Keleti Éva képei hazaértek

A nemrégiben Terézvárosért díjjal kitüntetett Keleti Éva fotóművész képeiből nyílt életmű-kiállítás az Eötvös10-ben.

Csodálatos művészek költöztek egy időre az Eötvös10 első emeleti galériájába a Keleti 90! című kiállításnak köszönhetőn, amelyet Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Prima Primissima Díjas, és Terézvárosért díjjal kitüntetett kiváló művész ikonikus képeiből válogattak össze.

 

 

A kiállítást Nádasdy Ádám, nyelvész, író, költő, műfordító nyitotta meg

 

 

A járvány miatt zárt körben megtartott november 11-ei megnyitón Nádasdy Ádám, nyelvész, író, költő, műfordító önvallomással kezdte beszédét: neki sosem volt fényképezőgépe, de mohón szereti a fényképeket. „Keleti Éva kiállítása néhai anyám meggyőződését tükrözné, akinek lelkes amatőr fényképészként volt egy szigorú elve: mindig legyen ember a képen! Személytelen képet sohasem csinált. De Keleti Éva nem elégszik meg ezzel, neki személyek kellenek. A személynek pedig egyénisége van” – mutatott a teremben kiállított csodálatos képekre, amelyekről egyebek mellett Kálmán György, Törőcsik Mari, Fülöp Viktor, Tolnay Klári vagy a Dragomán házaspár néz vissza ránk.

 

 

Répászky Lipót, az MTVA archívumának vezetője

 

 

„1936 óta ebben a kerületben lakom és úgy érzem, végrehazaértek a képeim. 1949-től az MTI-ben dolgoztam 25 éven keresztül és most a képek oda is hazaérkeztek. A „hatkerület” nekem mindent jelent: a gyerekkorom, az iskolám, a szüleim, nagyszüleim és utódaim élete is idekötődik. Boldog vagyok, hogy élek, hogy el tudtam jönni és ilyen szeretettel fogadtak” – hallhattuk Keleti Évától, aki az 50-es évektől fotózta a hazai színházi, zenei és irodalmi élet, valamint a táncos szakma színe-javát. A közönséghez intézett szavai közben láthatóan elérzékenyült, hiszen mint mondta: „itt és most kicsit nyakamba szakadt a múlt.”

 

 

A kiállítás év végéig díjtalanul tekinthető meg az Eötvös10 galériájában

 

 

A képeket befogadó, feldolgozó, digitalizáló nemzeti fotótár méltó módon igyekszik tovább adni azt, amit az alkotó szeretett volna megmutatni – mondta Répászky Lipót, az MTVA archívum (ahová Keleti Éva negyedévszázados munkahelye, az MTI tagozódik) vezetője. A 70 évnyi anyagot felölelő életmű felbecsülhetetlen értékű és Répászky szerint olyan helyre került, ahol az ország legjobb szakemberei dolgoznak azért, hogy ez az anyag valóban éljen. Bevallása szerint komoly felelősség és kötelesség, hogy újabb 70 év múlva is elérhetőek, élvezhetőek legyenek ezek az alkotások.

 

 

Keleti Éva fotográfus 1936 óta él a "hatkerületben"

 

 

Az Eötvös10-ben látható születésnapi kiállítás képeit maga a művész válogatta a tárlatra, és november 12. és december 31. között díjtalanul megtekinthető minden nap 10 és 18 óra között az Eötvös10 első emeleti galériájában (a teremben rendezett programok idejének kivételével).

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó:Karancsi Rudolf/képszerk.hu