Kétszáznál több terézvárosit teszteltek le a hétvégén

Mindössze három pozitív tesztet találtak a hétvégi, ingyenes COVID-szűrésen.

A napokban a terézvárosiak számára ingyenes koronavírus szűrési lehetőséget kínált az önkormányzat, a fővárostól ugyanis még decemberben 1100 COVID gyortesztet kaptunk.

 

Mint azt Miyazaki Jun, humán ügyekért felelős alpolgármestertől megtudtuk, ebből első körben a legeszélyeztetettebb szakmákban dolgozókat szűrték meg, most pedig a lakosság számára is „kinyitották” az ingyenes tesztelés lehetőségét.

 

 

Előzetes regisztráció után fogadták az Eötvös10-ben a jelentkezőket

 

 

Az előzetes regisztráció alapján február 13-án, szombaton 131, 14-én, vasárnap pedig további 80 kerületi lakos érkezett az Eötvös10-ben megtartott szűrésre, ahol a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) munkatársai vették le a mintákat és értékelték az eredményeket.

 

„A SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét kimutató gyorsteszthez a szakemberek a jelentkezők orrából vettek mintát, majd 15 perc elteltével a helyszínen megkapták az eredményt is. A szombaton a levett 131-ből 3 pozitív esetet találtak, vasárnap 80-ból egyet sem. A vírust magukban hordozók azonnal tájékoztatást kaptak arról, mi a teendőjük, hova kell fordulniuk, illetve arról is felvilágosították őket, milyen segítséget tud nyújtani számukra az önkormányzat” – mondta el dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa, aki jelen volt a szűrésen. „A szűrővizsgálatok célja, hogy tünet-és panaszmentes embereknél a még rejtett betegséget megtalálják, illetve kizárják a fertőzöttség gyanúját. Mivel a koronavírus fertőzésnek nincs sajátos kezelése, ezért a korai azonosítása a terápiát nem befolyásolja, viszont a járvány terjedését tudja mérsékelni.

 

 

A mintavételt és a tesztek lrtékelését a TESZ szakemberei végezték el

 

 

Volt olyan jelentkező, aki elmondta, hogy a nagymama látogatása előtt fontosnak tartotta a vizsgálat elvégeztetését, és arra is akadt példa, hogy valakinek a gyereke olyan társaságban volt, ahol az egyiküknél később igazolódott a betegség, ez tette kíváncsivá a nálunk megjelent illetőt” – osztotta meg tapasztalatait Czermann főorvos, aki kiemelte: fel kell ismernünk, hogy a vírus még köztünk van!

 

„Esetünkben hetven mintára jutott egy-egy pozitív eredmény, ennyi jelentkezőnél igazolódott aktív fertőzőképesség. Ez figyelmeztet arra, hogy egy zsúfolt helyen nagy valószínűséggel mindig van köztünk egy aktív vírushordozó, aki ezt nem tudja magáról. Tehát továbbra is indokolt a maszkviselés, távolságtartás és kézmosás szabályainak betartása. Kiváltképpen azért, mert a pandémia második hulláma még le sem csengett, de már itt van a harmadik hullám, a sokkal gyorsabban terjedő brit mutánssal. A járvány megfékezése egyéni és társadalmi érdek: a szűrővizsgálatok és a szabályok betartása a társadalmi felelősségvállalás része” – szögezte le dr. Czermann Imre.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség