Katasztrófavédelem: versenyeztek az iskolások

Ez már a sorban huszonhatodik ilyen verseny.
Ez már a sorban huszonhatodik ilyen verseny.

A reggeli eső ellenére a csapatok 9 órakor felsorakoztak és nekivágtak az öt állomást magában foglaló pályának. Időközben az égiek is kegyesek lettek a szervezőkhöz, elállt az eső, majd verőfényes jó időben folytathatták a megmérettetést az általános és középiskolás csapatok.

Elsősegélynyújtásból is "vizsgáztak" a fiatal versenyzők

– Ez már a sorban huszonhatodik ilyen verseny, ha a kezdetekben lezajlott polgári védelmi vetélkedőket is idesoroljuk. Most a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó kerületek oktatási intézményei mérik össze tudásukat, s az itt első helyen végzettek jutnak el az országos döntőbe – mondta el Géczi Béla ezredes.

Nem egyszerű az árvízi védekezésnél használt homokzsák megtöltése

A Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, a verseny célja, hogy a gyerekeket megismertessék a katasztrófavédelem tevékenységével, kedvet csináljanak az önkéntes segítéshez. Az elméleti tudást igénylő tesztfeladatok mellett gyakorlati tudásukról is számot adtak a diákok. Öt állomáson kellett bizonyítani a felkészültséget. Volt tűzvédelmi, elsősegélynyújtó, műszaki mentő és iparbiztonsági állomás. A gyerekek a homokzsákok szakszerű megpakolása mellett elsősegélyt nyújtottak, veszélyes anyagokat ismertek fel, tűzoltó eszközöket szereltek össze és szét, elméleti tudásukat pedig tesztlap kitöltésével mutatták meg.

A közelharc eszközei is a srácok kezébe kerültek

Géczi Béla ezredestől megtudtuk, hogy délután ugyanezen a helyszínen szeniorversenyt is rendeztek. Erre a katasztrófavédelemmel együttműködő szervezetek, önkormányzatok képviselőit várták. A fiatalok a versengés után szabadidős tevékenységek közül is válogathattak. Kivonult a büntetés-végrehajtás, a rendőrség és a NAV is. Munkatársaik bemutatták járműveiket, eszközeiket, elhoztak néhány speciálisan képzett mentőkutyát, s a srácok kipróbálhatták a közelharcot is, természetesen a megfelelő védőpajzsok mögött.

Aki csak tehette, kipróbálta a célba lövést

Rozgonyi Borbála és Tóth Patrik Gábor, a Derkovits Általános Iskola 8. osztályos tanulói. A fiatalok elmondták, hogy élvezetes volt számukra a verseny, s úgy érzik, sokat tanultak a feladatok megoldása és a felkészülés során is.

A tűzoltó tömlők kibogozásához a profik is segítséget nyújtottak

Borinak az állomások közül az elsősegélynyújtó hely tetszett leginkább. Mint mondta, örül annak, hogy olyan fogásokat mutattak meg nekik, amelyekkel segíteni tudnak majd, ha életük során olyan helyzetbe kerülnek, hogy valaki a környezetükben bajba kerül. Patrik a veszélyes anyagok felismerését élvezte legjobban, nem is csoda, hiszen elárulta, hogy kedvenc tantárgya a kémia.

A lányoknál is biztos kezekben volt a tűzoltáshoz használt eszköz 

Kovács Bence 8. osztályos és Virág Emil 7. osztályos tanuló a Bajza Utcai Általános Iskolát képviselte a versenyben. Érdeklődésünkre elmondták, hogy alapos felkészülés előzte meg a pénteki fordulót.

Géczi Béla ezredes, a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője

Az iskolában főleg az elméleti ismereteket gyakorolták, de lehetőségük volt ellátogatni egy katasztrófavédelmi őrsre is, ahol a tűzoltó és mentőberendezésekkel, eszközökkel ismerkedhettek. Találkozásunkkor éppen a célbalövést próbálták ki, ami mindkettőjüknek tetszett, ám elárulták: a pontossághoz még sokat kellene gyakorolniuk.