Készül a nyitásra Terézváros

A koronavírus-járvány utáni újraindulásról, az együttműködés lehetőségeiről egyeztetett a kerületben működő szállodák igazgatóival Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna Terézváros kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felelős alpolgármestere. A virtuális találkozón elhangzott, hogy a Főváros várhatóan március 31-én mutatja be és bocsájtja szakmai vitára közép távú, 2030-ig szóló turisztikai stratégiáját.

A korlátozások miatt a legnagyobb veszteséget a vendéglátás mellett az idegenforgalomi és turizmus szektor szenvedi el. Az önkormányzat segítségként lehetővé tette, hogy a március 15-ig esedékes építményadót fél évvel később, szeptember 15-ig fizessék meg a szállodák – mondta el elöljáróban a területért felelős alpolgármester. Hozzátette: az újraindulás után az önkormányzat célja a minőségi turizmus kiépítése, megerősítése. A helyi kulturális programok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az idelátogatók számára vonzóbbá tegyék Terézvárost.

 

A virtuális találkozón a rövid távú szálláskiadás szabályozása is szóba került. Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna hangsúlyozta, semmiféleképpen nem szeretnék ellehetetleníteni az Airbnb üzletágat. „Hónapok óta egyeztetünk az egy-két lakást kiadó magánszemélyekkel és a nagyobb vállalkozókkal, álláspontunk szerint a vendégfogadás éves idejének lerövidítése önmagában nem oldaná meg a korábbi problémákat, terveink szerint bizonyos feltételekhez kötjük az engedélyt, és amennyiben ezeket nem teljesítik a bérbeadók, úgy korlátozzuk a működési engedélyüket. Annak érdekében, hogy a bérbeadóknak a Király utca mindkét oldalán azonos, de legalábbis hasonló követelményeknek kelljen eleget tenniük a szabályok kidolgozásában szorosan együttműködünk a szomszédos VII. kerületi önkormányzattal” – mondta az alpolgármester.

 

Az online fórumon kiderült: a Főváros turisztikai stratégiája a helyzetelemzésen túl tartalmazza az idegenforgalom igényes, Budapest értékeit felvonultató fejlesztésének lehetőségeit és egész fejezetet szentel az ágazat járvány utáni újraindítására. A dokumentum első változatának bemutatását követően a szakmai szervezetek bevonásával készítik el a különböző akcióterveket – ismertette a terveket Neustadtl Dániel, a Budapest Brand Zrt turizmusfejlesztési és partnerségi divízióvezetője.

 

Mivel az idegenforgalom beindulása a megfelelő átoltottságtól függ, várhatóan arra karácsony előtt nemigen kerülhet sor. Kárenyhítésként idén a belföldi turizmus élénkítésére kell koncentrálni. A Főváros az újranyitás után sokszínű programokból álló rendezvénysorozattal, Budapestet népszerűsítő kampányokkal, az idős és fiatal pároknak, családoknak kialakított csomagokkal próbálja idecsalogatni a hazai turistákat – mondta el a divízióvezető.

 

Az eddig napvilágra került információk szerint a szabadtéri rendezvények kétmilliós, a beltéri kulturális programok szervezése hárommilliós átoltottság felett kapnak zöld jelzést.

 

A nyitásra az Eötvös 10 csapata kültéri rendezvények egész sorával készül. „Idén nagy volumenű, költséges, külföldi vendégeket vonzó programok biztosan nem lesznek, de olyanok viszont szép számmal akadnak majd, amelyek élményt nyújthatnak az ország más pontjairól ideérkezőknek” – árulta el Gálvölgyi Dorka, a Terézvárosi Kulturális és Közhasznú Nonprofit Zrt vezérigazgatója.

 

Terézváros ugyan egy picike kerület, de tele van értékes helyszínnel, amelyek különböző rendezvények helyszíneként különlegessé és izgalmassá tudják tenni a belföldi turisták itt-tartózkodását, és a Főváros „Fedezd fel újra Budapestet” programsorozatához is kapcsolódhatnak.

 

„Terézváros szerencsés adottságú abból a szempontból is, hogy nagyon sok nagykövetség van itt, amikor már lehetővé válik, a követségek bevonásával szeretnénk bemutatni különböző népek kultúráját, vendéglátását, szokásait, kortárs művészetét, a szabadtéri moziban kortárs filmjeit. Ezekbe a programokba a szállodák is bekapcsolódhatnának” – osztotta meg terveit a vezérigazgató.

 

A fórumon természetesen a közlekedésről, a parkolás nehézségeiről, ellentmondásairól is szó esett, ezek megoldásában az alpolgármester ígérete szerint az önkormányzat segítséget nyújt.

 

A megbeszélés a további párbeszéd és együttműködés ígéretével zárult.

D.Á.