Könyvtár, találkahely és coworking iroda egy helyen

Augusztus 30-án átadták, szeptember 1-jén pedig a közönség számára is megnyílik a kerület legújabb könyvtára. A Teréz körút 2–4. szám alatti hatalmas, utcafrontos bibliotéka 720 négyzetméteres, teljesen akadálymentesített, csúcsmodern technológiával szerelték fel és közel 390 millió forintból valósult meg. Haszonné Kiss Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatója és Kuczkó Andrea könyvtárvezető reményei szerint hamarosan nemcsak könyvtárként, hanem igazi közösségi térként funkcionál majd.

Új felvonás kezdődött a patinás, 150 éves Teréz körúti épület életében, amelynek kirakatos, utcafronti helyiségei a Fortepan tanúsága szerint üzemeltek már Keravillként és turisztikai központként. Sőt, kétszer robbantottak is itt, először 1956-ban, azután 2016 szeptemberében, az emlékezetes nagykörúti merénylet során. A felújított egykori üzlethelyiség most örvendetes fejleményekkel hívja fel magára a figyelmet: egy szupermodern technológiákkal és 21. századi funkciókkal felruházott könyvtár nyílt meg itt, huszonhatezres könyvállománnyal, közösségi terekkel, automata önkölcsönzőgéppel, wifielérhetőséggel és dugaljakkal ellátott munkaállomásokkal, tanulóbokszokkal, magyar és idegen nyelvű folyóiratokkal.

 

Az új bibliotékába a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertész utcai tagkönyvtára is integrálódott (amely korábban az egykori Andrássy úti könyvtárral egyesült), így a Teréz körúti intézmény mostantól a VI. és VII. kerületi igényeket egyként igyekszik kielégíteni.

 

 

Gutenberg galaxisa még mindig virul

 

A hétfő délelőtti megnyitón Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az ilyen nehézségekkel teli időkben, mint amilyen egy pandémia, nagyon nagy szükség van olvasott, kritikusan gondolkodni tudó és akaró emberekre, akikben – remélhetőleg minél több mindenkiben – átértékelődik, mi az, ami valóban fontos. Egy jó könyv igazán az, mint ahogyan az olvasás élményének a megosztása is. Vámos Miklós egy gondolatát is megidézte: „Meggyőződésem, sőt tapasztalatom, hogy ahány jó könyvet olvastam, annyival több életem volt, lesz.”

 

 

 

A terézvárosi önkormányzat humánügyekért felelős alpolgármestere, Miyazaki Jun szerint is a könyv az egyik legfontosabb táplálékunk, és hiába harsogják a vészmadarak, hogy Gutenberg galaxisának leáldozott, „az irodalom köszöni szépen, jól van”, csak ma már egy kicsit másképp működik. Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója mindezt számokkal is alátámasztotta: a járvány miatti zárva tartások ellenére idén már 900 ezer kölcsönzésnél tart a FSzEK, ami a főigazgató szerint jól szemlélteti az igényt és a könyvekhez, illetve könyvtárakhoz fűződő viszonyunkat.

 

Vonzó intim terek

 

Az új könyvtárban kifejezetten a 14 év feletti korosztályt szeretnék vendégül látni – ahogy az igazgatóasszony korábban fogalmazott, határ az emberi életkor lehetséges legszéle, ami a tudomány jelen állása szerint 127 év. A könyvtematika igyekszik minden lehetséges elvárásnak megfelelni: a földszinti polcok romantikát, krimit, történelmet, életrajzot és egyéb közkedvelt irodalmat, újdonságokat kínálnak, az emelet pedig a szépirodalomé, a szakkönyveké és a sci-fié, no meg a tinédzsereké. Utóbbiak nemcsak a bőséges ifjúságiregény-kínálatból válogathatnak, hanem némiképp elszeparáltan lehetnek jelen a fenti hátsó traktusban, ahol engedélyezett a trécselés és a fetrengés is.

 

Az emeleti mobil asztaloknál, illetve a polcok közötti kutatóbokszokban egyfajta intim tér is adott lesz a munkára: aki dolgozni szeretne, csak laptopot kell magával hoznia, áramot, internetet vagy akár nyomtatási lehetőséget a könyvtár biztosít számára.

 

„A tervező Szenes Design Studio számtalan rendkívül kreatív ötlettel formálta a teret, de a mi elképzeléseinket is beépítette. A tervezés során körbenéztünk, mi zajlik a világban, illetve az olvasói igényeket is feltérképeztük – meséli Haszonné Kiss Katalin. – Így találtam rá egy skandináv oldalon erre a kutatóbox megoldásra is, mely talán közelebb vihet ahhoz a nem titkolt célunkhoz, hogy a könyvtárat a fiatal felnőttek is többet használják.”

 

 

 

Speciális védelem

 

A máshol megszokott számítógép-arzenál helyett itt összesen két géppel ellátott állomás várja az idősebb vagy a mobil technikákat kevéssé ismerő látogatókat - a könyvtár alapvetően önálló munkavégzésre, laptop, telefon, tablethasználatra rendezkedett be.

 

„Természetesen a munkatársaink mindenhol elérhetők, lehet hozzájuk segítségért fordulni – mondja Kuczkó Andrea könyvtárvezető – de lehetőséget biztosítunk a teljesen önálló könyvtárhasználatra is. A bejárattól jobbra lévő közösségi térben, ahová beiratkozni sem kell, azaz bárki bemehet például fénymásoltatni, nyomtatni vagy csak másokkal találkozni, a fővárosban egyedülálló módon egy úgynevezett locker és egy önkölcsönzőgép is üzemel. Utóbbiból önállóan lehet kikölcsönözni, vagy visszaadni könyveket, a locker pedig egy zárt kölcsönzőboksz, amelyből személyes érintkezés nélkül tud a könyvtárlátogató hozzájutni az előre kért (előjegyzett) példányokhoz. Ha van üres rekesz, ide olyankor is vissza lehet hozni könyveket, amikor a könyvtár már zárva, de az alagsorban esetleg még programok zajlanak.”

 

A technológiai újítások közé tartozik, hogy minden könyvbe speciális védelmi tag, bizonyos RFID-csík került (ilyen csak a központi könyvtárban van ezen kívül egyelőre), mely lehetővé teszi a könyvek nyomon követését, épületen belül és kívül egyaránt, illetve a leltározást is nagyban megkönnyíti.

 

Kultúra, műfaji megkötés nélkül

 

A fenti részen, a bokszokon kívül kialakítottak egy 10 asztalos közösségi irodát is, amelyet alkalomszerűen lehet közös munkákra, meetingekre igénybe venni, az alagsorban lévő nagyterem pedig előadó-közösségi tér lesz, ahová többek között a rendezvények tervezhetők.

 

„Elsősorban kulturális programokban gondolkodunk – meséli a könyvtárvezető – októberben, ha a járványhelyzet is engedi, Szabó T. Anna és Dragomán György érkezik hozzánk, novemberben Nyáry Krisztián ad elő, decemberben pedig Lackfi János jön az egyik lányával és egy zenésszel egy kis rendhagyó verselésre. Az irodalmi programokon túl szeretnénk folytatni a Kertészben elkezdett könyvtárszínházat, illetve kamarakiállításokban is gondolkodunk: a megnyitóra Szabó György szobrászművész hozott alkotásokat, melyek jelenleg is megtekinthetők.”

 

„Ezen kívül szeretnénk az alsó térben kerületi pedagógusoknak továbbra is különféle képzéseket tartani – teszi hozzá az igazgatóasszony – és örülnénk, ha a fiatalokat is ide tudnánk vonzani amolyan makerspace jellegű műhelyekkel. A Kertész utcában nagyon ment a horgolókörünk, de nem biztos, hogy erre itt is lesz igény. A pandémia alatt a könyvtárhasználati szokások is változtak, reméljük, sok új igénynek sikerült elébe mennünk."

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu