Jótékony oroszlánok Terézvárosban

Közösség, összetartozás, szolgálat, értékteremtés, csapatmunka – ez az öt szó jellemzi leginkább Lions Clubok Magyarországi Szövetségének tevékenységét. A jószolgálati civil szervezet országos központját a terézvárosi Podmaniczky utcában fél évtizede adták át. A lionok az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen megemlékeztek a Fehér bot napjáról, és sor került az idei Melvin Jones díjak átadására, valamint a békeposzter pályázat eredményhirdetésére is.

Gyűlölködés helyett szeretet

 

Wanatka Gabriella sokoldalú médiaszemélyiség, újságíró, asztrológus, könyvszerkesztő és lelkes Lions tag volt, akinek megannyi jó cél megvalósításáért áldozatos és kiemelkedő tevékenységét halála előtt, 2011-ben a magyarországi szövetség a szervezet legmagasabb kitüntetésével, Melvin Jones díjjal ismerte el. „Gabika hitt abban, hogy a jószolgálati tevékenységben erő van, hogy a gyűlölködés helyett békességre és szeretetre van szükség” – idézte fel Keys Mária, a Lions Clubok Magyarországi Szövetség kormányzója a központ névadójának alakját az ünnepségen.

 

A kormányzó hangsúlyozta: „Wanatka Gabriella embertársaiért végzett szolgálatában nagy jelentőségre tett szert. Életében értéket teremtett, hagyatékából jöhetett létre a központ, ami sokat tesz másokért.  Élete példaértékű és követendő mindannyiunk számára”. 

 

Hozzátette, hogy a Wanatka Központ a múltban és a jövőben is számos olyan rendezvénynek ad otthont, amely a látássérültek sajátos helyzetére irányítja a közfigyelmet, segítve érvényesülésüket. A szövetség vezetője hitet tett arról, hogy semmilyen vírus nem győzheti le jószolgálati munkájukat, hogy együtt sikeresen veszik majd az előttük álló kihívásokat, és ahogyan a múltban, a jövőben is megoldást találnak az emberek problémáira.

 

A Lions klub jelszava „We serve”, azaz „Szolgálunk”. A szervezet tevékenységét méltatva Temesvári Szilvia, Terézváros civil ügyekért is felelős alpolgármestere úgy fogalmazott, lenyűgöző látni azt, hogy a lionok az egyes ember és az egész társadalom számára mérhetetlenül fontos és hasznos jószolgálati munkájukra milyen hatalmas energiát fordítanak, mennyi nemes célért küzdenek Magyarországon és szerte a világban.

 

„Büszke vagyok terézvárosi lokálpatriótaként, alpolgármesterként arra, hogy a Lions Club Magyarországi Szövetség Központja a kerületben van” – mondta az alpolgármester. A terézvárosi önkormányzat nevében megígérte, hogy beállnak a civilszervezet mögé és keresni fogják az egymás tevékenységét támogató, erősítő lehetőségeket. Zárógondolatként Lev Tolsztoj szavait idézte, „Az ember élete csak akkor értelmes, ha szolgálatnak fogja fel”. A Lions Klub tagjai ezt a mottót magukénak érzik, s e szerint élik az életüket – fűzte hozzá.

 

De kik is a lionok?

 

A Lions klubok nemzetközi szövetségét Melvin Jones több mint száz esztendeje, 1917-ben hozta létre.  Kezdeményezése mozgalommá terebélyesedett, a szervezet taglétszáma ma már meghaladja az 1 millió 350 ezer főt, a mintegy 46 ezer klubjukkal több mint 200 országban vannak jelen a jótékony oroszlánok.

 

A magyarországi szervezet a rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben született. A Lions Szövetség sokrétű tevékenysége a civil világban is ritkaság számba megy. A látáskárosodás megelőzését célzó programoktól kezdve, a vakok és látássérültek segítésén, a rászorulók támogatásán át nagy figyelmet fordítanak a fiatalok bevonására a jószolgálati munkába. Fontosnak tartják azt is, hogy több nemzet „oroszlánjait” összefogó, erejüket és hatékonyságukat megsokszorozó programokban is részt vegyenek.

 

A Lions Clubok mindenütt felkarolják a nélkülözőket, a magyarországi klub adományai a határon túlra, például Kárpátaljára is eljutnak.  Jótékonysági akcióikkal, koncertjeikkel, estjeikkel mindig valamilyen előre meghatározott nemes célt szolgálnak. Ösztöndíjprogrammal támogatják a tehetségek kibontakoztatását. Mindezen túl, a környezetvédelem ügye is fontos számukra, a klubok tagjai faültetéssel, parkok építésével, rendbetételével, épületek felújításával teszik szebbé és élhetőbbé közvetlen lakókörnyezetüket. De nemcsak a hétköznapok nehézségeiben számíthatnak rájuk az emberek, természeti csapások esetén is elsők között sietnek a bajbajutottak segítségére. Gyakorlatilag szinte lehetetlen hiánytalanul felsorolni jószolgálati munkájuk mi mindenre terjed ki. Nem véletlen, hogy 13 évvel ezelőtt elnyerték a világ legjobb civilszervezete címet.

 

 

A szövetség kormányzója, Keys Mária szólt a szervezet eredményeiről és jövőbeli céljairól is

 

Az oroszlánok erőssége

 

Az elkötelezettség, a szolgálat és a sokféleség fontosságát emelte ki Horváth Miklós, a szövetség volt nemzetközi igazgatója és kormányzója beszédében. „Együtt gondolkodunk, együtt építkezünk, felismerjük, hogy mindannyian ugyanazon értékek hordozói vagyunk. A közmondás azt tartja, egyedül gyorsabban járunk, de együtt messzebbre jutunk” – világított rá a szervezet egyik erényére. Mint fogalmazott: „a Lions klub tagjai nemcsak szolgálják a világot, hanem reprezentálják is azt. A több mint 1 millió 350 ezer tag magával hozza tapasztalatait, értékeit és különféle kompetenciáit. Ebben a sokféleségben rejlik az erőnk”.

 

Programjaik közül a látásvédelemhez kapcsolódó szűrővizsgálatokat emelte ki, amellyel az elmúlt 30 évben a lionok több mint harmincmillió embert értek el a világon.  Beszédét az indiai költő Rabindranáth Tagore gondolatával zárta: „Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm. Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség. Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség öröm”.

 

Az ünnepség felemelő pillanatai közé tartozott, amikor kedves, olykor megható történeteken keresztül egykori barátja és klubtársa, Kende László jóvoltából Wanatka Gabiella egy másik, hétköznapi arcát ismerhettük meg. Mint ahogyan az is, amikor Dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona, a szövetség akkori kormányzója a központ létrehozásáról, a szövetségben betöltött szerepéről mesélt. A volt kormányzó megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Wanatka Központ tartalmas programok helyszínévé, a lionok igazi otthonává válhatott.

 

Egy pályázat a békéről

 

A beszédeket követően került sor a 2019-ben kiírt békeposzter pályázat eredményhirdetésére. Az amerikai központ által több mint 30 évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés a 11-13 éves gyerekeket szólítja meg. Minden évben egy szlogent fogalmaznak meg, amellyel kapcsolatban felmerülő gondolataikat a gyerekek képeken jelenítik meg. A tavalyi pályázat címe az „Utazás a békességig” volt.  A legkiválóbbnak Fehérvári Gréta, 11 éves hajdúnánási diáklány képe bizonyult. A második helyezett a 10 esztendős Gál Emese alkotása lett, a harmadik helyet holtversenyben a 13 éves Árvai Maja és a 12 éves Antal Anna szerezte meg.

 

Az est fénypontjaként kiemelkedő jószolgálati munkájának elismeréseként két oroszlán, Dr. Kökény Mihály és dr. Chrabák László vehette át a szövetség legrangosabb kitüntetését, a Melvin Jones díjat. 

 

A sok-sok szép gondolatot felvonultató ünnepséget Jánoki Márió zongora- és előadóművész tette még gazdagabbá. Mario 8 éves kora óta együtt él a Lions közösséggel, a szövetség egykori patronáltjából a budapesti Cosmopolitan Lions Club tagjaként mára maga is patrónussá vált.

 

Példájával azt üzeni: Te is lehetsz oroszlán!

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Dimény András/kepszerk.