Kilencvenévesen is lehet az ember fiatal

Dr. Mihály Katalint kilencvenedik születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Soproni Tamás polgármester, Miyazaki Jun alpolgármester és Szász Károly képviselő, idősügyi tanácsnok.

A lenyűgöző vitalitású, kifejezetten csinos és elbűvölően közvetlen atomfizikus és fia, dr. Kormos Tamás főorvos rendkívül szívélyesen fogadta az érkezőket. A köszöntést követően az ünnepelt láthatóan elérzékenyült, amikor a polgármester az ajándékok mellett átadta a jeles évforduló alkalmából részére kiállított oklevelet.

 

Katalin elmesélte, hogy Dunakeszin született, az ötvenes években költözött Terézvárosba, de a kerülethez sokkal régebb óta fűzi szoros kapcsolat, ugyanis 11 évesen az Andrássy út 65.-ben lévő Mária Terézia Leánygimnáziumba járt, így diákéveinek szép emlékei is idekötik. Mindössze 17 esztendős volt, amikor elhunyt közgazdász édesapja, a család ezt követően Csongrád megyébe költözött, ahol Katalin négy esztendőn át a Szegedi Kenderfonógyárban szakmunkásként dolgozott.

 

 

Katalin sok színes történetet mesélt az életéről

 

Korábbi kiváló tanulmányi eredményei alapján kiemelték, és a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán tanult tovább. Az atomenergia békés célú felhasználásának lehetősége az 1950-es évek második felében kapott egyre nagyobb hangsúlyt, Magyarországon 1959-ben helyezték üzembe a Központi Fizikai Kutatóintézetben az első atomreaktort.  

Katalin a Moszkvai Energetikai Egyetemen folytatott tanulmányait követően véglegesen az atomfizika, reaktorfizika mellett kötelezte el magát. Nyugdíjba vonulásáig a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének tudományos főmunkatársaként dolgozott. Nevéhez több könyv és megannyi tudományos publikáció kötődik. Mint mondta, a Műegyetemen elindított atomenergetikai szakmérnöki képzés és a megépített oktatóreaktor lett az 1982-ben átadott paksi atomerőmű szakembereinek a bölcsője.

 

Mihály Katalint sok évtizedes barátság fűzte Wigner Jenőhöz, a terézvárosi születésű Nobel-díjas fizikushoz, aki élete végéig magyarnak vallva magát Amerikában élt. A jeles tudóst nagy tanítójának tartotta, szavai szerint kapcsolatuk egész munkásságára kihatott.

 

 

Katalin a polgármesterrel lapozgatta a Wigner Jenő magyarországi látogatásáról készült albumot, a fényképeket akkor még egyetemistaként az orvosi pályára készülő fia készítette

 

A beszélgetés során az is kiderült, Katalinnak meghatározó szerepe volt abban, hogy az egész világon elismert tudós az Amerikai Egyesült Államokban töltött negyven esztendő után, 1976-ban szülőföldjére, Budapestre látogatott. Nem meglepő, hogy Wigner Jenő későbbi magyarországi tartózkodása alatt is Katalin volt a személyi kísérője.

 

Nagy szeretettel, találkozásuk sok-sok történetét elmesélve mutatta meg vendégeinek a Wigner Jenő látogatásain fia, dr. Kormos Tamás által készített, 200-nál is több fényképet őrző albumot.

 

Tudományos munkássága mellett családja, fia, unokái és természetesen a könyvek kaptak kitüntetett helyet az életében. Kilencvenévesen is világra nyitott szelleme, gondolkodásának frissessége, kedves személyisége irigylésre méltó. Elárulta, hogy fizikai jóllétét annak tudja be, hogy 16 éves korától kezdve mind a mai napig jógázik.

 

 

Miyazaki Jun, Szász Károly, Soproni Tamás és az ünnepelt, Mihály Katalin régi kedves ismerősként beszélgettek

 

A hosszú élet titkával kapcsolatban az ünnepelt úgy fogalmazott, magát a titkot nem tudja, de abban biztos, hogy élni csak optimistán, örömben, boldogságban és szeretetben érdemes.