Ismét ingyenes COVID teszt a terézvárosiaknak

Három napon, március 16-án, 17-én és 18-án ingyenes COVID gyorstesztet végeztethetnek el a kerületi lakosok a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál. Az ingyenes tesztelésre kizárólag terézvárosi lakcímmel rendelkező és 18. életévét betöltött személy jelentkezhet.

A tesztelés időpontja: március 16-17-18. (kedd-csütörtök) 9:00-től 13:00 óráig (az időkeret túljelentkezés esetén bővíthető)

Helyszíne: Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ), a Király utca 79. felől megközelíthető kis épület alagsora.

 

Telefonon is lehet regisztrálni a +36/70-797-8534-es számon minden nap 10-17 óráig.
 

A mintavételt a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) munkatársai végzik. A tesztelés előfeltétele, hogy Ön kötelezettséget vállal arra, hogy pozitív eredmény esetén haladéktalanul értesíti a háziorvosát, betartja a járványügyi óvintézkedéseket és hozzájárul személyes adatainak kezeléséhez.

A vizsgálatra mindenképpen hozza magával az alábbiakat, mert ezek nélkül a tesztelés nem végezhető el:
- lakcímkártya
- személyazonosításra alkalmas okmány (személyigazolvány, útlevél, vezetői engedély).

 A helyszínen meg kell adnia háziorvosa nevét és elérhetőségét (telefonszámát, email címét).

 

A tesztelés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ami éjjel-nappal megtehető online a TESZ időpontfoglaló oldalán az alábbi linkre kattintva:

http://elojegyzes.tesz.co.hu:10080/ixnet/reservation/pages/login.aspx


Az adatkezelési tájékoztató itt olvasható.

 

 Lépésről lépésre megmutatjuk az online jelentkezés menetét.
 

 

Lakossági tesztelés webes előjegyzés

 

A http://elojegyzes.tesz.co.hu:10080/ixnet/reservation/pages/login.aspx weboldalon először, ha még korábban nem használta a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat webes előjegyzését, regisztrálni kell:

 

A regisztrációs űrlapot csak TAJ kártyával rendelkező személy tudja igénybe venni. Ha nincs TAJ kártyája, akkor csak telefonon tud regisztrálni (+36/70-797-8534) a tesztelésre.

 

Sikeres regisztrációt és belépést követően az „Új előjegyzés” menüpontot kell választani:

 

A rendelésnél az „Egyéb (szakellátás)” kiválasztása után az orvosnál automatikusan megjelenik a „Lakossági tesztelés”:

 

 

Abban az esetben, ha hétvégi időpontra szeretne jelentkezni (amennyiben az Önkormányzat meghirdetett hétvégi időpontot), akkor a naptár jobb felső sarkában a „Hétvége megjelenítése” opciót kell bejelölni. A „+ 1 hét” gombbal tudja megkeresni a kívánt hetet.

 

 

Ezután a regisztrált e-mail címére pár percen belül kap egy üzenetet, amelyben talál egy megerősítő linket. Erre mindenképpen kattintson rá az időpontfoglalása megerősítéséhez. Ha ez is megtörtént sikeresen, akkor ismét kap egy email-t, amelyben már a sikeres foglalásról tájékoztatjuk.

 

Gyakori kérdések a Covid 19 gyorsteszt teszttel kapcsolatban:
 

Akkor is jöhetek gyorstesztre, ha tüneteim vannak?

 Amennyiben bármilyen felső légúti tünete és/vagy hőemelkedése, láza van, esetleg elvesztette ízérzékét vagy szaglását, javasoljuk, hogy a háziorvosánál jelentkezzen.

 

Mit jelent a gyorsteszt?

A gyorsteszt a SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét keresi a mintában, melyet az orrból vesznek a mintavételt végző egészségügyi személyzet tagjai. A mintavétel kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas és nem okoz sérülést.

A gyorstesztek egyik fontos feladata a pozitív személyeknek az azonosítása és a szükséges járványvédelmi intézkedések megtétele, amelyek tovább lassítják a betegség terjedését, elnyújtják a járványgörbét és csökkentik egészségügy terhelését. Ez közös érdekünk.


Mikor kapok eredményt?

A COVID-19 antigén kimutatására szolgáló gyorstesztek kb. 15 perc után mutatnak eredményt, amelyet a tesztelt a helyszínen megkap.


Mi történik, ha pozitív vagy negatív eredményt kapok?

Pozitív eredmény esetén egy tájékoztatót kap a további teendőkről. A pozitív eredmény a jogszabály által előírtak szerint megjelenik az országos járványügyi és egészségügyi adatbázisban is. Ilyen esetben kötelező a háziorvosánál jelentkeznie és az előírt járványügyi intézkedéseket megtennie (pl. karanténba vonulnia), továbbá mi is értesíteni fogjuk a háziorvosát.


Negatív eredmény esetén: fontos tudni, hogy a teszt egy adott pillanatot rögzít. Ha negatív az eredménye, az azt jelenti, hogy a gyorsteszt nem talált olyan mennyiségű vírusfehérjét, ami a vírus jelenlétére utalna a vizsgálat alkalmával. Tehát ez nem jelent „menlevelet” több napra, vagy esetleg hosszabb időszakra, hiszen lehet, hogy a tesztelés pillanatában még nagyon friss, nem kimutatható a fertőzés. A teszt érzékenysége nem 100%-os, előfordulhat álnegatív és álpozitív eredmény is.