Kék kukák váltják a fővárosiakat

Az előttünk álló hetekben 50 új szemetes kerül ki kerületünk legforgalmasabb utcáira.

Június 23-án délelőtt helyezték fel a Szív utca és a Kmety György utca sarkán az első, kék színű hulladéktartót a köztisztasági cég munkatársai, s a következő hetekben mind az ötven új edény kikerül a helyére.

 

 

A felszerelésnél Soproni Tamás polgármester és dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármester is segítkezett
 

 

„A kormányzati megszorítások hatása miatt idén januárban a fővárosi közterület fenntartó 150 köztéri hulladékgyűjtőt vont be a hatodik kerületből – egész Budapestről több mint 3 ezer kuka tűnt el emiatt. A kerület saját költségvetésből most 50-et pótol, de ezek folyamatos cseréjéről is gondoskodunk” – mondta el a helyszínen dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros köztisztaságért is felelős alpolgármestere hozzátéve, hogy a nyári hónapokban környezetbarát, de mosószeres tisztítószert használnak majd a járdák takarításához, a nagy melegben ez a szagokat is enyhítheti.

 

 

Az első, kék szemetes a Kmety és Szív utca sarkára került ki

 

Kárpáti Zoltántól, a köztisztasági cég igazgatójától megtudtuk, hogy szakmai alapon választották ki azokat a helyeket, ahol a legsürgetőbb pótolni a szemetes-edényeket. Ezek nagy forgalmú utcaszakaszok, tömegek által látogatott intézmények, illetve azt is figyelembe vették a szakmai döntésnél, hogy a régi kukákat milyen gyakorisággal kellett üríteni, vagyis mennyire voltak kihasználva. Így került fel a listára többek között a Hunyadi tér, a Király utca, a Nyugati tér, a nagy ügyfélforgalommal rendelkező hivatalok, üzletek. „Számítani kell rá, hogy ha az emberek nem találnak helyet a szemétnek, nincs kuka hosszabb utcaszakaszon, akkor bizony el fogják azt dobni, ezt pedig szeretnénk megelőzni” – figyelmeztetett Kárpáti Zoltán.

 

 

Az új gyűjtőedények űrtartalma megegyezik a korábbiakéval, ám jóval keskenyebbek, így kevésbé akadályozzák a gyalogosközlekedést

 

Az új kukák már messziről kitűnnek a többi közül: szép, kék színűek és Terézváros matricával is el vannak látva, így jól meg lehet különböztetni ezeket a főváros által használt zöld és narancssárga daraboktól. Ürítésüket és tisztításukat is a terézvárosi köztisztasági cég végzi majd el. Az új edények űrtartalma megegyezik a korábban használtakéval, ám az újak hosszabbak és keskenyebbek, így jóval kevesebb helyet vesznek el a szűk utcák járdáin, ami a gyalogosközlekedés szempontjából bizony fontos javulást mutat.

 

Soproni Tamás polgármester arra emlékeztetett, hogy a kampányban ezt ígérték: „tisztábbá tesszük Terézvárost”. „Az elmúlt időszakban már történtek olyan lépések, amelyek ebbe az irányba mutatnak, például a köztisztasági cégnél a délutáni műszak bevezetése és az új kukák elhelyezése a kerület utcáin. Arra ugyan nem számítottunk, hogy az FKF szoláltatásának minősége valamelyest csökken, de ezt is tudjuk kompenzálni. Nem csupán ezekkel a szemetes edényekkel, hanem azokkal is, amelyek még tavaly kerültek ki. Nincs vége a folyamatnak, ezt a programunkat ugyanis folytatni fogjuk” – hallhattuk Soproni Tamástól.

 

Aki bármilyen problémát észlel az új kukákkal kapcsolatban, kérjük, jelezze a Terézváros-matricákon is rajta lévő e-mail címen: terezvaros@koztisztasag.hu!

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/képszerk.hu