Kertészeti tablók a Kisföldalattiban

Egyetemisták készítettek terveket arra, hogyan lehetne zölddé és virágossá varázsolni a tavaly felszedett műfű helyét az Andrássy úti fák alatt. Ötleteikből hat óriási tabló készült, melyeket a Kisföldalatti három állomásán – az Oktogonon, a Vörösmarty utcában és a Kodály köröndön – mutatunk be a terézvárosiaknak. A tervek szombat reggel 10 órától kedd reggel 7 óráig tekinthetők meg az említett állomások peronjain.

Miután tavaly a kerület megválasztott új vezetése és a főpolgármester a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. kertészeti munkatársaival közösen felszedték az Andrássy úti fák gyökereit veszélybe sodró műfüvet, évelő növények kerültek a helyükre. Idővel azonban nyilvánvalóvá vált, hogy önmagában az ültetés nem jelent végső megoldást a zöldítésre, hiszen a frissen kihelyezett évelő növényeknek néhány hónapon belül csak a kitaposott vagy ráparkolt hűlt helye fogadta a sugárúton sétálókat.

 

„A Főkert készített ugyan egy komplex tanulmánytervet a fasor alatti terület megújítására, de ennek megvalósítása magas költségvonzata miatt csak hosszabb távon tud reális lenni – vázolta a jelen helyzetet Rigó István, a kerület főkertésze. – Hogy addig se maradjon zöld nélkül az Andrássy úti fák alatti sáv, átmeneti megoldást kerestünk, melyhez segítségül hívtuk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tájépítész karának diákjait. A hallgatók 6-6 csoportban dolgoztak ki javaslatokat az Oktogon és a Kodály körönd közötti szakasz zöldterületének rendezésére – ezeket a javaslatokat szeretnénk most a Kisföldalatti állomásain kihelyezett tablókon megmutatni a terézvárosiaknak. A Főkert a hallgatók ötleteinek figyelembe vételével készített egy új tervet a helyzet hosszú távú rendezésére, de addig is, míg az megvalósul, átmeneti megoldást kerestünk a terület zöldítésére” – mondta a főkertész.

 

 

 

 

Az átmeneti időszakban a most kitaposott, murvával leszórt vagy egyszerűen csak gyomos terület megvédésére koncentrálna a kerület – első körben az Oktogon és a Csengery utca között készülnének kísérleti ágyások, melyeket nagyjából 40 cm magas, íves elemekből összeállított kerítés szegélyezne a sétány mindkét oldalán, hogy megakadályozza a rátaposást, a rápisilést vagy a szervizút felőli ráparkolást. A kerület már kért árajánlatot a Főkerttől a megvalósításra – nagy valószínűség szerint az őszi-téli időszakban elkészülhetnek a kerítéselemek, tavasszal pedig kezdődhet az ültetés.

 

Addig is az egyetemi hallgatók terveit lehet bogarászni a Kisföldalattiban – a tablók a BKV engedélye alapján kedd reggelig lehetnek kint az egyes állomásokon. Rigó István főkertész szeretné, ha az anyagot a későbbiekben más-más helyszínen is bemutathatnák. CSO

 

A tervdokumentáció EZEN A LINKEN is elérhető, otthoni vizsgálódásra.

 

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség