Jön a Speciális Filmszemle!

Idén először a világ 50 országából érkeztek alkotások a Magyar Speciális Független Filmszemlére, mely így egy csapásra nemzetközi fesztivállá avanzsált. A 230 nevezés közül kiválogatott versenyfilmeket november 16-án az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, 17-18-án pedig az Eörtvös10-ben vetítik. Az eseményről, amelyen fogyatékkal élők magukról és profi filmesek fogyatékkal élőkről készült alkotásai egyaránt szerephez jutnak, szerda délelőtt az E10-ben tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

A rövid, ám annál informatívabb sajtóesemény egy kamarakiállítás megnyitója is volt egyben. Az év első felében a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület egy rajzpályázatot is meghirdetett, melynek – ahogy Fábián Gábor, a filmszemle főszervezője elmondta – az volt az egyik lényege, hogy a rajzoláson keresztül olyan fogyatékkal élő emberek, akik amúgy fogékonyak a művészetekre, de a filmezést még nem próbálták, valamiképp közeledjenek a filmhez. „Ezen kívül – ismertette Fábián Gábor –, célunk volt az is, hogy a filmszemle grafikai megjelenítéséhez ezekből a rajzokból válogassunk. A plakáton és a műsorfüzeten nem egy felhasználásra is került belőlük.”

 

 

A rajzpályázatra több int 70 pályamű érkezett, közülük 62-t ki is állítottak

 

 

Integrálás helyett inklúzió

 

A győztes pályaműveket Varsányi Ferenc animációsfilm-rendező méltatta – a programfüzeten is szereplő, színes, absztrakt filmtekercseket ábrázoló bronzérmes alkotás olyannyira elnyerte Soproni Tamás tetszését, hogy szavai szerint az irodájában is el tudná képzelni. A polgármester nemcsak a kiállított művek alkotóira, de arra is rendkívül büszke, hogy Terézváros immár hetedik éve otthont ad a Magyar Speciális Filmszemlének, hiszen egy ilyen esemény lehetőség mindenki számára.

 

„Ma Magyarországon több százezer ember él valamilyen fogyatékossággal – azt gondolom, hogy egy társadalom minőségét a legjobban az írja le, hogy bánik ezekkel az emberekkel. Terézvárost olyan helynek képzelem, és olyan hellyé is szeretném tenni, ahol mindenki otthon érezheti magát, attól függetlenül, hogy milyen nehézségekkel küzd – hangsúlyozta a polgármester, aki egy bejelentéssel adott nyomatékot szavainak. – Kezdeményezni fogom a képviselőtestületnél, hogy minden olyan juttatást, kedvezményt, ajándékot, amelyet eddig a nagycsaládosok és az időseink megkaptak, terjesszük ki a fogyatékkal élőkre is.”

 

 

Soproni Tamás, mögötte a dobogós és különdíjas rajzokkal

 

 

A hetedik éve a zsűriben ülő dr. Radványi Katalin gyógypedagógus-pszichológus szerint is az a legfontosabb, hogyan közelítünk fogyatékkal élő embertársainkhoz. „Most már nem integrálunk, hanem az inklúzió fogalmát próbáljuk bevezetni. Az integrációval a sérült vagy eltérő fejlődésű embert visszük be a társadalomba, őt próbáljuk meg úgy fejleszteni, hogy be tudjon illeszkedni. Az inklúzió ennél sokkal több: a körülmények olyanná alakítása, hogy könnyű legyen nekik a beilleszkedés. Egy olyan épületben például, ahol rámpák, liftek vannak és megfelelő ellátás, ott egy mozgássérült ember nem mozgássérült. Ugyanolyan, mint bárki más.”

 

 

Dr. Radványi Katalin szerint az inklúzió fontosabb, mint az integrálás

 

 

Különleges utazás

 

A szemle főszervezője, Fábián Gábor nosztalgikusan mesélt a 12 évvel ezelőtti kezdetekről, amikor még 15-20 fős, kimondottan speciális filmes seregszemlét rendeztek vidéken; és izgatottan a jelenről, ami idénre már nemzetközi filmfesztivál méreteket öltött. „Az online világ kinyitotta a lehetőségeket, ilyeténképpen a vírus is némiképp hozzájárult a gyarapodáshoz: 230 nevezés érkezett 50 különböző országból – Indiától Iránon és Perun át Amerikáig. Elképesztő kulturális sokszínűség jellemzi az alkotásokat, nagyon érdekes utazáson vehet részt az, aki eljön és legalább néhányat megnéz közülük.

Dr.­ Radványi Katalin szerint is örvendetes, hogy ilyen széles a választék, de biztatná a magyar alkotókat, segítőket, tegyék lehetővé minél több fogyatékkal élő számára, hogy filmezhessen. „Az ő életükben rengeteget jelent, hogy a film, a képek segítségével be tudják mutatni magukat, el tudják mondani, mi van belül. Hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más. Közelebb tudnak így kerülni olyanokhoz, akik addig idegenkedve tekintettek rájuk. A társadalmi beilleszkedés egyik alapköve, hogy ismerjük meg egymást – hangsúlyozta a szakember.”

 

 

Fábián Gábor és néhány alkotó

 

 

Idén először 3 napos a rendezvény és már lesznek kísérőprogramok is, többek között 18-án délután egy megemlékezés Törőcsik Mariról, aki a kezdetekkor ott állt a Speciális Filmszemle mellett. A díjakat két szekcióban, speciális (a fogyatékkal élők segítővel maguk fogalmazzák meg filmnyelven a mondanivalójukat) és professzionális (profik a fogyatékkal élőkről) filmes kategóriában osztják ki.

A filmvetítéseken bárki személyesen részt vehet, de online is elérhetők lesznek az alkotások. Közönségdíjat is osztanak – a filmekre a helyszínen és az interneten is lehet szavazni a világ minden tájáról.

 

További információt a www.msmke.net oldalon és az egyesület Facebook-oldalán találnak.  

 

Szöveg: Cs. O.

Fotó: Hartyányi Norbert/Képszerkesztőség