Kisállatokkal a belvárosban

Terézvárosban házi kedvencet tartani nem egyszerű, ám igen lélekmelengető dolog. Ezt is segíti az a hiánypótló dokumentum, amelyet online fórum keretében mutattak be a készítők május 18-án este.

Kutyások és nem kutyások, állatszerető és a négylábúaktól idegenkedő városlakók között békét teremteni nem egyszerű, de szükséges, hiszen főként a belvárosi környezetben szorosan egymás mellett élve kell mindenki számára megnyugtató helyzetet teremteni. Ezért is született meg a közelmúltban a Terézvárosi állatjóléti tájékoztató, amelyet az érdeklődők elsőként egy online eseményen ismerhettek meg.

 

A hatodik kerület zöld ügyekért felelős alpolgármestere, Temesvári Szilvia kezdeményezte a dokumentum megszületését és a szerzők között is szerepel. Úgy fogalmazott összefoglalójában, hogy Terézvárosban a kedvtelésből tartott háziállatok és gazdáik számára a lehető legjobb körülményeket igyekszik biztosítani az önkormányzat oly módon, hogy ez az állatot nem tartó terézvárosiak számára is elfogadható legyen. Itt kevés zöldfelület mellett kell együtt élnie sok kutyának és embernek, miközben a közterületek nagysága véges.

 

A tájékoztató készítésében dr. Kósa Zita kerületi állatorvos is közreműködött, aki példaértékűnek nevezte a kezdeményezést. Mint mondta, elismerésre méltó, hogy az anyag pontos jogszabályi háttérrel is segíti az állattartókat, akik elég gyakran tájékozatlanok a rájuk vonatkozó jogok és kötelezettségek terén.

 

Hribek Edina, a ZöldEb egyesület elnöke ugyancsak oroszlánrészt vállalt a szakmai munkában. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába van kötelező ebösszeírás, nagyon nehéz megbecsülni a kerületben tartott kutyák számát. Az viszont biztos, hogy nekik igen kevés zöldfelületen kell osztozni, ami oka lehet az esetleges konfliktusoknak. Mint mondta, sokan úgy visznek haza gazdátlan állatot a menhelyekről, hogy fogalmuk sincs a tartással járó feladatokról, s ez később komoly gondokat okozhat. Ezért fontos a tájékoztatás, az információk továbbítása.

 

Az online fórum résztevői kérdéseket is feltehettek a szakembereknek. Így merült fel az a dilemma, hogy például a Városligetben lehet-e póráz nélkül sétáltatni a kutyákat. A kérdező azt tapasztalta, hogy – bár a szokásjog alapján többen így tesznek – a rendészek mostanában felszólítják a gazdákat a póráz használatára. A szakemberek megerősítették, hogy a jogszabályok szerint minden közterületen kötelező pórázon vezetni a kutyákat, ám a Városligetben elnézőek voltak eddig ezzel kapcsolatosan. Abban mindenki egyetértett, hogy a békés egymás mellett élés fontos feltétele, hogy a kutyások is úgy viszonyuljanak a többiekhez, így például a rendért felelős egyenruhásokhoz is, hogy azzal ne provokálják őket. Az pedig alap, hogy a szabadon engedett ebnek visszahívhatónak kell lennie, így elkerülhetőek a balesetek.

 

A fórum végén Temesvári Szilvia alpolgármester elmondta, hogy az állatjóléti tájékoztatót igyekeznek füzetformában minél több helyre eljuttatni, így minél szélesebb körben terjeszthetik a fontos információkat.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Ancsin Gábor/kepszerk.hu