Minden eddiginél szigorúbb korlátozások

A járvány fokozódása miatt a kormány minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat vezet be március 8-tól.

Március 8-tól a következő intézkedések vannak érvényben:

 

- Az óvodák, általános iskolák április 7-ig bezárnak, a középiskolákban, a felsőoktatásban a digitális oktatás fennmarad. A digitális oktatás részleteit az EMMI oktatási államtitkársága teszi közzé. Az óvodák és az általános iskolák ügyeletet biztosítanak.

 

- Az üzletek március 8. és március 22. között két hétre bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat, kerékpárboltokat, kertészeti árudákat, mezőgazdasági és állateledelt forgalmazó boltokat, a piacokat, a nemzeti dohányboltokat és az újságosokat.

 

- A virágboltok a nőnapra való tekintettel csak március 9-től lesznek zárva.

 

- Március 8. és március 22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a pénzügyi (bankok), a közlekedési és a szállítási , a magánegészségügyi (beleértve a szemüvegkészítést), a szociális , a postai, a csomagküldő és a házhoz szállítási szolgáltatások. Nyitva maradnak a lottózók. Működnek a jármű- és gépszervizek, valamint igénybe vehetők az informatikai szolgáltatások. Változatlanul elérhetők a temetkezési, az állategészségügyi, a közétkeztetési, az ügyvédi, a biztonsági, az épületüzemeltetési, a jármű- és a gépkölcsönzési, valamint mosási és tisztítási szolgáltatások.

 

-  A maszkhasználat 6 éves kor felett szabadtéren, az üzletekben, közlekedési eszközökön mindenki számára kötelező, kivéve az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyeket.

 

- Közterületen legalább 1,5 méter távolságot kell tartani a nem egy háztartásban élő személyekkel. A szabadtéri sporttevékenység és a munkavégzés a távolságtartás mellett megengedett.

 

- A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

 

- Szigorodik a határvédelem, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

 

- A bértámogatást kiterjesztik minden olyan területre, amelyet érint a korlátozás.

 

- A rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség, a Magyar Honvédséggel együtt ellenőrzi. Az intézkedések megszegőit 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik, és az intézményt, a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárhatják. 

 

A kormányzat arra kér minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

 

 

A veszélyhelyzet november 4-ei kihirdetése óta érvényben lévő rendelkezések:

 

- Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom van érvényben, amely alól kivétel képez a kutyasétáltatás, illetve a munkába járás és munkavégzés, amelyről igazolást kell kiállítania a munkáltatónak; szenteste nincs érvényben a kijárási korlátozás, azonban ezen a napon is csak maximum tíz 14 év fölötti személy gyűlhet össze.

 

- A vendéglátóhelyek bezárnak, az alkalmazottakon kívül tilos vendéglátóhelyiségben tartózkodni, kivéve az ételek kiadása és szállítása céljából.

 

- Rendezvények nem tarthatók (magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt), kivéve a vallási szertartásokat; esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, temetéseken legfeljebb 50 ember vehet részt.

 

- Minden gyülekezés tilos.

 

- A szálláshelyek csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

 

- A sportmérkőzések zárt kapusak.

 

- Amatőr csapatsport még szabadtéren is tilos.

 

- A kulturális, szabadidős és sportlétesítményeket zárva kell tartani.

 

 

A terézvárosi önkormányzat saját hatáskorében az alábbi intézkedéseket hozta:

 

- A játszóterek és kutyafuttatók nyitva maradnak, ezeket gyakrabban fertőtlenítik, de szigorúan fogják ellenőrizni a maszkhasználatot.

 

- Az Eötvös 10-ben elmaradnak a programok, a SportPont bezár.

 

 

 

Terézváros melléd áll!

 

Terézváros a koronavírus-járvány második hullámában is támogatja a bajbajutottakat. Újraindult a Terézváros melléd áll válságkezelő program, amely a Terézvárosban élőket, dolgozókat, itt vállalkozást üzemeltetőket segíti.

 

A Terézváros melléd áll program azonnali segítséget kínál azoknak, akik a járvány következtében állásvesztésük vagy a megváltozott piaci körülmények miatt krízishelyzetbe kerültek a VI. kerületben.

 

Erre szolgál az állásvesztési támogatás: három hónapig havi 100 ezer forintot kaphatnak azok a terézvárosiak, akik a koronavírus-járvány következtében március 11. után vesztették el az állásukat. Azok is igénybe vehetik a támogatást, akik ugyan kapnak álláskeresési járadékot, de az nem éri el a 100 ezer forintot – ebben az esetben 100 ezer forintra egészítjük ki a juttatást.

 

Krízistámogatásban az részesülhet, aki a COVID-járvány miatt bajba jutott, ez a támogatás legfeljebb háromszor kérhető, és az összege nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

 

A veszélyhelyzeti bérleti-díj támogatást azok kérhetik, akik nem tudják az albérleti díjukat kifizetni. A támogatás összege a bérleti díj fele, de legfeljebb 50 ezer forint lehet, és olyan alacsony jövedelemmel rendelkező kerületiek igényelhetik, akik érvényes bérletidíj-szerződéssel rendelkeznek és a vírus megjelenését követően vesztették el az állásukat. A támogatás célja a rászorulók megsegítése, ezért nem igényelhetik a támogatást azok, akik 150 ezer forintnál drágább albérletben élnek Terézvárosban.

 

A helyi válllakozókat is segíti az önkormányzat. A terézvárosi vendéglátóhelyek 100 százalékos kedvezményt kapnak a teraszdíjakra március 1-jétől augusztus 31-ig, szeptember 1-jétől december 31-ig pedig 50 százalékos mérséklést. Egyszerűsödik a teraszengedélyek intézése: 3 munkanap alatt bírálják el azokat, az új engedélykérelmeket azonnal kezelik. Az önkormányzati helyiségek bérlőinek március 1. és május 31. között csak a közös költség összegét kell kifizetni, június 1-jétől augusztus 31-éig pedig a bérleti díj 50 százalékát. 2021 első hat hónapjában nem kell felügyeleti díjat fizetni. Valamennyi önkormányzati helyiség bérlőjének korábbi bérletidíj-kedvezményét is automatikusan meghosszabbítja az önkormányzat május 31-ig.

 

 

Köztisztaság

 

A Terézvárosi Nonprofit Kft. folyamatosan végzi a kerület takarítását, a fertőzések megelőzésében nekik is komoly szerep jut: csapvízzel mossák a járdákat, amíg azt az időjárás lehetővé teszi, a padokat pedig gőzborotvával tisztítják.

 

Szükség esetén munkagépeikkel a fővárosi tulajdonú (Andrássy út, Teréz krt., Bajcsy-Zsilinszky út, Podmaniczky és Dózsa György utca) területeken is nagynyomású vizes mosást végeznek. A tehergépkocsikkal kiemelt figyelemmel takarítják az egészségügyi intézmények, patikák, rendőrség, nagyobb forgalmú élelmiszerboltok, bölcsődék, óvodák, iskolák környékét.