Jutalomfalatokat osztanak a rendészek

A terézvárosi kutyatartók nagy többsége jelesre „vizsgázik” a héten zajló akcióban, melyet Temesvári Szilvia, a kerület zöldügyekért felelős alpolgármestere kezdeményezett. A pozitív tapasztalatokkal magunk is szembesültünk, amikor kedden délután elkísértük ellenőrző körútjukra a kerület közterület-felügyelőit, akikhez ezúttal dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, köztisztaságért felelős alpolgármester is csatlakozott.

A Hunyadi tér mellett elsőként egy tündéri golden retriverrel és gazdájával találkozunk. Mint megtudjuk, Natasa örökbefogadott kutya, Török Tünde pedig annyira felelős állattartó, hogy még kedvence oltási könyvét is be tudja mutatni az érdeklődő rendészeknek.

 

„Ez rutin nálunk. Ahogyan az is, hogy hozzuk magunkkal a zacskót és összeszedjük a kutyapiszkot. Én úgy tapasztalom, hogy a többség megteszi ezt, ám néhány hanyag gazdi miatt az emberek sajnos gyakran általánosítanak és minden kutyatulajdonost egy kalap alá vesznek” – panaszolja Török Tünde, aki örömmel elfogadja dr. Kerék-Beleznay Zsuzsannától az önkormányzat ajándékát.

 

 

Borika, a mudi gazdájával
 

 

Terézváros köztisztaságért is felelős alpolgármestere elmondja, hogy az egy hétig (augusztus 10-től 16-ig) tartó akcióval a felelős állattartásra szeretnék felhívni az emberek figyelmét. Mint megtudjuk, a rendészek azt ellenőrzik, hogy a gazdik felszedték-e kedvenceik után a piszkot, van-e náluk póráz, illetve chip a kutyában. A szabálykövetők ajándékot kapnak, melyet a Kutyabarat.hu ajánlott fel, a hanyag gazdik viszont bírságra számíthatnak.

 

„Terézvárosban a becslések szerint megközelítően háromezer kutyát tartanak. Sajnálatos módon vannak olyan kutyatartók, akik azt az alapvető normákat sem veszik figyelembe, így nem is szedik fel saját kedvencük végtermékét. Márpedig a kerület köztisztasága szempontjából kiemelt fontosságú, hogy utcáinkat ne lepje el a kutyapiszok, ezért tartjuk a héten ezt az akciót” – sorolja érdeklődésünkre dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, akitől azt is megtudjuk, hogy az önkormányzat köztisztasági cégén keresztül évente több mint 10 millió forintot fordít a hatodik kerületben a dogboxok kihelyezésére és karbantartására. A polgármesteri hivatal portáján és a köztisztasági cég telephelyén (Rózsa utca 81-83.) pedig a lakosok ingyen juthatnak hozzá az ürülékgyűjtő zacskókhoz.

 

 

Natasával barátkozik dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármester

 

 

Van ilyen zacskó annál a környéken lakó fiatalembernél is, akivel kicsit odébb találkozunk. Ő egy magyar kutyafajtához tatozó mudit sétáltat. Borika (mert így hívják a fekete kis energiabombát) kis ugrabugrálás után engedi magát megvizsgálni, így kiderül, hogy be van chippezve. A jutalom sem maradhat el, a következő pillanatban már száját nyalogatva fogadja a finom jutalomfalatot.

 

Az Andrássy úton egy finn férfi egy jókora németjuhászt vezet pórázon. Miután megtudja, miért állították meg az egyenruhás rendészek, készségesen válaszol a kérdésekre és segít leolvasni a kedvence bőre alatt lapuló chippet. Itt is minden rendben van.

 

 Akárcsak Woodynál, a jópofa kis tacskónál, aki éppen előttünk „könnyít magán”. Gazdája, Németh Szabolcs pedig példás gyorsasággal tünteti el a járda széléről ez erről árulkodó nyomokat, majd az alpolgármesterrel beszélgetve azt javasolja, helyezzenek ki több dogboxot a kerületbe, illetve tegyék lehetővé, hogy több helyen szaladgálhassanak póráz nélkül négylábú barátaink. Szerinte ugyanis nagyon kevés a kutyafuttató Terézvárosban, ezen kéne változtatni. Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna megköszöni, hogy a fiatalember vigyáz a tisztaságra és megígéri, hogy a javaslatokat képviseli majd a döntéshozatal során.

 

 

Szotyi gazdája is  kapott ajándékot, mert felelős állattartó

 

 

Mielőtt egy hirtelen kerekedett nyári vihar véget vet az akciónak, az Oktogon közelében Derda László is szóba elegyedik a rendészekkel. A közelben lakó úriember németországi példákat hoz arra, miként lehet szabálykövetésre, kulturált viselkedésre szoktatni az állattartókat. Mint mondja, ő maga örül a terézvárosi önkormányzat akciójának, s láthatóan így van ezzel Szotyi, a kis tacskó is, aki jóízűen falatozza a búcsúzóul megkapott jutalomfalatokat.

 

– Sokszor példálózunk Béccsel, s a felelős állattartás területén is van mit tanulnunk tőlük. Az osztrák fővárosban bizony 50 euró büntetést fizet az, aki nem szedi össze a kutyája után a piszkot. Én úgy gondolom, hogy a szigorú büntetést meg kell előzni a szemléletformálásnak. Hónapok keresztül gondolkoztunk, egyeztetünk olyan szervezetekkel, mint például a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület. Az együttgondolkodás eredményeként döntöttünk úgy, hogy első lépésként az ellenőrzést kell komolyan venni. Javasoltam, hogy közterület-felügyelőink a kutyasétáltatáshoz igazodva ellenőrizzék a gazdákat, a szabálykövetők pedig jutalomfalatot kapnak a Kutyabarát.hu és az azt Budapestre eljuttató önkéntesük jóvoltából – mondta el érdeklődésünkre az akció ötletgazdája, Temesvári Szilvia. Terézváros zöldügyekért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: „ A büntetés nem megoldás, és hogy a mostani akció ne csupán PR-fogásnak tűnjön, a hivatal munkatársaival folyamatosan dolgozunk azon, hogy a kutyatartóknak és főleg kutyáiknak is jobb hely legyen Terézváros. Közösségi tervezéssel, a ZöldEb egyesület és a helyi kutyások közreműködésével újítjuk meg a Podmaniczky utcai kutyafuttatókat, más helyeken pedig megpróbálunk kulturált körülményeket teremteni a kutyatartáshoz, hiszen a kutyások és nem kutyások egymásnak ugrasztása senkinek sem az érdeke.”

 

A kutyatartókat célzó, figyelemfelhívó akció augusztus 16-áig tart kerületünkben, de a szabályokat ezt követően is ellenőrzik a közterület-felügyelők.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu