Írjatok, hogy olvashassunk!

Ismét írói ambíciókat dédelgető terézvárosi vagy itt tanuló diákokat keres és hirdet immár negyedszer szépírói versenyt számukra a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. Így írunk mi a hatkerben címmel. A pályázatra formai megkötés nélkül, a megadott terjedelemben várják a verses és prózai alkotásokat a szervezők – írópalántánként egyet.

Biztosan sokan vannak, akik írogatnak otthon, esetleg unalmasabb órákon a suliban ezt-azt, ami végül az íróasztalfiókban landol vagy örökre a matekfüzet leghátsó lapján felejtődik. Így tett az 1890-es évek végén egy bizonyos Daisy Ashford nevű 9 éves kislány is, aki az egyik iskolai füzetébe egy gyerektől szokatlanul pikírt kisregényt rittyentett, amelyben a viktoriánus kort karikírozta ki. A sajátos helyesírással és központozással megírt regény a füzettel együtt a fiók mélyén végezte, és csak 29 évvel később került elő. Daisy barátnője elküldte a kéziratot egy ismert regényírónak, aki azonnal kiadásra javasolta a művet. A Young Visiters (Fiatal látogatók) című könyvhöz J. M. Barrie, a Pán Péter szerzője írt ajánlást, ami elég volt ahhoz, hogy az időközben felnőtté cseperedett szerző első szárnypróbálgatása azonnal berobbanjon az akkori kortárs irodalmi életbe: egy év alatt hússzor kellett újranyomni. Persze sokan kételkedtek benne, hogy a regényt tényleg egy kilencéves kislány írta – egyesek posztumusz előkerült Lewis Carroll-műnek nézték, ami, lássuk be, igen hízelgő kritika Daisy Ashfordra nézve. A lány, vagyis ekkor már nő kellő ambíció hiányában többé nem próbálkozott írással, 1919-ben a Chicago Tribune-nak így nyilatkozott: „Az írói tehetségem, ha volt egyáltalán, az iskoláséveimmel tovatűnt.” 

 

Pedig a tehetség nem tűnik el, csak idejekorán esélyt kell adni neki, hogy kibontakozhasson. Fekete István például 8 éves volt, amikor első szövegkezdeményét papírra vetette, Csokonai Vitéz Mihály pedig 11 évesen írta a Zsugori uramat. Az a József Attila-vers is a költő kiskamasz korában született, amelynek első sorait nagy valószínűséggel a legtöbb olvasónk kívülről fújja – nem is gondolván rá, hogy azt egy gyerek írta: „De szeretnék gazdag lenni, / Egyszer libasültet enni, / Jó ruhába járni kelni, / S öt forintért kuglert venni.”

 

A szervezők és a zsűri tagjai minden 11–18 éves gyereket arra biztatnak, hogy bátran ragadjanak tollat vagy billentyűzetet, és adják ki magukból a bennük bujkáló Csokonaikat, József Attilákat, Fekete Istvánokat.

 

„Ha valamit bánok, hogy suliban, diákként nem írtam még történeteket – mondja a zsűri egyik tagja, Pető Péter író, újságíró, a 24.hu főszerkesztője. – Az első irodalmi szövegem az első regényem volt, jóval túl voltam már akkor a harmincon. Kicsit sajnálom, hogy amikor fiatal voltam, nem voltam elég bátor, hogy elmeséljem a történeteimet. Éppen ezért nagyon drukkolok, hogy minél többen írjanak, próbálkozzanak. Hiszen most, hogy már öreg vagyok, tudom, nincs nagyon jobb dolog, mint a szövegben tökéletesen szabadnak lenni: álmodni, mesélni emberekről, világokról, rólunk magunknak. Szóval olvassatok, hogy írhassatok, és írjatok, hogy olvashassunk!” – igyekszik buzdítani az írással kacérkodó, de kevésbé bátor gyerekeket az újságíró. 

 

Akinek kedve, ötletei volnának, de azért bizonytalankodik, mert nem tudja, hogy fogjon bele az írásba, lapozgassa Annet Huizing holland írónő Hogyan írtam véletlenül egy könyvet című, írói útmutatónak álcázott regényét, amely sok és hasznos tippet adhat kezdő íróknak. A beadási határidőig, március 22-ig van még egy kis idő inspirálódni.  

 

 

A versenyre három korcsoportban és két kategóriában lehet nevezni: 5–6., 7–8., 9–13. évfolyam vers és próza. A téma és a műfaj szabadon választható, a vers terjedelme legfeljebb 2500, a prózáé 10 800 karakter legyen, szóközökkel együtt. A pályamunkákat e-mailen, word dokumentumként, Vezetéknév_Keresztnév_Műfaj_Cím_hanyadik_osztály (pl. Kovács_Eszter_vers_Süti az élet_V._osztály) fájlnéven kell eljuttatni a szebelledi@eotvos10.hu e-mail-címre, feltüntetve a mű címét, a pályázó nevét, osztályát, iskolájának és magyartanárának nevét, a pályázó vagy magyartanára e-mailes, telefonos, lakcímes elérhetőségét.

Beérkezési határidő: 2021. március 22., hétfő, 16.00

 

 

Szerző: Csejtei Orsolya