Kipucolni a fejeket is

Terézvárosi általános és középiskolásoknak tartott játékos, szemléletformáló foglalkozásokat a Humusz Szövetség november 23-án, kedden délelőtt az E10-ben. A diákok a hulladékmegelőzésről, és -kezelésről, a fenntarthatóságról, valamint a környezettudatosságról tanulhattak – egy „szabadulószobában” és Activity társasozás közben.

Az „Úton a nulla hulladék felé” jelmondatú Humusz Szövetség azért dolgozik, hogy Magyarországon a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon. Iskoláknak, cégeknek és különböző közösségeknek tartanak szemléletformáló játékokat, előadásokat, tréningeket, valamint kiállításokat is rendeznek.

 

A november 22-i héten zajló Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján Terézváros önkormányzata – Temesvári Szilvia zöldügyekért is felelős alpolgármester kezdeményezésére – felkérte őket, hogy egy kicsit vigyék közelebb a témát a VI. kerületi diákokhoz: ennek gyakorlati megvalósulása öltött testet a Pucolj ki! szabadulószobában és a környezettudatos létezés fogalmait felsorakoztató RESET nevű Activityben. Ezen kívül a Szinyei Gimnáziumban egy kiállítást is „feldobtak” a falakra: a Felesleges Áruk Fóruma című tárlat csupa olyan haszontalan tárgyat mutat be a héten, amelyek a környezettudatosság szempontjából a konzumtársadalom zsákutcái: a felfújható banántartó, az elektromos lisztszita vagy az illatos füzet.

 

„Csütörtökön (november 25-én) tartunk majd még az iskolákban egy extra foglalkozást tudatos vásárlásból – mondja Merza Péter, a Humusz alelnöke. – Cél, hogy alternatívát mutassunk arra vonatkozóan, hogy lehet az elkerülhetetlen fogyasztás mellett csökkenteni a pazarlást. Kevesen tudják, hogy november utolsó péntekje a ’90-es évek óta „Ne vásárolj semmit”-nap világszerte, melyet sajnos mára teljesen elnyomott a Black Friday.”

 

 

 

 

Buli után szelektálás

 

Az Eötvös10 két termében kialakított „játszóterek” azonnal beszippantották az érkező diákokat – a Pucolj ki! szabadulószobában egy buli nyomait (szétdobált szemetek, felfordulást) kellett megszüntetniük a gyerekeknek, megkeresve a „környezettudatosság” és a fiktív lakás kulcsát.

 

 

 

 

 

 

Az Activity társasban csapatok küzdöttek egymás ellen – olyan szavakat kellett körülírniuk, lerajzolniuk vagy elmutogatniuk, amelyek valamiként kapcsolódnak a környezetvédelemhez: most mutasd meg, rajzold le vagy magyarázd el, mi az a szódabikarbóna, az újrapapír, az ökológiai lábnyom vagy a bevásárlólista, ami Merza Péter szerint egy olyan dolog, amivel rengeteget tudunk spórolni, mert ha követjük a pontjait, biztosan nem fogunk impulzívan vásárolni.  

 

 

 

 

 

 

Nincs veszve semmi

 

A diákok egészen jól vették a lapot – láthatólag érdekelte őket a téma. Egyrészt élvezték a kutakodást és a rejtvénymegfejtést, másrészt szívesen hívták elő magukból azokat a tudásmorzsákat, amelyek például a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatából már rájuk ragadtak. Nem rémültek meg activityzés közben az ódivatú zacskós tej fogalmától és csipőből definiálták a repapírt olyan mondatokkal mint hogy „Az IKEA-ban is lehet kapni” vagy „Ebből készül a GLS csomagolója”.

 

A Humusz Szövetség játékos délelőttje egyrészt elültetett a fejekben olyan a környezettudatosságot célzó magokat, amelyek remélhetőleg szép lassan csírázásnak indulnak, másrészt megmutatta, hogy a mai gyerekek számára a környezetvédelem témája alapvetés – szóval, van remény, nincs veszve minden.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség