Indul az M3-as metró belvárosi szakaszának felújítása

Szombaton kezdődik az M3-as metróvonal rekonstrukciójának a belvárosi szakaszt érintő üteme. A metró nem jár majd a Lehel tér és a Nagyvárad tér között, s a munkák miatt számos közlekedési változás lép életbe, ami a tervek szerint másfél évig lesz érvényben.

November 7-től az M3-as metró Kőbánya-Kispest felől a Nagyvárad térig, Újpest-központ felől pedig a Lehel térig közlekedik. A Lehel tér és a Nagyvárad tér között a metró helyett pótlóbuszokkal vagy a lezárt metrószakaszt elkerülő felszíni járatokkal lehet majd utazni.

 

A Lehel térre érkezők belvárosba való eljutását segíti a hétköznap reggeli és délutáni csúcsidőben a Lehel tér és a Nyugati tér között közlekedő M14-es pótlóbusz.

 

A BKK a legtöbb városrész felől most is bővíti a lezárt belvárosi metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé közlekedő járatok kínálatát.

 

Érdemes megfontolni, hogy a belvárost ne feltétlenül metrópótló buszokkal, hanem felszíni járatokkal - köztük az új 2M villamosjárat, a hétköznap is meghosszabbított útvonalon közlekedő 72M, illetve az angyalföldi Vizafogón a Dagály utcáig meghosszabbított útvonalú 79M trolibusz - igénybevételével próbáljuk elérni.

 

A belvárosban átszállási lehetőségeket kínál emellett az 1-es, a 2-es és az 4-es metróvonal, a 4-6-os villamos, a sűrűbben közlekedő 2-es villamos és a kiskörúti villamosok.

 

A BKK az autósoknak azt javasolja, hogy kerüljék el a belvárost, elsősorban a Hungária körgyűrűt használva, emellett érdemes megfontolni az alsó rakpartok használatát is.

 

A kerékpárosoknak - a metrópótló buszok gördülékeny haladását segítő forgalomtechnikai változások miatt - a Kiskörúton "jelentős komfortcsökkenésre" kell számítaniuk. Az Üllői úton megszűnik a közös autóbusz-kerékpársáv, szabályosan csak a szélső "általános" forgalmi sávban lehet biciklizni. A BKK továbbra is ajánlja a nagykörúti kerékpársávok használatát.

 

A közlekedési változások részletesen megismerhetők a www.bkk.hu/m3felujitas címen, utazásunk megtervezéséhez pedig a metrópótlás ideje alatt is érdemes lesz a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján az optimális útvonalat számolja ki.