Képzőművészeti kiállítás nyílt az E10-ben

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésben roma művészek alkotásaiból nyílt festménykiállítás pénteken este az Eötvös 10-ben.

A kiállítást Temesvári Szilvia alpolgármester nyitotta meg, akihez kulturális antropológusként mindig közel állt a magyarországi cigányság világa, ezért örömmel tett eleget a felkérésnek.

 

 

A kiállítást Temesvári Szilvia alpolgármester nyitotta meg

 

– Úgy gondolom, hogy a mai este főszereplői a kiállító művészek, valódi hősök. Szerepmodellek, akik olyan pályán tudtak érvényesülni, ahol jóval kevesebb esélyük volt, és a sikerért százszor többet kellett küzdeniük. Lakatos Menyhért írja: „Vannak dolgok, amik nemcsak meghatározzák a sorsokat, hanem be is határolják, és ezen nem segítenek az álmok.” Mégis, ma itt vagyunk, és ezzel a kiállítással azokat ünnepeljük, akik nem hagyták, hogy sorsuk gátat szabjon az álmaiknak – fogalmazott az alpolgármester.

 

 

Molnár István Gábor, Temesvári Szilvia és Glonczi Judit, a kerületi roma önkormányzat elnöke
 

A megnyitóbeszéd után Molnár István Gábor helytörténet-kutató szólt minden képről és alkotóról, személyes emlékeit és történeteit is felidézve. Külön hangsúlyozta, hogy európai szinten hazánkban van a legtöbb roma képzőművész, akik sokkal ismertebbek külföldön, mint itthon.

 

A terézvárosi önkormányzat támogatásával megvalósult kiállítás január 26-áig tekinthető meg az Eötvös10 II. emeletén.