Körzetbejárási program indult

Nemcsak a problémák összegzésére, de a megoldások közös megtalálására is lehetőséget ad a most indult program, amelynek keretében Soproni Tamás polgármester az önkormányzati képviselőkkel, a rendőrség delegáltjaival, illetve az önkormányzat és intézményeinek illetékeseivel járja be a kerület részeit. Elsőként a Nyugati pályaudvar-Bajcsy-Zsilinszky út-Dessewffy utca között lévő 1-es számú körzetben tettek feltáró sétát.

„Nemcsak az elkövetkező hetekben, hanem mostantól kezdve minden évben a szakemberekkel közösen Terézváros minden egyes választókörzetét végigjárjuk. Célunk, hogy a lakosságtól és a képviselőktől érkező panaszokat megvizsgáljuk, tapasztalatokat gyűjtve feltérképezzük a hiányosságokat, és megoldásokat találjunk a kerületben élők lakókörnyezetükkel kapcsolatos problémáira” – mondta Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, akit a bejárásra a terület önkormányzati képviselője, Heltai László, a rendőrség képviseletében Gyömbér Krisztián őrnagy és Gortva István törzsőrmester, az önkormányzat részéről pedig dr. Bodó Krisztina, a városüzemeltetési főosztály és Dobos Ágnes, a rendészeti osztály vezetője, valamint Kárpáti Zoltán, a kerület tisztaságáért felelős Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is elkísért.

 

A Nyugati pályaudvar, Bajcsy-Zsilinszky út és Dessewffy utca által határolt háromszögben élőknek a legtöbb gondot a parkolás, a járvány előtt a túlságosan nagy idegenforgalom miatti zsúfoltság, az Airbnb lakásokban, hostelekben megszálló turisták randalírozása, a közlekedési szabályokra fittyet hányó autósok és a járdák rossz állapota okozza. Jelzéseik szerint nagyon hiányzik egy zebra a Podmaniczky és Jókai utca kereszteződésében – foglalta össze röviden körzetének ügyeit Heltai László képviselő.

 

„Az utóbbi probléma legkésőbb a Podmaniczky utca felújítását követően megoldódik – reagált a polgármester a jogos panaszra –,  itt ugyanis kijelölt gyalogátkelőhely lesz. A rövid távú lakáskiadás helyi szabályozásáról is rövidesen döntés születik”.

 

Gyömbér Krisztián tájékoztatása szerint közbiztonsági szempontból korábban ebben a körzetben a legzűrösebb terület a Westend környéke és az V. VI. XIII. kerületet összekapcsoló Nyugati téri aluljáró volt. Sokat javult a helyzet, a bűncselekmények, szabálysértések száma lényegesen kisebb lett azóta, amióta a területen a három kerület és a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei közösen járőröznek.

 

 

A Nyugati téren a Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója azonnal jelezte kollégáinak, hogy a hulladékgyűjtő javításra szorul

 

A tisztaság megőrzése sem a téren, sem az alatta húzódó aluljáróban nem egyszerű feladat. A Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft munkatársai naponta kétszer is takarítanak, ennek ellenére erőfeszítéseiknek olykor nem sok látszata van – derült ki Kárpáti Zoltán beszámolójából.

 

Az ingyenes parkolás bevezetése óta Terézvárosban szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. Általános jelenség az is, hogy az autósok jelentős része úgy gondolja, hogy nemcsak a fizetési kötelezettséget, de a KRESZ szabályait is felfüggesztették – jegyezte meg a rendészeti osztály vezetője.

 

Kijelentését nehéz lenne megkérdőjelezni, megtapasztalhattuk, hogy a Dessewffy utca egyes szakaszain a járda nagy részét elfoglaló autóktól egy ember is alig tud elmenni, babakocsival pedig teljes képtelenség. Ráadásul itt a járdát valamilyen rejtélyes okból olyan meredek lejtéssel építették, hogy a kerekesszékkel közlekedők az úttestre kényszerülnek.

 

 

A Bajcsy-Zsilinszky úton a sérült kérgű fa sem kerülte el a bejárók figyelmét, gyógyításáról a Főkert szakemberei gondoskodnak majd

 

Soproni Tamás és Heltai László egyetértett abban, hogy az ideális az lenne, ha ezekben a keskeny utcákban megszűnne az autósforgalom, de már az is sokat javítana a jelenlegi helyzeten, ha csak egyik oldalon lehetne parkolni. A polgármester szavai szerint ehhez a kieső parkolási helyek legalább részleges pótlására, olyan mélygarázsokra, parkolóházakra lenne szükség, amelyeket a kerületben lakók ingyen vagy kedvezményes áron vehetnének igénybe.

 

A parkolási gondokon túl, a megoldandó feladatok sorába tartozik a sok helyen katasztrofális állapotban lévő, széttöredezett járdák felújítása is. „Szemmel láthatóan erre az elmúlt évtizedben nem sok figyelmet és pénzt fordítottak az elődök” – jegyezte meg a polgármester.

 

A szakemberek utcáról utcára szorgalmasan jegyezték fel a hiányosságokat, hol kell egy felfestést, egy közlekedési táblát, kidöntött pollert pótolni, hol kell egy rossz állapotban lévő fát a Főkertnek megvizsgálnia.

 

Több szem, többet lát, tartja a mondás, a bejárás végére a tennivalókról elkészült hibalista egyértelműen igazolta a kezdeményezés hasznosságát.