Indonéz nap: Egységben a sokszínűség

Színpompás népviseletek, különleges, varázslatos mozdulatok és mimika a táncosoktól, ritkán hallott hangszerek, harci bemutató is gondoskodott arról, hogy a Hunyadi tér közönsége egy délutánra a távoli Indonéziában érezze magát.

Igazán egzotikusra sikerült a Nemzetek fesztiválja augusztus 14-ei eseménye, amely ezúttal Indonéziába röpítette az érdeklődőket. Már a Hunyadi tér csarnok felőli kerítésén egy izgalmas fotókiállítás fogadta az érkezőket. A képek betekintést nyújtottak a világ negyedik legnépesebb országának csodálatos természeti és kulturális értékeibe. Érthető ez a sokszínűség, hiszen az Indonéz Köztársaság adja a Föld legnagyobb szigetvilágát (több mint 16 ezer szigettel) és a legutóbbi népszámlálás alapján 265 millió fő él itt, akik több mint 300 nyelvet beszélnek, hét vallást gyakorolnak. Az Eötvös10 és az Indonéz nagykövetség együtt vállalkozott arra, hogy ezt a sokszínűséget bemutassa ezen a szombaton a terézvárosiaknak.

 

 

Herry Hotma, az indonéz nagykövetség gazdasági osztályának vezetője és Temesvári Szilvia, Terézváros alpolgármestere

 

 

A délután kezdődő eseményen először a gyerekek jutottak főszerephez. A tradicionális indonéz játékok között kipróbálhatták az üveggolyó versenyt, az evőversenyeket, a ceruza a palackban vetélkedőt, a zsákban futást, de nyereményjáték is gondoskodott az izgalmakról. Az Eötvös10-ben működő Laza Paca műhely is kitelepült a Hunyadi térre, természetesen indonéz tematikájú kézműves foglalkozásokkal.

 

 

Szímpompás népviseletbe öltözött lányok kápráztatták el a közönséget

 

 

A hivatalos megnyitón elsőként Temesvári Szilvia, Terézváros környezetvédelemért, civil és egyházi ügykért felelős alpolgármestere lépett a színpadra, aki a részvevők köszöntése után elárulta, hogy tanult hivatása a kulturális antropológia, így igazán nagy öröm számára részt venni az ehhez hasonló eseményeken. Hisz ugyanis abban, hogy világunk attól szép, hogy ennyire sokféle kultúra van benne. Mint mondta, ezt a gondolatot jellemezni igazán jól egy indonéz jelszó, amely így szól: Egységben a sokszínűség.

 

 

Egy törékeny táncosnő a harcias oldalát is megmutatta
 

 

A budapesti indonéz nagykövetség vezetőjének, H.E A.H Dimas Wahabnak üdvözletét Herry Hotma, a gazdasági osztály vezetője tolmácsolta a Hunyadi téri közönségnek. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 66 éve alatt igen sok együttműködési megállapodás köttetett, hazánk Indonézia nagyon fontos partnere a kelet-közép-európai régióban. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyar és indonéz emberek közötti kapcsolat is igen erős, ennek ékes bizonyítéka, hogy mindkét ország diákokat küld a másikhoz, hogy ott tanuljanak és elsajátítsák egymás kultúráját. A magyar állam támogatásával ismerkednek az itteni élettel az indonéz fiatalok. Ugyanakkor immár több mint 500 magyar tanult a mi országunkban, akik mára tulajdonképpen az indonéz kultúra nagykövetei lettek. Ezt a terézvárosi közönség is hamarosan megtapasztalhatja, hiszen a most következő műsorunk fellépői között sok ösztöndíjas diák is szerepel. Ezért is van, hogy mi őket Indonézia barátainak szoktuk nevezni”– hallhattuk Herry Hotma üzenetéből.

 

 

Nagy szerepet kaptak a táncban a kezek és a mimika is
 

 

Majd egy gamelán zenekar vette birtokba a zenepavilont. A már látványnak sem utolsó, főleg jávai, szundanéz és balinéz népekre jellemző zenei együttesben számos ütőhangszer kapott szerepet: például xilofon, dobok, gongok, de húros hangszereket is használtak a zenészek és misztikus hangulatot árasztó éneket is hallhattunk tőlük.

 

 

Sokan eljöttek, hogy megismerkedjenek Indonézia egzotikus világával

 

A különleges élményt fokozták a zenepavilon előtti térre érkező táncosok, akik tradicionális koreográfiákat mutattak be a látványtól ámulatba esett közönségnek. A színes jelmezek, a táncosok arcfestése és néha ijesztő, néha kedves mimikája már önmagában különleges élményt nyújtott, hát még az a törékeny hölgy, aki zenére, tánclépésekkel kombinálva mutatott be harci mozdulatokat bambuszbottal és tőrrel. Aki kedvet kapott, ki is próbálhatta a mozdulatokat a vendégek ugyanis tradicionális indonéz táncokat tanítottak a téren. Az estet a kertmoziban Harmincz Rita, Csapó András és Mátai András Indonézia 4 arca című dokumentumfilmje.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu