Ki takarítsa el a havat?

Egyszerű szabály érvényesül a hóeltakarítás felelősségével kapcsolatban: mindig a tulajdonos dolga az, hogy átjárhatóvá, biztonságossá tegye az ingatlana előtti járdaszakaszt.

Az utakat a fenntartójuk, az önkormányzat, illetve a közútkezelő köteles tisztíttatni, a közintézmények előtti járdaszakaszokat pedig a közintézmény fenntartója. A magán- és társasházaknál ugyancsak a tulajdonosnak, illetve a lakóközösségnek kell gondoskodnia a járhatóságról, illetve a csúszásmentességről. Ezt a főváros köztisztasági rendelete szabályozza.

 

A tömegközlekedési megállók területén a jégmentesítést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. végzi, a kerületi kezelésben lévő parkok, terek, sétányok járdáinak tisztításáról pedig az önkormányzatok gondoskodnak.

 

Jó tudni, hogy a tulajdonosoknak jogi felelősségük is van: ha valaki a veszélyessé vált járdán elesik, a takarítást elmulasztónak kell az „okozott” kárt megtéríteni, sőt, gondatlanságáért felelősségre is vonható a hanyag gazda.

 

Fontos tudni, hogy a kormányrendelet értelmében TILOS sózással síkosságmentesítést végezni! Ez hazánkban kizárólag környezetbarát anyagokkal lehetséges.

 

A fásszárú növények védelme mellett a nem maró anyagok használata azért is fontos, mert rendkívül fájdalmas a kutyák számára, ha a mancsukat kimarja a só, amely tél végére a cipőnket is tönkreteszi. A csúszás megszüntetésére használhatunk homokot, faforgácsot, apró kőtörmeléket, illetve zeolitot (pl. olcsó macskaalomként vásárolható).

 

Síkosságmentesítésre az alábbi anyagokat javasoljuk:

 

- zeolit (csúszásgátló vagy kálcium-kloridos zeolit), jégoldó zeolit. A javasolt kijuttatandó mennyiség 100 g/m2, amelyet a síkos felületre kell szórni,
- acetátok (kalcium-acetát, magnézium-acetát),
- kalcium-klorid, CC Road (CACL2) környezetbarát jég-, hó- és pormentesítő,
- kálium-klorid (útkáli),
- magnézium-klorid,
- karbamid,
- vinasz,
- transheat,
- kalcinol.Egyéb, az FKF Zrt. által javasolt és árusított síkosságmentesítő anyagok (kaphatók hulladékudvarokban és az ügyfélszolgálatnál: Bp. VIII. ker., Alföldi u. 7.):
     – kvarchomok,
     – kalcium-klorid pehely,
     – útkáli szórósó. 
Egyéb „hagyományos” szóróanyagok:
     – kis szemcséjű salak,
     – homok,
     – fűrészpor,
     – fahamu.

 

 

Kérjük, hogy fagypont körüli hideg esetén ne locsolják fel a járdát, mert a víz gyorsan megfagy, és emiatt a szakasz balesetveszélyessé válik!

 

G.E.