Jubileumi egészségnap az Eötvös10-ben

Huszonötödik alkalommal vehettek részt november 5-én a kerületben élők az önkormányzat és a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) által megrendezett egészségnapon. A népbetegségnek számító szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire összpontosító vizsgálatsorozaton kívül a prevenciós programban ezúttal az őszi-téli időszakban gyakrabban előforduló légzési betegségek szűrése kapott helyet.

A hat állomásból – vércukorszint, koleszterinszint, vérnyomás, a vér oxigéntelítettségének méréséből, a testtömegindex meghatározásából, valamint az egycsatornás EKG-vizsgálatból – álló, a szív- és érrendszeri betegségek szűrésére összeállított vizsgálatsorozat immár minden egyes egészségnap hagyományos elemének tekinthető – mondta dr. Czermann Imre, a TESZ igazgatója.

 

 

 Pillanatok alatt megvan a vércukorszint-vizsgálat eredménye

 

Hangsúlyozta: a résztvevők szempontjából az említett betegségcsoport kockázati tényezőinek széles spektrumú ellenőrzése azzal az előnnyel jár, hogy amennyiben bármelyik mérés eltérést mutat vagy megközelíti a még elfogadható szint határértékét, életmód-változtatással a legtöbb esetben megelőzhető a kóros állapot kialakulása. Értelemszerűen, akinek több vizsgálati eredménye a kritikus zónában van, annak a veszélyeztetettsége is hatványozottan nő.  


A szűrést követő életviteli tanácsadás és maga az egész program elsősorban azt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az egészség megőrzése gyakran csupán néhány felelősséggel meghozott döntésen múlik. Aki belátja, hogy étrendjének megváltoztatásával, rendszeres testmozgás, kirándulás, séta beiktatásával, esetleg meglévő káros szenvedélyeinek elhagyásával tud változtatni az életén, az jó állapotban eltöltött életéveket nyerhet.

 

Az egészségnapokon kíváncsi, egészségtudatos emberek vesznek részt, akik alapvetően bíznak az orvosokban, szívesen veszik, megfogadják javaslataikat, tanácsaikat. A gyógyításban pedig bizonyítottan kiemelten fontos az orvos-beteg közötti bizalom, együttműködés – jelentette ki az igazgató.

 

A légzési megbetegedések fókuszvizsgálatáról dr. Czermann Imre elmondta, a kilégzési csúcssebesség mérésével az asztmát és a bronchitiszt, valamint az obstruktív szűkülettel járó tüdőbetegségeket tudják szűrni. Az utóbbi csoporthoz tartozó betegségek hátterében főként a dohányzás és az egészségtelen városi levegő áll. Meggyógyítani nem, de odafigyeléssel, a megfelelő légzés elsajátításával sokat lehet javítani a beteg állapotán.

 

 

 

Ilyen egyszerű a légzési csúcssebesség mérése

 

Dr. Szabó Katalin, a TESZ orvos igazgatója a kezdetektől, 2014 óta bábáskodik az egészségnap felett, a szervezéssel és a lebonyolítással járó munkából egyaránt kiveszi a részét. Felidézte: a program évi két szűrőnappal indult, de időközben – tekintettel a nagy érdeklődésre – „közkívánatra” az egészségnapok számát négyre bővítették.

 

A program népszerűsége a számokból is kiolvasható, a 25 egészségnapon eddig több ezren vettek részt – fűzte hozzá. 

Mint mondta, nagy örömükre szolgál, hogy egyre több olyan ismerős arccal találkoznak, akik évente legalább egy-két alkalommal részt vesznek az ingyenes szűrővizsgálatokon. Ez ugyanis az egészségtudatosság növekedését jelzi – jegyezte meg.

 

Szabó Katalin tájékoztatásából kiderült, egy-egy szűrőnap alkalmával átlagosan a megjelentek 10-35 százalékánál találnak olyan figyelemfelhívó eltérést, amely önmagában nem feltétlenül kóros, de mindenképpen további vizsgálatokat és életviteli változásokat igényel.

 

A tavaly bevezetett újításnak köszönhetően az érintettek a helyszínre kihelyezett előjegyzési felületről azonnal időpontot kapnak a további szakorvosi vizsgálatokra.

 

 

 

A testtömegindex vizsgálata is része a szűrésnek

 

Elmondása szerint rendkívül népszerűnek bizonyultak az állandó vizsgálatsort kiegészítő, alkalmanként más-más területre összpontosító szűrések.

 

Házi statisztikáik szerint a TESZ 213 munkatársa járult hozzá az eddigi egészségnapok sikeres lebonyolításához. Mint mondta: a konkrét vizsgálatokat végzőkön kívül, a háttérben a terem berendezésétől kezdve a szükséges anyagok, eszközök szállításán, beszerzésén, az előjegyzések koordinálásán egy egész csapat szorgoskodik.

 

 

 Simonffy Márta és dr. Szabó Katalin 

 

Simonffy Márta, a terézvárosi önkormányzat humánterületért felelős alpolgármestere kifejtette: a részvevők száma azt jelzi, hogy egyre többen azzal a tudatossággal élik mindennapjaikat, hogy az egészségük az egyik legfontosabb védendő értékük. Az alpolgármester szerint a TESZ szakorvosait és nővéreit dicséri, hogy sikerült egy olyan jól működő rendszert kialakítani, ami lehetővé teszi, hogy a szűrővizsgálatokon résztvevők maximum fél óra alatt átfogó képet kaphassanak egészségi állapotukról. Élve a lehetőséggel, köszöntet mondott áldozatos munkájukért.

 

Simonffy Márta abbéli reményének adott hangot, hogy a betegségek megelőzését célzó egészségnapok iránti érdeklődés a jövőben is tovább növekszik, és az egészségtudatosság életvitelszerűen jelenik meg a terézvárosiak mindennapjaiban.