Kézdivásárhelyi óvónők Terézvárosban

Testvérvárosunkból, Kézdivásárhelyről a napokban három óvónő érkezett a kerületünkbe tanulmányútra.

A pedagógusok azzal a céllal jöttek, hogy a hatodik kerületi kollégáik munkáját tanulmányozzák öt napon át. Testvérvárosunk óvónői két esztendővel ezelőtt ragadták meg az alkalmat, hogy – a Terézváros által felkínált pályázati lehetőséggel élve – sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek fejlesztéséhez kérjenek segítséget.

 

 

Papp László alpolgármester szakirodalommal és fejlesztő játékokkal ajándékozta meg a vendégeket

 

A módszertani segítség mellett Terézváros 250 ezer forinttal támogatta az alakulóban lévő kézdivásárhelyi SNI-központ eszközbeszerzését, ennek köszönhetően elindulhatott az a speciális csoport, amely jelenleg is működik – mondta el érdeklődésünkre Kész Ildikó, a kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthon vezetője, aki azt is elárulta, hogy intézményükben 20 csoportból 17 magyar nyelvű, összesen 440 gyermekkel foglalkoznak. – A fő problémánk a szakemberhiány. Nálunk csak egy logopédus dolgozik, aki más intézményekben is kénytelen foglalkozásokat tartani, így az óvónőknek kell minél több ilyen jellegű tudást megszerezni.

 

 

Papp László, Terézváros és Derzsi Gyula, Kézdivásárhely alpolgármestere az óvodások között

 

– A hozzánk járó gyerekek mintegy negyedének lenne szüksége a speciális fejlesztésre, s ez az arány tapasztalataink szerint egyre nő. Sok dolgunk van még ezen a téren, de a terézvárosi önkormányzatnak köszönhetően megtörtént az első lépés, elindult az SNI csoport, a kollégáim pedig igyekeznek folyamatosan képezni magukat, gyarapítani a tudásukat ezen a téren. Ez a tanulmányi út is remek lehetőség erre – fogalmazott Kész Ildikó. Az általa vezetett delegáció tagjai június 3–7. között a Mesevilág és a Játékvár Óvoda foglalkozásait tanulmányozhatták, ott cserélhettek tapasztalatot az óvónőkkel. Mint megtudtuk, a testvérvárosunkból érkezett csoportot elkísérte Kézdivásárhely alpolgármestere, Derzsi Gyula is, aki ugyancsak ellátogatott a hatodik kerületi óvodákba.

 

 

A Mesevilág Óvoda egyik foglalkozásán szerezhettek új tapasztalatokat a testvérváros pedagógusai

 

Papp László, Terézváros alpolgármestere június 6-án, a Mesevilág Óvodában találkozott testvérvárosunk pedagógusaival, akiket szakkönyvekkel és fejlesztő játékokkal ajándékozott meg. Itt beszélt arról, hogy a kerület a jövőben is igyekszik minden lehetséges módon támogatni a kézdivásárhelyi óvodapedagógusokat. Mint mondta, kerületünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy az itt működő óvodák mindegyikét szépen felújították, a körülmények 21. századiak, a Patrona Óvoda pedig éppen most újul meg és bővül egy új szinttel.

Kész Ildikó

Én egy zenei foglalkozást látogattam meg, és azt tapasztaltam, hogy a budapesti kollégák is szinte ugyanazokat a módszereket, metodikákat alkalmazzák, amelyeket mi, Kézdivásárhelyen. Ez nagyon örömteli, de persze érthető is, hiszen közös a zenei anyanyelvünk. Tetszett, hogy az éneklést összekapcsolták a mozgással, ez jó alapja a későbbi néptánctanulásnak.

Kovács Tünde

Azon a foglalkozáson, amit megnézhettem, kézműveskedtek a gyerekek. Pünkösdre készítettek szép dísztárgyakat. Érdekes volt felfedezni a hasonlóságot a mi módszereink és az itt alkalmazott eljárások között, de sok újdonságot is láttam, jó ötleteket meríthettem. A kollégáktól kaptunk segédanyagot is, ezt majd jól hasznosíthatjuk saját gyakorlatunkban.

Borcsa Mária

Én két évvel ezelőtt is tagja lehettem a Terézvárosban vendégeskedő kézdivásárhelyi delegációnak. Most is nagy-nagy örömmel töltött el, hogy itt lehetek és újra találkozhatok a budapesti kolléganőkkel. Amit akkor tanultunk itt, azt remekül tudtuk alkalmazni otthon. Jól működik a terézvárosi segítséggel beindított fejlesztő központunk, ami óriási előrelépésnek számít a korábbiakhoz képest. Köszönettel tartozunk a hatodik kerületi önkormányzatnak és az itt dolgozó, minket támogató óvodapedagusoknak is.