Kellemesebb lehet az élet a hétvégén

A hosszú hétvégén, május 1-je és 3-a között kellemesebbé, csendesebbé és egészségesebbé válhat a Nagymező utca, Király utca és az Andrássy út közötti területen élők lakókörnyezete annak a közös forgalomkorlátozó intézkedésnek köszönhetően, amelyet a szükséges felhatalmazás birtokában Soproni Tamás, Terézváros és Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere életbe léptet.

Erzsébetváros és Terézváros nagyon sok szempontból hasonlóak, kulturális és turisztika célpontként, centrumként a hatalmas átmenő forgalommal, parkoló autókkal az általános zsúfoltsággal. Éppen ezért érdemes a megoldásokon közösen gondolkodni – mondta Soproni Tamás.

 

Hangsúlyozta: alapvetően a cél közös: visszaadni közterületeinket az itt lakó erzsébetvárosiaknak és terézvárosiaknak. – Ehhez megpróbálunk minél több parkolóhelyet biztosítani a helyieknek, csökkenteni az átmenő forgalmat, biztonságosabbá tenni a gyalogos, a biciklis és az autós közlekedést.  A felsorolt három célunk elérését illetően a járványhelyzet közbeszólt, ütemezését át kellet írni – fűzte hozzá a polgármester.

 

Tájékoztatása szerint a hosszú hétvégén, május 1-től 3-ig a terézvárosi oldalon lezárják a Nagymező utca, Király utca és az Andrássy út között szakaszokat, csak azok hajthatnak majd be, akik itt laknak, vagy igazán fontos dolguk van arrafelé, esetleg rokonukat látgatják meg.

 

A járványhelyzet kezelésére hozott intézkedések most egybevágnak a forgalomcsökkentési szándékunkkal, de hosszú távon is az a cél, hogy egy nyugodtabb, csendesebb és egészségesebb lakókörnyezetet teremtsünk minden erzsébetvárosi és terézvárosi számára – jelentette ki Soproni Tamás.

 

 

A szomszédos kerületek polgármesterei, Soproni Tamás és Niedermüller Péter egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az autósforgalmat Erzsébetváros és Terézváros utcáiban

 

Belső-Erzsébetváros akárcsak Terézváros a főváros legsűrűbben lakott településrészeinek egyike. Ha valaki végigsétál a belvárosi utcákon, zöldfelületet alig, viszont rengeteg autót, lebetonozott járdát talál – mondta Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere. – Ez ugyan a hozzátartozik a városi léthez, de mégis azt gondoljuk, hogy ezen változtatni kell – tette hozzá.

 

Felidézte, Soproni Tamással már a kampány során is elmondták, az egyik legfontosabb céljuk, hogy a belvárosi területeken minél több zöldfelületet hozzanak létre, korlátozzák az átmenő forgalmat, minél kevesebb autót engedjenek be ezekre a területekre. Ezek a korlátozások természetszerűleg nem érintik az itt lakókat, magától értetődő, hogy ők behajthatnak autóikkal – hangsúlyozta Erzsébetváros polgármestere.

 

– Hosszú távon nem lehet más célunk, mint az, hogy az Erzsébet és a Károly körút, Király és Dohány utca határolt területen teljes egészében átmenő forgalom mentessé tegyük – jelentette ki, hozzátéve, biztos abban, az itt lakók támogatják ezt az ötletet, hiszen ezáltal több hely lesz nemcsak sétára, de autóikkal is könnyebben parkolhatnak majd.

 

 

Sima hétköznap délelőtt a Király utcában, autók mindenhol, amerre a szem ellát

 

Niedermüller Péter hangsúlyozta: a végső cél az, hogy ezen a területen egyáltalán ne legyen felszíni parkolás. Tervük megvalósításához parkolóházakat és mélygarázsokat teremtenek majd.

 

Mint fogalmazott: közös felelősségünk, hogy csökkentsük a levegő szennyezettségét a belvárosban. Ha most sikerül a két szomszédos kerületnek lezárnia ezt a területet, akkor elmondhatjuk, e cél érdekében tettünk egy kicsi, de nagyon fontos lépést.

 

A polgármesterek ehhez kérik az erzsébetvárosiak és a terézvárosiak támogatását.

 

Fotó: Dimény András/kepszerk.