Konferencia: mi is az a drámapedagógia?

Szemléletformálás és networképítés a művészetpedagógia eszközeivel címmel rendeztek fővárosi szintű szakmai konferenciát április 3-án, az Eötvös10-ben.

A programon megjelenteket a főszervező, Mattyasovszky Zsófia köszöntötte először, majd Simonffy Márta alpolgármester nyitotta meg a konferenciát. Mint mondta, ő maga művészként éli meg mindazt, amit a szakemberek ezen a konferencián elemeznek. Az alpolgármester azt is elárulta, hogy nemrég járt Vietnamban, ahol látta a testdobolást, amiről ezen a megbeszélésen is szó esett. Simonffy Márta ott tapasztalta meg, hogy Ázsiában mennyire fontos az emberek életében a dob, a dobolás. A megnyitóban az alpolgármester a szociális szférában dolgozók, a mozgásterápiát oktatók munkájának fontosságát is méltatta, köszönetet mondott a szakembereknek, kiemelte a konferenciát szervező Mattyasovszky Zsófia szerepét és elismerően szólt évek óta tartó tevékenységéről.

 

 

Simonffy Márta alpolgármester nyitotta meg a konferenciát

 

Az idei konferencia fő témája a drámapedagógia volt, erről dr. Tölgyessy Zsuzsanna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa tartott előadást. Bevezetőjében a történelmi háttérről szólt, említést tett a drámapedagógia „nagyasszonyáról”, Dorothy Heathcote-ról, aki az 1960-as években kezdett dolgozni angol gyerekcsoportokkal. Megtudtuk azt is, hogy 1988-ban alakult meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság, majd új korszak kezdődött 1991 nyarán, amikor egy angol drámapedagógus, David Davis tartott Magyarországon egy kurzust. Dr. Tölgyessy Zsuzsanna elmondta: A saját tanulásában aktívan részt vevő gyermek egyrészt a XX. századi reformpedagógia „találmánya”, másrészt a szerepjátékban, színjátékban részt vevő gyermek az ókori görögöktől a középkori misztérium- és betlehemes játékokon keresztül folyamatosan jelen van a kultúránkban.

 

 

Mattyasovszky Zsófia és dr. Tölgyessy Zsuzsanna a konferencián

 

A konferencia második részében Mattyasovszky Zsófia a testdobolás, a body percussion módszerét ismertette meg a résztvevőkkel.

Az Eötvös10 második emeletén az eseményhez kapcsolódóan kiállítás és árubemutató is volt a Terézvárosi önkormányzat Játékvár Óvodája és a Diótörés Alapítvány De Jó Dió Otthona közreműködésével.