Kell-e félnünk a Covid negyedik hullámától?

Szeptember elején a nyaralásból hazatérők miatt rohamosan megnő a fertőzés valószínűsége – mondja dr. Czermann Imre. A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) igazgató főorvosa szerint a koronavírus újabb mutánsai gyorsabban terjednek, és csak az oltással fékezhető meg a járvány.

Egye több vészjósló hír jelenik meg a pandémia esetleges negyedik hullámáról. Lesz újabb támadása a vírusnak?

Biztosan lesz. Most a legfontosabb teendő a még be nem oltottak felvilágosítása az egyéni és társadalmi felelősségről, hiszen az oltás nemcsak a vakcináltat védi, hanem a járvány megfékezésével segít elkerülni a gazdaság és az egészségügy ellehetetlenülését. Rossz hír, hogy az újabb mutánsok gyorsabban terjednek, mint a korábbi változatok. Eddig a betegség átadása szempontjából a 15-20 perces, zárt térben való együtt tartózkodást tartották veszélyesnek – mostanra ez az érték 5-8 percre csökkent. A jó hír viszont az, hogy bár sok beteg várható, a súlyos, kórházi és intenzív kezelést igénylők száma kevésbé fog növekedni.

Érdemes megvizsgáltatni az antitestetszintünket?

A tesztek az egyes páciensekre nézve nem adnak megbízható eredményt, tehát nincs egyértelmű következményük. Egy reprezentatív vizsgálat azonban kiderítheti, hogy statisztikailag mely csoportoknál valószínűsíthető a megfelelő védelem hiánya.

Kinek javasolná a harmadik oltást?

Körvonalazódni látszik, hogy a 4-6 hónapja, főleg kínai vakcinával oltott idős, krónikus betegek emlékeztető oltása javasolt – előzetes tesztelés nélkül is! Megfontolandó az újraoltás az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozóknál, ha eltelt már fél év a második vakcina óta. Életviteltől, munkakörtől és a rizikófaktorokat jelentő betegségektől függően, egyéni megítélés alapján előbb-utóbb mindenkinek érdemes a védekezését tovább erősíteni.

Milyen vakcina javasolt emlékeztető oltásként?

A hatféle vakcina három csoportba sorolható. A Sinopharm az egyetlen inaktivált oltóanyag. Az AstraZeneca, a Janssen, a Szputnyik vektorvakcina, a Pfizer és a Moderna pedig m-RNS alapú készítmény. Alapszabály, hogy emlékeztető oltásként vagy ugyanazt kell adni, vagy más csoportból bármelyiket; ugyanabból a csoportból másik gyártmány beadása nem javasolt. Leggyakrabban a Pfizert kérik, azzal ugyanis „nem lehet hibázni”, csak a Moderna után nem szabad adni. A kínai Sinopharm után is a legnépszerűbb a Pfizer, de a külföldi utazás szempontjából a Janssen a legbölcsebb döntés, mert abból egy is elég, hogy utazáskor elfogadják. Elvben persze az Astra és a Szputnyik is jó lenne. A három vektorvakcina után a leggyakrabban harmadikként szintén m-RNS oltást adunk, mert a keleti vakcinákban kevesebben bíznak és szakirodalmi kutatások eredményei sem állnak rendelkezésre kellő számban.

Hatásosak az eddig alkalmazott vakcinák a mutánsokkal szemben?

Igen, de az a kérdés, hogy mit értünk hatásosság alatt. Vizsgálhatjuk azt, hogy az oltottak közül milyen arányban fordul elő tesztekkel igazolt fertőzés, ám ennél fontosabb, hogy közülük hányan és milyen súlyossággal betegednek meg. Az oltásokat követő második héten a tesztekkel mért hatékonyság többnyire jóval meghaladja a 90 százalékot, amely fél év alatt 60-ra is csökkenhet. Ugyanakkor a súlyos vagy halálos kimenetellel szembeni védettség még ilyenkor is megközelíti a 100 százalékot, bár ebben oltásoktól és életkortól függően vannak rosszabbul teljesítő vakcinák is. Az elkövetkező években a koronavírus-fertőzéssel vélhetően együtt kell majd élnünk, de egy megszelídült formában. Ha az egész világon elérhető lesz az oltás, akkor sehol sem várható, hogy mind a gazdaságot, mind a szokásos egészségügyi ellátást alapvetően meghatározó, súlyos járvány térjen vissza.

Mi az oka az oltási kedv csökkenésének, miért fontos az átoltottság további növelése?

Talán a bizalomvesztés és a sokszor szerencsétlen kommunikáció. A fertőzés kevésbé veszélyes a fiatal, egészséges korosztályra, de nem veszélytelen. Ma már az intenzív osztályokon ápolnak fiatalabbakat is, sőt, sok esetben a szövődmények miatt is ők jelentkeznek. Szerencsére a gyógyhajlamuk jobb, mint az időseké. Mivel minden vakcina biztonságos és hatékony, minden korosztályt érdemes oltani. Fontos tudatosítani, hogy az oltásnak nemcsak a súlyos megbetegedés megelőzése a célja, hanem a járvány megállítása is. Szeptember elején a nyaralásból hazatérők miatt rohamosan megnő a fertőzés valószínűsége, és a vírust az akár tünetmentes hordozók is terjesztik. Leegyszerűsítve tehát: az oltást felvevő fiatalabbak az idősebb hozzátartozóikat is védik, nem csak magukat.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu