Jövő szeptembertől már minden tankönyv ingyenes

Minden diák ingyen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben a 2020–21-es tanévtől – jelentette be Bódis József oktatásért felelős államtitkár Terézvárosban, a Bajza utcai Általános Iskolában megtartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár tájékoztatása szerint ezzel a lépéssel befejeződik a 2013–14-es tanévben elindított folyamat, amelynek során felmenő rendszerben bevezették az ingyenes tankönyvellátást. Az oktatási államtitkár az intézkedés céljaként jelölte meg, hogy az üzleti szempontú tankönyvellátási rendszer támogatása helyett egyenlő esélyt biztosítsanak minden diák számára. Valamint az is fontos célkitűzés volt, hogy a tanulók fejlődését jobban szolgáló, korszerű ismeretanyagú, minőségi tankönyvek készüljenek.

 

 
Bódis József szerint az ingyenes tankönyvellátás nagy könnyebbséget jelent a gyermeket nevelő családoknak. A háttérben Tőrczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója

 

Hangsúlyozta: az ingyenes tankönyvellátásra szánt, eddig több mint 12 milliárd forintos összeg az elkövetkező esztendőkben emelkedni fog.

 

 

Az intézkedéssel, amely egymillió-százötvenezer diákot érint, és egy-egy tanuló esetében 10-15 ezer forintos támogatást jelent, komoly terhet vett le a kormány a családok válláról – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: arra kell ügyelniük, hogy ez a nagyszerű eredmény megfelelő minőséggel társuljon.

 

 

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke arról beszélt, hogy a tankönyvjegyzékben az idén az egyetlen jogszabályi változás az volt, hogy jelentős könnyítést adva az oktatási-nevelési intézményeknek, a jegyzék lezárása egy korábbi, február 15-i időpontra került. Ez alól a sajátos nevelési igényű tanulók kiadványai és a nemzetiségi tankönyvek jelentenek kivételt, ott június a határidő – fűzte hozzá.

 

 

Emlékeztetett rá, hogy az állam lassan egy évtizede igyekszik egyszerűbbé és áttekinthetőbbé tenni a tankönyvpiacot. Ám azt legendának nevezte, hogy mindez a választék drasztikus szűkülésével járna.

 

 
Gloviczki Zoltán hangsúlyozta, a tankönyvek választéka és minősége is megfelel az igényeknek 

 

Hangsúlyozta: közel 3000 cím szerepel a tankönyvlistán, amelynek 51 százaléka állami, 49 százaléka pedig piaci kiadású.

 

 

Szólt arról is, hogy az állam kellő érzékenységgel reagál az igényekre, az idén 1,4 milliárdot fordítanak arra, hogy köztudottan népszerű, akár több évtizede széles körben használt tankönyveket vásároljanak meg az állami portfólió részére. Példaként említette a Hajdu-féle matematikasorozatot és Mohácsy Károly irodalomkönyveit.

 

 

Megítélésük szerint az idegen nyelvi tankönyvek kínálata a kelleténél színesebb volt, ezért ebben a kategóriában mintegy 18 százalékkal csökkentették a jegyzékben szereplő, jobbára hazai és nemzetközi kiadók kiadványainak számát. Érzékeltetendő, hogy változatlanul milyen széles palettáról lehet választani, elmondta, hogy a lista 273 angol, 230 német tankönyv címét tartalmazza.

 

 

Megismételte: óriási tankönyvválaszték áll az iskolák, a pedagógusok rendelkezésére. Mint fogalmazott: az állami hegemóniának tűnő tankönyvkiadói előretörés nagyon tudatos, rendkívül komoly szakmai alapokon álló törekvés, amely megfontoltan, határozottan, egyértelműen jó irányba halad.

 

 
A könyvtárellátó ügyvezetője szerint nyár végére minden iskolába eljutnak a tankönyvek

 

 

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója „óriási könnyebbségnek” nevezte, hogy a tankönyvjegyzék az idén hamarabb lezárult.

 

 

Tájékoztatása szerint március 15-ével megnyílt a tankönyvrendelés adminisztrációs modulja, így a tankönyvfelelősök, a pedagógusok két héttel több időt kaptak az esetleges változások rögzítésére. A pedagógusoknak április 30-ig van lehetőségük a tankönyveket megrendelni, az esetleges módosításokat június 30-ig tehetik meg. Ezután összesítik a rendeléseket országosan, a múlt évhez hasonlóan az idén is mintegy 13 millió tankönyvvel számolnak.

 

 

Az iskolákba augusztusban, előre egyeztetett időpontban szállítják a könyveket, a hónap végére minden intézményben ott lesznek a szükséges számú kiadványok – ígérte. Pótrendelésekre augusztus 21-e és szeptember 15-e között lesz lehetőség – tette hozzá.

 

 

Bódi Csilla, a Bajza utcai Általános Iskola igazgatója újságírói kérdésre elmondta, belvárosi kerületről lévén szó, meglehetősen változatos a diákjaik családi háttere. Rászorultságtól függetlenül minden család örömmel fogadta a tankönyvellátás ingyenessé tételét.

Mint mondta, ő maga és kollégái is elégedettek a tankönyvek választékával, minőségével, tartalmával. Reményének adott hangot, hogy a digitális tankönyvellátás fejlesztése a jövőben még nagyobb lendületet és teret kap.

 

 
A sajtótájékoztatón részt vett Simonffy Márta, a terézvárosi önkormányzat alpolgármestere, a sajtóesemény házigazdája Bódi Csilla, a Bajza utcai Általános Iskola igazgatója volt