem kapunk. Tevékenységünket teljesen önzetlenül, önkéntes alapon végezzük – magarázta Bényi Árpád, a szervezet vezetője. Büszkén mutatta a különböző akcióikon, valamint a rendészeti osztálytól kapott, saját kezűleg rendbe hozott Szív utcai iroda felújításakor készült képeket.

 

– Nagyon fontosnak tartom a polgárőrök tevékenységét. Jó lenne, ha még többen éreznék úgy, hogy szívesen tennének valamit a saját vagy választott közösségükért – hangsúlyozta Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. Megjegyezte, egy alkalommal szívesen elkísérné őket járőrszolgálatra, felajánlását a polgárőrök nagy tetszéssel fogadták.

 

 

Egy csoportkép készült a polgárőrök faliújságjára is

(balról jobbra) Töreki Milán, Marsi Viktória, Földesi Richárd, Haszon Kamilla Sára, Soproni Tamás, Bata Viktor Benedek, Bényi Árpád, Gaár Iván Zsolt

 

Gaár Iván, Terézváros közbiztonsági tanácsnokának kezdeményezésére azt is feltérképezték, a polgárőröknek milyen eszközökre, munkájukat segítő támogatásra lenne szükségük. Kívánságlistájuk élén egy szolgálati autó, speciális zseblámpák és néhány, a menetfelszerelésükből még hiányzó öltözékek beszerzése szerepelt. Bár a szolgálati autó lehetőségét a polgármester nem utasította el, de kifejtette, személyes tapasztalata, hogy a közterületeken gyalogosan szolgálatot teljesítő rendőrök, polgárőrök nagyobb biztonságérzetet adnak, mint egy elsuhanó járőrautó. „Terézváros kis alapterületű kerület, viszonylag egyszerű bejárni, a járókelők is könnyebben szólítják meg a járőröket és osztják meg velük észrevételeiket” – tette hozzá a tanácsnok.  

 

 

 

A TEKA elnöke adta át az oklevelet Haszon Kamilla Sárának, aki nem érte be a politológusi diplomával, civilben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója

 

Az oklevelek átadásakor Soproni Tamás polgármester, Töreki Milán, a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány elnöke és Gaár Iván, az önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka köszönte meg a csapat munkáját. A TEKA elismeréseit Bényi Árpád, a terézvárosi polgárőrök vezetője és csapatának négy tagja, Haszon Kamilla Sára, Marsi Viktória, Bata Viktor Benedek és Földesi Richárd vehette át.

 

– A polgárőrség újraszervezése, a polgárőrök a kerület nagyobb biztonságáért végzett munkája igazi sikersztori. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Járőrszolgálatukat, és a most elismerésben és jutalomban részesített polgárőröket a kerületi rendőrség, a rendőrkapitány és természetesen Terézváros lakossága is nagyra tartja – mondta a TEKA elnöke.

 

Szöveg: D.Á.
Fotó: Karancsi Rudolf / www.kep