Kóstolgatják egymást

Komoly rajongótábor öleli körül a Felsőerdősor utcai Deli Land csemegeüzletet. Az elkötelezett törzsvásárlók a Facebookon és az Instagramon követik és kommentálják a kis üzlet minden rezdülését, feltöltik az itt vásárolt, kiváló minőségű alapanyagokból készült fogások fotóit, még kóstolót is hoznak belőle a boltba. Érezhető a szeretet a levegőben.

A kis üzlet története nyolc éve indult, egy szó szerint is kis üzlethelyiséggel: a mindössze 20 négyzetméteres előd klasszikus zöldséges volt. De még nem olyan, amilyet a kereskedelmi hátterű tulajdonos házaspár mindig is elképzelt. Horváth Roland és Veronika tősgyökeres terézvárosi, nem véletlenül nevezte el – New York-i mintára – delinek, vagyis delikátesznek a családi vállalkozást: kezdettől fogva tudták, hogy a zöldség-gyümölcs vonal mellett más, különleges alapanyagokat is szeretnének árulni. A kínálat ennek megfelelően folyamatosan gyarapodott, egészen addig, amíg két évvel ezelőtt már egy újabb, tágasabb üzlethelyiség nyitotta meg kapuit a lelkes vásárlóközönség előtt. A termékkínálat bővülése most is folyamatos, az árucikkek jelentős része kifejezetten a vásárlók igényei alapján bukkan fel előbb-utóbb a polcokon. Veronika – mert ez az ő reszortja – igyekszik minden óhajt megjegyezni, alaposan utánajárni és addig szervezni, intézni, amíg az üzlet kínálatába be nem kerül a kívánt portéka. Így kínál ma már 500 éves manufaktúrarecept szerint készülő olaszországi száraztésztát, francia szardíniát, német tejtermékeket, olasz felvágottakat, kimérve kapható angol lisztet, görög szűretlen olívaolajat, hazai kézműves termelőktől származó szörpöt, lekvárt, kis tételben itthon pörkölt kávét, növényi tejeket és felsorolhatatlanul sok egyéb finomságot a Deli Land. 

 

A zöldség-gyümölcs beszerzése Roland feladata, aki kisgyermek kora óta erre a szerepkörre vágyott. Pár évtizednyi élelmiszer-kereskedelmi állomás után révbe is ért, és ma már kedvére fedezheti fel az ország legmagasabb minőséget biztosító őstermelőit, beszállítóit. Az üzletben egyre erősebben fókuszálnak a természetes, biovonalra, a tervek között szerepel, hogy a közeljövőben lehetőség szerint minden termék organikus, adalék- és színezékmentes legyen. A legtöbb zöldség hazai termőföldről származik, ameddig a szezon engedi, kizárólag magyar gazdáktól származó áru kerül a polcokra. A friss fűszernövények ugyanígy a hazai termelők munkáját dicsérik, és a másfél száz szárított fűszer, valamint fűszerkeverék is egy igényes hazai beszállító gyűjtőmunkájának eredménye. Ez a megközelítés jellemzi a gyümölcskínálatot is, de persze nagy a kereslet a kiemelkedő minőségű déligyümölcsök iránt. Budapesten szinte csak a Deli Landben elérhető a tökéletesen éretten érkező papaja, az érlelést már nem igénylő mangó vagy ananász, de népszerűnek számít a piros banán is. Az egyik legújabb termék A tanú című film emblematikus pillanatait idéző magyar citrom, amely kezeletlen héjú citrusként biztonságosan használható a konyhában. 

 

 

 

 

 

A Deli Land továbbra is tele van tervekkel, a „deliséghez” jól passzolna, ha a New York-i mintához hasonlóan szendvicsek, snackek, falatkák is kaphatók lennének, nem is beszélve a frissen főtt kávéról, turmixokról. A mostani üzletben már csak „korlátosan” lehet terjeszkedni, a galériaszint még belakható, de a keskeny csigalépcső szűk korlátja nehézkessé tenné a közlekedést a megpakolt kosarakkal. Amikor épp nincs járványhelyzet, a helyi kóstoltatásokat itt tartja a Horváth házaspár, a törzsvásárlók és a termelők is itt adhatnak egymásnak randevút. Legközelebbi tervként eredeti, kovásszal készülő pékáru kerül az üzletbe, ami egy állandó vevőjük szervezésében érkezik majd. A törzsvásárlók valóban együtt élnek a bolttal, felhívják egymás figyelmét az új alapanyagokra, receptötleteket cserélnek, a fényképek pedig mennek fel az üzlet közösségimédia-platformjaira, hogy büszkén hirdessék a Deli Land-féle bőséget.

 

 

 

Szöveg: BK    

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség