Köszönet és elismerés – egészségügyi dolgozóit köszöntötte Terézváros

„Nagyon szeretném, ha velünk maradna az a felismerés, mennyire meg kell becsülnünk a szociális és egészségügyi dolgozóinkat”– mondta Soproni Tamás a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) Semmelweis-napi ünnepségén, ahol a legkiválóbbak Kiemelkedő egészségügyi munkáért járó kitüntetést vehettek át.

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgatója rövid köszöntőbeszédében felidézte az elmúlt hónapok eseményeit. Mint mondta, márciusban egyetlen dolgot határoztak el, hogy nem engedik el a terézvárosiak kezét, igyekeznek a legmagasabb szinten és a legnagyobb elkötelezettséggel elvégezni a hivatásukkal járó feladatokat. Köszönetet mondott minden munkatársának, hogy a nehéz időkben helytálltak, és így maradéktalanul megtarthatták a járvány kitörésekor tett ígéretüket.

 

 

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgatója beszédében arra is kitért, a járvány alatt milyen nehéz napokat, heteket éltek át az orvosok és a nővérek is

 

Az igazgató szavait egy kisfilm levetítése követte, amelyet a szakrendelő munkatársai készítettek annak a négy kollégájuknak, akiket a járvány idején a „frontvonalba”, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-osztályára vezényelt át az egészségügyi vezetés. A videón az aggodalommal teli és lelkesítő üzenetek sorából még a kívülálló számára is egy egymást szerető, tisztelő emberekből álló szakmai közösség képe rajzolódott ki.

 

A vetítés után tavaly Az év orvosa címmel elismert dr. Nyulászi András arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben a TESZ munkatársainak alapfeladatukon, mások segítésén túl egymást is támogatniuk kellett. Mint fogalmazott, az összefogás túlterjedt saját mikrovilágukon, hiszen az önkormányzat és a társadalom is melléjük állt, aminek köszönhetően most úgy tűnik, a vírussal szemben győzelemre állunk.

 

 
Dr Nyulászi András beszédében arra hívta fel a figyelmet, a veszély még nem múlt el

 

Emlékeztetett rá, hogy a baj még nem múlt el, és Semmelweis tanítása a kézmosás fontosságáról talán még soha nem volt ennyire aktuális.

 

Szavai szerint „Kétféle hős van: a hétköznapi, aki becsülettel, szorgalommal, tökéletesen látja el mindig a munkáját. És vannak azok a hősök, akik a legextrémebb körülmények között is azonnal az élre állnak, és viszik előre a csapatot. Mert erre hivatottak”. Ilyen volt az a négy munkatársuk, akik a legnehezebb időszakban, a járvány felszálló ágában a Korányiban teljesítettek szolgálatot – fűzte hozzá.

 

A sebész-traumatológus főorvos hangsúlyozta, a magyar egészségügy kézzelfoghatóan bebizonyította, hogy amikor baj van az országban, akkor az egészségügyben minden megbízhatóan, jól működik. 

 

Megszólalását egy megszívlelendő tanáccsal zárta: „Tartsd szárazon a maszkot, és figyeld az eseményeket, tartsd be Semmelweis tanítását: kézmosás, kézmosás, kézmosás – békeidőben is!”  

 

 

A polgármester elismeréssel szólt az egészségügy terézvárosi hőseiről

 

„Gyerekkorom óta idejárok, ezért általában nagyon köszönöm mindannyiuk munkáját, de az  idén, különösen” – mondta köszöntőbeszédében Soproni Tamás polgármester, aki a legfontosabbnak azt tartaná, ha az a felismerés, hogy mennyire meg kell becsülnünk a szociális és egészségügyi dolgozóinkat,  a járványveszély elmúltával is velünk maradna. „Nekem nagyon tetszett, hogy a járvány alatt az emberek kint tapsoltak az ablakban, ez nagyon szép, csak ne múljon el. Természetesen nem kell mindennap tapssal köszönetet mondani, de amikor találkozunk egy egészségügyi dolgozóval, tisztelettel beszéljünk vele, és becsüljük meg a munkáját. Politikától függetlenül, leginkább a mindenkori kormánytól várnám el azt, hogy becsülje meg jobban az egészségügyben dolgozókat. Megtiszteltetés itt lennem és találkozni azokkal a hősökkel, akik ebben az időszakban vállvetve együtt dolgoztak az önkormányzattal” – fogalmazott a polgármester.

 

Soproni Tamás elsőként a „négyeknek”, Jármainé Kerezsi Mária sebészeti vezető asszisztensnek, Trostné Gelencsér Judit sebészeti asszisztensnek, Papp Andrea bőrgyógyászati vezető asszisztensnek és Vágó Piroska kardiológiai asszisztensnek adta át az önkormányzat elismerését.

 

Miyazaki Jun humánterületért felelős alpolgármester előterjesztése alapján a képviselőtestület döntésének megfelelően az évente a kerületi egészségügyi ellátás öt munkatársának adományozható Kiemelkedő egészségügyi munkáért kitüntetést a polgármestertől idén Bodnár Józsefné védőnő, dr. Gyerkó Anikó ifjúsági orvos, dr. Nyeső Judit házi gyermekorvos, Sebestyén-Leo Mária asszisztens és dr. Szabó György szülész-nőgyógyász főorvos vehette át.

 

 

Dr. Szabó György főorvos volt az idei év egyik kitüntetettje