Körzetbejárás 2.0

A márciusban indult körzetbejárási program második etapjában a 2-es számú választókörzetet vette górcső alá péntek reggel Soproni Tamás polgármester, aki a körzetért felelős képviselővel, valamint a rendőrség, illetve az önkormányzat intézményeinek szakembereivel a Bajcsy-Zsilnszky út és a Jókai utca, illetve a Dessewffy utca és az Andrássy út egy szakasza közötti négyszög minden egyes zegét-zugát bejárta. A sétán ezúttal Terézváros rendőrkapitánya és főépítésze is részt vett.

A cél ugyanaz volt, mint első alkalommal: a tucatnyi szakemberből álló csapat, több szem többet lát alapon, megvizsgálja a lakosságtól és a képviselőktől érkező panaszokat, személyes tapasztalatokat gyűjtve feltérképezze a hiányosságokat, és megoldásokat találjon a körzetben élők lakókörnyezetet érintő problémáira. Az épületeket, építkezéseket érintő kérdésekben Terézváros főépítésze, Matus István összegezte a tapasztalatokat, a rendre pedig a kerület rendőrkapitánya, Kecskés Tamás maga ügyelt, de jelen volt a területileg illetékes körzeti megbízott, Kaszab Dávid László is a bejáráson. Németh Helga Anna, a körzetért felelős képviselő a lakossági bejelentések nyomában kalauzolta a csapatot, dr. Bodó Krisztina, a városüzemeltetési főosztály vezetője pedig legtöbbször a közlekedést érintő kérdésekben mondta el javaslatait. A körzetbejárások nem titkolt célja az is, hogy ha a séta során olyan szabálytalanságot észlelnek a szakemberek, melynek megoldása nem tűr halasztást, akár azonnal intézkedni tudjanak. Pénteken egyetlen alkalommal történt ilyen: a Zichy Jenő utca 21-es számú ház előtt egy hatalmas zsák szemét árválkodott a homlokzatnak támasztva, melynek eltüntetését a Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kárpáti Zoltán pillanatokon belül személyesen intézte el.

 

 

 

 

Sajnos minden bejelentést nem lehet azonnal orvosolni, ráadásul érkezik az önkormányzathoz nem egy olyan panasz, aminek más lakók épp az ellenkezőjét szeretnék, a polgármester és a képviselők a szakmai hátérrel felvértezve mégis minden megkeresésre igyekeznek kielégítő választ találni. A kerületnek ezen része, ahogy az illetékes körzeti megbízott fogalmazott, bűnügyileg például nem fertőzött terület. Az itt élőknek leginkább a vendéglátóhelyek körüli hangoskodás, a járvány alatti kieséseket kompenzáló, parkolóhelyeket elfoglaló teraszok, az itt zajló építkezések kosza és zajszennyezése, a kutyapiszok és a parkolóhelyek hiánya okoz leginkább gondot. Számtalan bejelentés érkezett például a Lázár utca négy mozgássérült parkolója miatt – miért kell ennyi, amikor amúgy is lehetetlen errefelé helyet találni?

 

 

 

Bodó Krisztina az új kerékpártámaszok kialakításának szabályairól mesél Németh Helga Annának és Soproni Tamásnak

 

 

A parkolásra hosszú távon épp az építkezési macerával most kellemetlenséget okozó szállodák kínálhatnak részmegoldást: – „mélygarázsaikban lakossági parkolóhelyeket szeretnénk létrehozni, de ezzel párhuzamosan igyekszünk megkönnyíteni a közösségi autózást is, hiszen nem az a cél, hogy ne legyenek autók Terézvárosban, csupán az utcákon ne álljanak ilyen nagy számban” – mondta Soproni Tamás polgármester.

 

 

 

Matus István egy a világörökségi területen álló épületeken egyébként tiltott reklámmolinót vizsgál a Bajcsy-Zsilinszky úton

 

 

A séta során számtalan hibát és szabálytalanságot feljegyeztek a szakemberek: sok egyéb mellett érintettünk zúgó trafókat és ormótlan klímaberendezéseket, világörökségi részen tiltott, homlokzatra kirakott reklámmolinókat, mészkőre firkált, lemoshatatlan tageketet, kidőlt pollereket, zebrahiányt és kutyapiszkot. Ugyanakkor látszik az elmúlt időszak rengeteg befektetett munkájának is az eredménye: Terézváros utcái egyre tisztábbak és új kerékpártámaszok kerültek ki kerület-szerte. CsO

 

Fotó: Berecz Valter/Képszerkesztőség