Terézváros szigorított a parkolóhely megváltás díján

Rendkívüli és rendes ülést is tartott Terézváros képviselő-testülete december 12-én. A grémium olyan fontos témákban hozott döntést, mint a szálláskiadás szigorítása, újabb védőoltások beadásának támogatása, illetve egy uniós pályázat benyújtása, ami a Hunyadi téri csarnok közösségi térré fejlesztését célozza.

Terézváros szigorított a parkolóhely megváltás díján

 

A terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése, valamint a lakhatási válság mérséklése érdekében a terézvárosi képviselő-testület szigorított a parkolási rendeletén. A parkolóhely megváltás díjának emelése egyaránt érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadókat, azaz az Airbnb-t is.

 

Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki, és a tulajdonosok közül sokan nem egy, hanem több lakást adnak bérbe. A kerületben jelenleg is 27 hotel épül. Kőkemény üzletről van szó, amelynek haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és következménye (zaj, parkolás, takarítás) pedig a kerületet, az itt élőket terheli. A leggazdagabbak óriási hasznot húznak a lakáskiadásból, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből már egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt. Lakhatási válság van, és a kerület magára van utalva abban, hogy enyhítse a lakáspiac szabályozatlanságát.

 

A lakáskiadásra vonatkozó törvényi szabályozás hiánya kényszerítette Terézvárost, hogy lépjen, és saját kerülethatárain belül megpróbálja korlátozni az üzletágat. A kerületben a jelenlegi szabály az, hogy ha építeni nem tudnak, akkor pénzben megválthatják a parkolóhelyeket a szálláshelyek üzemeltetői. A megváltás összegét emelte most föl az önkormányzat a korábbi 1,2 - 1,5 millió forintról rendeltetéstől és elhelyezkedéstől függően 2,1 – 6,3 millió forint közötti összegre. A befolyó összeg az itt lakók életkörülményinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja majd. Az új szabályozás 2020. január 1-től lép életbe.

 

Az díj emeléshez kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is.

 

 

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester

 

Átvállalja a védőoltás költségeit az önkormányzat

 

A jövőben az agyhártyagyulladást kiváltó meningococcus B baktérium elleni védőoltás költségeihez is hozzájárul az önkormányzat. Ez főként az oltóanyag magas ára miatt indokolt.

 

Mint ismeretes, jelenleg az önkormányzat a csecsemőknek és kisgyermekeknek a rotavírus és a bárányhimlő elleni oltássorozat beadását támogatja. A meningococcusfertőzés ritka, de rendkívül gyorsan kialakuló életveszélyes betegség, amely elsősorban az 5 év alatti gyermekeket, különösképpen az 1 év alatt csecsemőket veszélyezteti, és a legtöbb országban az agyhártyagyulladás vezető oka. A betegség az egyébként teljesen egészséges szervezetet is megtámadhatja.

 

A védettséget három oltás beadása után lehet megszerezni. Ebből az elsőt minden terézvárosi kisgyereknek ingyen biztosítja az önkormányzat. A másik kettőt is ingyen megkapja az a gyerek, akit valamelyik szülő egyedül nevel vagy szociálisan rászoruló. A részleteket hamarosan az önkormányzat honlapján olvashatják.

 

 

Újabb forrás a köztisztaságért felelős cégnek

 

A kerület minél hatékonyabb takarítása érdekében a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. újabb, jelentős támogatásáról döntött a testület.

Az önkormányzati cég 2019-es üzleti tervében 196 millió forintot terveztek bér- és járulékköltségekre. A munkaerőhiány csökkentése miatt a meglévő munkavállalók megtartása érdekében év közben terven felüli bérfejlesztésre volt szükség. A kft. összesen 27 millió forint támogatást kért, amit a testület döntése értelmében a költségvetés általános tartalékának terhére átcsoportosítanak a működés támogatására.

 

 

Soproni Tamás polgármester
 

 

Uniós forrásból újulhat meg a Hunyadi téri csarnok belső tere

 

A szomszédos Erzsébetvárossal közösen pályázik Terézváros a Hunyadi téri csarnok belső terének megújítására.

 

A kerület jelenlegi önkormányzatának képviselő-testülete, a kerület előző vezetésével összhangban, elkötelezett a Hunyadi téri piac teljes megújításában. A korábbi években készült egy ütemterv a munkálatokra, s a homlokzat felújítása az idén megvalósult. Most a piac belső terének megújítására következik, amihez közvetlen európai uniós forrás bevonására tesz kísérletet az önkormányzat. A támogatáshoz szükséges lakosságszám minimum 50 ezer fő, s mivel Terézváros lakossága nem tesz ki önállóan ennyit, így Erzsébetvárossal mint társpályázóval együtt indul a támogatásért.

 

A pályázat célja, hogy a piac megújításával és funkcióinak innovatív bővítésével egy képzeletbeli tengely, agóra jöjjön létre. A pályázott összeg 4 millió 975 ezer euró, amelyből az önrész 20 százalék. A testületi ülésen kiderült, hogy amennyiben nem nyer a pályázat, Terézvárost nem terheli semmilyen költség.

 

 

Erzsébetvárosi oktatási intézmények is használhatják a jégpályát

 

Terézváros önkormányzata már több éve, így az idén télen is biztosítja a kerület lakosságának, intézményeinek a jégpálya ingyenes használatát a Hunyadi téren. A szabadidősport és az egészségtudatos életmód támogatása, valamint a pálya kihasználtságának növelése érdekében felmerült az együttműködés lehetősége a szomszédos VII. kerület önkormányzatával. A testület úgy határozott, hogy ebben a szezonban Erzsébetváros köznevelési intézményei számára is lehetővé teszi a jégpálya térítésmentes használatát, elsősorban azokban a hétköznapi időszakokban, amikor a pálya kihasználtsága a legkisebb.

 

 

Megszűnik az együttműködés az LP Médiával

 

A képviselő-testület úgy határozott, hogy az önkormányzat felmondja az LP Média Kft.-vel 2019. június 18-án kötött szerződést, amely abból a célból jött létre, hogy a terézvárosi lakosságot tájékoztassák a kerületi közélettel összefüggő hírekről, eseményekről a Hatoscsatornán.  

 

Mivel a kerület jelenlegi vezetésének kifejezett célja az önkormányzat kommunikációjának modernizálása új csatornák és új hangvétel bevezetésével, az LP Média Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás felmondása mellett döntöttek.

 

Ugyanakkor megújult az önkormányzat hivatalos Facebook-oldala, amelyen az év utolsó testületi ülése éppúgy élő közvetítésben volt nyomon követhető, mint az ezt követő közmeghallgatás. A tervek szerint a testületi ülések a jövőben is élőben láthatók a Facebookon.

 

 

A testület munka közben

 

 

Támogatás a rendőrségnek

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a VI. kerület önkormányzat között több szerződés van hatályban a közbiztonság megerősítését szolgáló rendőri tevékenységgel kapcsolatosan. Ezek a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére, illetve a túlszolgálat finanszírozására vonatkoznak.

 

A megállapodások hatálya december 31-én lejár, de mivel mind az önkormányzat, mind a rendőrség szándéka arra irányul, hogy az együttműködés 2020-ban is folytatódjon, a szerződéseket megújítják. A tervezett támogatási összeg 110 millió forint.

 

Napelemek a tetőkön

 

A településkép védelméről szóló rendelet egyebek mellett meghatározza a kerület épületein lévő technikai berendezések elhelyezésének szabályait is. A rendelet alkalmazása során felmerült a napelemekre és napkollektorokra vonatkozó előírás pontosításának igénye. A testület emiatt úgy alakította át a rendeletet, hogy napelem, napkollektor a tetősíkhoz illeszkedve helyezhető el a házakon, kivéve az Andrássy út, az Oktogon tér és a Kodály körönd melletti ingatlanokat.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester 

 

 

EGY MONDATBAN:

 

Tervek az önkormányzati telek hasznosításáról

Az önkormányzat felkérte a Mesteriskolát a Rózsa utca 51. szám alatti telek beépítésére szóló koncepciók, építészeti javaslatok beszerzésére, amellyel a későbbiekben dönthetnek a telek hasznosításáról.

 

Szándéknyilatkozat a Városligetért

A testület szándéknyilatkozatot tett amellett, hogy a Városliget minél teljesebb értékű zöldfelületként, elsősorban közparki funkcióval újuljon meg, ott múzeumok ne épüljenek és készüljön felmérés a tervezett építkezések környezeti hatásairól.

 

„Ez a minimum”

Az átláthatóság érdekében az önkormányzat és cégei felülvizsgálják a honlapjaikat, és gondoskodnak arról, hogy a nyilvánosság számára megismerhető adatok köre teljes legyen.

 

Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért

A képviselő-testület támogatja a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését.

 

VITA:

 

A testületi ülések már élő közvetítésen is követhetők

 

A rendkívüli testületi ülésen Simonffy Márta (Fidesz–KDNP) a Hunyadi téri csarnok belső megújításával kapcsolatban a pályázatból hiányolta a konkrétumokat, s aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az élelmiszerárusok közé oda nem illő tevékenységek kerülhetnek, illetve a tervezett funkciók nem méltók a patinás épülethez. Az előterjesztő, Temesvári Szilvia alpolgármester megnyugtatta a képviselőt, hogy a tervezésbe bevonják a kereskedőket, a helyi lakosokat, véleményüket figyelembeveszik, és az alapfunkció, az élelmiszer-árusítás rovására semmi sem történhet. Kecskés Balázs (Demokratikus Koalíció) és Szász Károly (Demokratikus Koalíció) arról érdeklődött, milyen költségek terhelik Terézvárost, ha nem nyer a pályázat, milyen kockázattal jár az indulás, illetve tervez-e külsős cégeket bevonni az önkormányzat a projekt lebonyolításába. Temesvári Szilvia alpolgármester leszögezte, hogy sikertelen pályázat esetén a pályázatíró cégnek nem kell fizetni, egyébként pedig a projekt során közbeszerzési eljárások biztosítják a kifizetések jogszerűségét.

 

Lindmayer Viktor (Fidesz–KDNP) a képviselői kérdések keretében arról érdeklődött, hogy mikor javítják meg a Játékvár Óvoda ételliftjét, illetve a Bajza Utcai Általános Iskola tanuszodáját. A vagyonkezelő jelenlévő vezérigazgatója, Bodnár Zoltán ígéretet tett arra, hogy mindkét ügyben intézkedik.

 

Az LP Média Kft. szerződésének felmondásáról szóló napirendnél Szilágyi Erika (MSZP) frakcióvezető arra kérte a polgármestert, hogy február végéig bocsásson a testület rendelkezésére egy átfogó médiakoncepciót, különös tekintettel a Terézváros Magazinra és az önkormányzat honlapjára.

 

Bundula Csaba (Fidesz–KDNP) frakcióvezető kérte, hogy a Szervezési Működési Szabályzatot úgy módosítsák, hogy a képviselői kérdések a zárt ülés elé kerüljenek. Soproni Tamás polgármester emlékeztetett rá, hogy az üléseket immár élőben közvetítik, így a képviselők szereplését bárki nyomon követheti a világhálón, ugyanakkor ő maga támogatja Bundula Csaba javaslatát, amit a testület el is fogadott.