Ivókút már a Nyugati téren is

Nem kellett reklámozni, a járókelők a 30 fokos kánikulában hamar felfedezték a Hűsítő Budapest program keretében a Nyugati téri buszpályaudvaron most átadott ivókutat.

,,A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kell extrém kánikulát elviselnünk. A fővárosi önkormányzat a Hűsítő Budapest program keretén belül újabb és újabb ivókutakat és ún. hűsítőpontokat hoz létre, hogy némi enyhülést nyújtson a rekkenő hőségben a városlakóknak” – mondta Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes. ­,,A tervek szerint a fővárosban, például az M3 metró felújított megállóiban a kutak száma egyre több lesz.  Nem túl távoli cél, hogy a járókelők Budapest 30 pontján, köztereken, forgalmas közlekedési csomópontokban felállított ivókutaknál olthassák szomjukat” – tette hozzá.

 

A főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a programba a vendéglátósokat is bevonják. Azokon a helyeken, ahol megjelennek a Hűsítő Budapest matricák, bárkinek megtöltik a kulacsát vagy adnak egy pohár vizet. Ezeket a vendéglátóhelyeket egy térképen majd fel is tüntetik.

 

 

Az ivókúton lévő itatónak köszönhetően a kutyusok sem maradnak szomjan

 

Megjegyezte: „a tervezők négylábú kedvenceinkre is gondoltak, minden kút alsó részén kutyaitatót helyeztek el. Ez azért is lényeges, mert a csupa aszfalt belvárosban nem ritka, hogy a talaj közelében a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladja”.

 

Temesvári Szilvia, Terézváros környezetvédelemért felelős alpolgármestere elárulta, a főváros első ivókútját nemrégiben éppen Terézvárosban, a Kodály köröndön létesítette, a mostani Nyugati téri átadót pedig rövidesen az Oktogonnál egy újabb követi.

 

,,Ez a kezdeményezés nemcsak azért jó, mert a nagy melegben mindenki ingyen hozzájuthat a frissítő vízhez, hanem azért is, mert környezetbarát módon mindehhez palackra sincs szükség” – mondta az alpolgármester.